ZATERDAG 16 JANUARI: ‘WE ARE BACK EVENT’ VAN BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN

Blood and Honour 16.01.2010

Terwijl kranten de voorbije dagen het nieuws brachten dat drie organisatoren van Blood and Honour Vlaanderen op 2 februari voor de raadkamer in Veurne moeten verschijnen, wordt de volgende bijeenkomst van Blood and Honour Vlaanderen voorbereid. Volgende zaterdag richt Blood and Honour Vlaanderen een We are back Event in (foto). De traditionele versie van Blood and Honour Vlaanderen, dezelfde waarvan drie mensen nu in Veurne verwacht worden. De met Combat 18 verbonden versie van Blood and Honour Vlaanderen is nog een ander verhaal (zie hier en hier).

Het traditionele Blood and Honour Vlaanderen, organisator van concerten in Vremde/Boechout (4 maart 2006), Boortmeerbeek (12 augustus 2006), Wolfsdonk/Aarschot (9 september 2006), Mechelen (10 maart 2007), opnieuw Wolfsdonk/Aarschot (27 oktober 2007), Schoten (26 januari 2008), Bellegem/Kortrijk (19 april 2008), Lebbeke (7 juni 2008), Diksmuide (18 oktober 2008), en nog een paar SS-heldenhuldigingen tussendoor, geraakte ontredderd nadat de kopman van de organisatie, Chris Moorkens, en twee huurders van zalen/terreinen van concerten en bijeenkomsten, Kristof Vanholen en Robby Quidousse, op 21 oktober 2008 van hun bed gelicht werden door de politie. Na een geruchtmakende Koppen-reportage, de opiniebijdrage Stop met de zelfverklaarde onmacht tegenover Blood and Honour in De Morgen en Le Soir op initiatief van het Anti-Fascistisch Front (AFF), en actie op aansturen van toenmalig minister van Justitie Jo Vandeurzen. Blood and Honour Vlaanderen organiseerde nog wel een nieuwjaarsreceptie (Nijlen, 18 januari 2009) maar daarna leek het vat af. Een aantal Blood and Honour’ers doken daarna wel nog op bij de NSV-betoging in Leuven en bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). We zouden van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen pas op 5 september 2009 opnieuw horen, met een Rock against Cancer-concert in Izegem dat in feite een try-out was van een nieuwe leiding bij Blood and Honour Vlaanderen. Er werden een vijftigtal betalende toeschouwers geteld, naast een vijfentwintig medewerkers bij het inrichten van het concert. Robby Quidousse betwiste in een mail aan AFF/Verzet dat hij Blood and Honour Vlaanderen nieuw leven wil inblazen, maar was wel de organisator van een culturele-sportieve uitstap in Kortrijk op 21 november, met een bezoek aan het 1302-museum en een namiddag in een avonturensportcentrum. Op die dag kwamen nog geen tien mensen af; een wandeltocht op 12 december – met een bloemenlegging aan een Duits militair kerkhof – zou een dertigtal mensen op de been gebracht hebben.

Zaterdag organiseren ze ergens in Vlaanderen een concert onder het motto We are back Event. De deuren gaan open om 14.30 uur. Sprekers uit Engeland, Vlaanderen en Nederland zouden de aanwezigen verwelkomen, waarna een concert volgt met als eerste groep op de affiche het Italiaanse Blind Justice. In het nummer Total NSHC op de cd That’s not for you omschrijft Blind Justice zichzelf als een nationaal-socialistische hardcore muziekgroep. In het nummer Fuck Israël op diezelfde cd geeft men af op de staat Israël en joden. Bij de songtekst is een afbeelding geplaatst van een clichébeeld van een jood (grote kerel, grote neus, enorme bos wilde haren en gemeen kijkend). Daarna wordt het Duitse Libertin aangekondigd die eerder dit jaar speelde op de hierboven al vermelde nieuwjaarsreceptie van Blood and Honour Vlaanderen, een concert op 22 augustus in dezelfde zaal in Nijlen ingericht door Duitse autonome rechtsradicalen, en het fameuze ‘jeugdcongres’ van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) op 10 oktober in Oostkamp. Het Nederlandse Strijdgeest is helaas ook al een bekende in Vlaanderen, met een optreden op het laatste groot concert van Blood and Honour Vlaanderen op 18 oktober 2008 in Diksmuide. Tenslotte wordt ook Projekt Chaos aangekondigd, een nog jonge Duitse groep. Vorig jaar hebben ze in eigen beheer een demo uitgegeven. Die verscheen zonder hoesje; een bootleg bevat een hoesje waarop Adolf Hitler is afgebeeld. Een beluistering doet vermoeden
dat ze inderdaad een fan zijn van Duitsland bekendste leider, maar het geschreeuw van Projekt Chaos maakt het moeilijk te verstaan wat ze precies zingen.

Omdat ze bij Blood and Honour Vlaanderen weten dat het Anti-Fascistisch Front (AFF) meeleest op hun forum, is getracht het concert in het grootste geheim aan te kondigen. De schrik voor een interventie zit er blijkbaar in. Terwijl de politiediensten en zaaluitbaters in Vlaanderen meestal laten betijen. Het voor de rechtbank brengen van Moorkens, Quidousse en Vanholen is een uitzondering op de regel, en naar Belgische normen uitzonderlijk snel. Ter vergelijking: het duurde vier jaar vooraleer de BBET-leden (ook al in februari eerstkomend) bij de rechtbank verwacht worden. Noch op het Vlaamse noch op het internationale gedeelte van het semi-publieke Blood and Honour-forum verscheen een aankondiging van het concert. Het belette niet dat het AFF door twee verschillende bronnen op de hoogte werd gebracht van het concert. Op hun MySpace-pagina bevestigt het Italiaanse Blind Justice daarenboven aanstaande zaterdag naar ons land te komen. Het is dus echt de bedoeling om in een Vlaamse stad of gemeente, bij voorkeur een gehucht, de goegemeente te verrassen met een Blood and Honour-concert. In Izegem viel de aanwezigheid van Blood and Honour’ers, in september laatstleden, in zaal Valentino op, ook al omdat er die dag veel volk op de been was voor de plaatselijke kermis. Burgemeesters, politie en parket kunnen we aanraden om onze handleiding ter harte te nemen. Na het ‘jeugdcongres’ van het N-SA laaide in het parlement de discussie terug op over de aanpak van dergelijke gebeurtenissen. Er is opnieuw sprake van een wetsvoorstel terzake. Het probleem is echter minder dat er een nieuwe wet nodig is, dan dat de huidige instrumenten onvoldoende gebruikt worden. Vandaar dan ook dat we de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie oproepen de burgemeesters, politie en parket voor te bereiden op dergelijke evenementen. Het is niet omdat het nu wat kleiner is, dat we het onkruid opnieuw moeten laten groeien.