ZATERDAG: WIJ ZAAIEN VERGEET-MIJ-NIETJES

Bij Pegida Vlaanderen gaan ze zich kapot lachen. Nu ja, ze doen maar. Als ze het maar letterlijk doen. Aanstaande zaterdag worden in Antwerpen vergeet-mij-nietjes gezaaid (foto). “Sommigen zaaien haat, anderen paniek of verdeeldheid. Wij zaaien vergeet-mij-nietjes voor de slachtoffers van terreur, moslimhaat, intolerantie en oorlogen”, luidt het. Het is een antwoord op de Pegida-betoging op hetzelfde ogenblik in de Antwerpse binnenstad “tegen islamterreur” (eerst was het nog: “tegen moslimterreur”). “Voor elke meter haat, zaaien wij een meter bloemen.”

Het oproeppamflet van Pegida Vlaanderen voor zaterdag 23 april klaagt: “Men wil nu proberen onze terechte woede onschadelijk te maken via onschuldige huldes, wakes, kaarsjes en hippieliedjes. Daaraan hebben wij geen boodschap meer. Wij zijn woedend, en dat moet, want alleen zo kunnen wij massaal en verenigd politieke veranderingen afdwingen. Dus gaan wij op 23 april opnieuw de straat op.” Pegida Vlaanderen roept daarmee de sfeer op dat het een grimmige betoging wordt. Als zijn adres als verantwoordelijke uitgever geeft de in Heist-op-den-Berg wonende Pegida-woordvoerder Kristof De Smet ‘Jezuïetenrui 1, 2000 Antwerpen’ op, zijnde het adres van café De Leeuw van Vlaanderen. Niet bepaald een love and peace-adres.

Maar waarom kiezen voor een andere aanpak? “Laten we niet vergeten dat we met haat en verdeeldheid vooral de terroristen een dienst bewijzen. Dat we vandaag meer dan ooit naar elkaar toe moeten groeien. Dat wederzijds vertrouwen de grootste nederlaag is voor angstzaaiers”, antwoordt het samenwerkingsverband Allemaal Antwerpenaar. “Laten we niet vergeten dat terreur niet discrimineert. Dat de slachtoffers van terreur gewone mensen waren, van alle kleuren en achtergronden. In hoop en verdriet zijn we als mensen allemaal gelijk. Laten we niet vergeten dat er geen eenvoudige uitleg is voor wat we meemaken. Laten we in de islam geen zondebok zoeken. Laten we niet in de valkuil van simplificaties trappen. Laten we niet vergeten dat die in de Tweede Wereldoorlog tot de Jodenvervolging hebben geleid.

Laten we niet vergeten dat terreur verder gaat dan bommengordels. Dat bommen die elders in de wereld vallen, ook terreur zaaien. En dat zij niet los te zien zijn van wat er hier gebeurt. Laten we niet vergeten dat haat en onverdraagzaamheid niks anders creëren dan nog meer haat en onverdraagzaamheid. Laten we niet vergeten dat het culturaliseren van problemen tot niks anders leidt dan het culturaliseren van haat. Laten we niet vergeten dat terroristen de bestaande islamhaat uitbuiten en graag nog sterker zien worden. Niet meegaan met terreur betekent ook het bestrijden van islamhaat. Laten we niet vergeten dat elk individu ertoe doet. Elk heeft zijn/haar verantwoordelijkheid. Samen onze stem verheffen vormt een krachtig signaal.”

“Op 23 april marcheert Pegida door onze stad, ‘tegen islamterreur’”, vervolgt Allemaal Antwerpenaar op haar fraaie website. “Wij verbinden ons rond het alternatief tegen die boodschap van haat en racisme. We komen samen in Park Spoor Noord rond een levende tekening van vergeet-mij-nietjes. Wij burgers verzamelen ons: vele achtergronden, één stad. Er zijn sprekers (onder andere Herman Van Goethem, huidig directeur van Kazerne Dossin en vanaf dit najaar rector van de Universiteit Antwerpen, zal het woord nemen), en iedereen kan drie minuten het woord nemen aan een open microfoon in ons Park Debout. We delen getuigenissen, delen onze dromen en voorstellen voor onze stad. Iedereen kan daar vergeet-mij-nietjes en zaadjes meenemen om in je buurt te planten. Dit is de start van onze lente-campagne: we zaaien Antwerpen vol vergeet-mij-nietjes. Een stad maak je samen.”

Voor wie langs het traject woont waar de Pegida-betoging zaterdag voorbijkomt zijn er vlagjes met vergeet-mij-nietjes om uit het raam te hangen of over de straat te spannen, en is er een mp3-bestand dat je kan afspelen als Pegida Vlaanderen onder je raam passeert. Wie hiervoor kandidaat is, kan dit hier melden.

En de actie gaat verder. Van zaterdag 23 april tot en met zaterdag 21 mei, werelddag voor culturele diversiteit en dialoog, nodigen de initiatiefnemers je uit om vergeet-mij-nietjes te zaaien in je buurt. “Zorg dat iedereen ze kan zien: op je vensterbank, in het park, op school, op een saai plekje in je straat. Waar sommigen haat en verdeeldheid zaaien, fleuren wij Antwerpen op, in herinnering aan de slachtoffers van racisme, islamhaat, terreur en oorlogen.” Hoe je de zaadjes kan bestellen vind je hier. Je krijgt ook een prikker mee waarmee je kan tonen waar je gezaaid hebt, en later kan je ook nog foto’s posten om te laten zien hoe je Antwerpen hebt opgefleurd.

Zo maakt men het aanstaande zaterdag, en daarna, toch nog gezellig in Antwerpen.