NA AFGELAST CONCERT IN NEDERLAND, WIJKT RUSSICHE NEONAZIGROEP UIT NAAR VLAANDEREN?

Volgende week zaterdag 16 januari zou in Roermond, in Nederlands Limburg, een concert plaatsvinden met de Russische neonazigroep Temnozor. Het concert is intussen afgelast na protest van antifascisten, vragen in de pers, en beraad bij de zaaluitbater en de gemeente Roermond. Voor het voorprogramma was de Vlaamse groep Huldrefolk geprogrammeerd (foto). Ook nadat het duidelijk werd welk vlees in de kuip zit met Temnozor had Huldrefolk er geen probleem mee om samen met die groep op te treden. Vlaamse metalfans hopen nu op een optreden van Temnozor volgende zaterdag ergens in Vlaanderen.

Temnozor is een Nationaal-Socialistische Black Metal-groep die in 1996 in Rusland is opgericht. Meer dan eens zie je hakenkruisen bij producties met Temnozor. De groep en de uitbaters van De Azijnfabriek in Roermond beweren dat het slechts om een pré-christelijk symbool gaat. Maar er is meer aan de hand. Temnozor is één van de belangrijkste groepen van The Pagan Front, een neonazistisch netwerk van heidenen. Volgens een officiële verklaring op de verzamel cd The Night and The Fog, part 3 is The Pagan Front “pro Arisch, (zijn ze) trotse nationaal-socialisten, (en) tegen elke vorm van judeo-christelijke invloed. (…) (Ze voegt) bands en activisten samen onder het symbool van de swastika.” Zoals op de cd Folkstorm of the Azure te zien is, was in het oude logo van Temnozor een hakenkruis verwerkt. Op hun cd Sercery of Fragments, uitgegeven door Hakenkreuz Productions (!), staan diverse hakenkruisen, klein en haast onopvallend, verwerkt in een tekening. Op dezelfde cd staat de tekst “Temnozor Music is for our racial comrades worldwide only. Every submen buying or distributing this record does contribute to his future annihilation. 14/88.” Het getal 14 verwijst naar de ’14 words’ van neonazi en terrorist David Lane (“We must secure the existence of our people and a future for white children.”). Het getal 88 verwijst naar tweemaal de achtste letter van het alfabet oftewel de eerste letters van “Heil Hitler”. Op de cd Horizons brengt een muzikant van Temnozor op een foto de Hitlergroet. Een nummer van Temnozor staat op de Nationaal-Socialistische Black Metal-verzamel cd NSBM, the voice of our blood uitgegeven door een label dat behoort tot de National Alliance, één van de grootste neonazistische organisaties in de Verenigde Staten. Afbeeldingen van Duitse soldaten met hakenkruisvlag sieren het hoesje van de cd. Enzovoort, enzoverder. Zie ook dit concert van Temnozor. Groepsleden van Temnozor spelen ook bij neonazistische muziekgroepen gelieerd aan het Russische Blood and Honour-netwerk.

In het voorprogramma zou de Vlaamse groep Huldrefolk optreden. De groep zegt a-politiek te zijn, maar als bij toeval stond de groep ook mee op de affiche van het NSBM-concert georganiseerd door (een mantelorganisatie van) Blood and Honour Vlaanderen op 7 juni 2008 in Lebbeke. In een Koppen-reportage  zien we Huldrefolk optreden met een vlag van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) op de achtergrond. Drummer Ignace Verstraete poseerde op 27 juni 2008 voor een foto waarop hij voormalig Ku Klux Klan-leider David Duke de hand schudt. Veertien dagen eerder, op 14 juni 2008, stond Huldrefolk op de affiche van een concert in Brno (Tsjechië) samen met de neonazigroepen Kataxu en Sunwheel. Op een gitaar van een Huldrefolk-gitarist is een hakenkruis in tegengestelde richting te zien… Het minste dat men kan zeggen is dat ze de controverse niet schuwen. Te midden van de discussie over het optreden in Roermond stuurde ‘Drang’, de frontman van Huldrefolk, een mailtje naar onze collega’s van AFA (Antifascistische Actie). “Wij zijn geen nazi’s”, liet Drang weten. En hij nodigde prompt onze AFA-collega’s uit voor een volgend concert in Vlaanderen. Drang: “Ik zeg dit niet in de hoop dat jullie de kritiek stoppen. Integendeel. Het maakt mij helemaal niet uit wat jullie allemaal schrijven over ons. Ik geloof immers in vrije meningsuiting. Op één optreden zal het bij ons ook wel niet komen, dus laat de roddelpers maar lekker draaien! We verdienen meer aan merch(andising) dan aan optredens, dus we halen hier enkel maar voordeel uit.” Met dezelfde redenering zouden De Azijnfabriek en de gemeente Roermond het geplande concert van Temnozor kunnen laten doorgaan, de komst van honderden neonazi’s zou allicht publiciteit opleveren. Maar welke?!

De Azijnfabriek en de gemeente Roermond vonden het toch verstandiger af te zien van het programmeren van een neonazigroep, en zouden nu afspraken maken voor een grondige screening van de groepen die mogelijk geprogrammeerd worden. Temnozor is op tournee in Oost- en West-Europa. Vrijdag zou de groep optreden in het al genoemde Brno, gisteren in Nitra (Slowakije), en vandaag in Boedapest (Hongarije). Op het forum van de Zware Metalen-website vragen metalfans of Temnozor na het afgelasten van het optreden in Nederland dan niet naar Vlaanderen kan gehaald worden. The Steeple in Waregem en The Fox in Torhout worden gesuggereerd als mogelijke zalen. Voor zover als bekend is er aanstaande zaterdag in deze zalen geen optreden gepland. Als een Temnozor-concert in Vlaanderen wél kan doorgaan, zou dat bijzonder slecht nieuws zijn. De grenzen aan de vrije meningsuiting voor neonazi’s zouden evengoed als in Nederland in Vlaanderen moeten gelden.