ZES MAANDEN CEL VOOR AUTONOME NATIONALISTEN-KOPSTUK

Zaterdag poseerde Christian Berteryan, leider van de neonazistische Autonome Nationalisten, nog strijdlustig voor een fotograaf in Antwerpen (foto). Gisterenmorgen, maandag 7 maart, zong hij een toontje lager. Eerst werd zijn levensloop uit de doeken gedaan op deze vervloekte blog, later vernam hij het vonnis voor het verheerlijken van het nationaalsocialisme met zelfklevers in de buurt van Kazerne Dossin. Memoriaal, museum en documentatiecentrum over Holocaust en mensenrechten in Mechelen.

Zondag 12 oktober 2014 houdt Illya D.S. een feestje omdat hij werk heeft gevonden. Illya D.S. is dan nog lid van de Autonome Nationalisten, en omstreeks 19.00 uur komt de leider van de bende langs. Christian Berteryan heeft een cadeautje bij: spiksplinternieuwe zelfklevers van de Autonome Nationalisten met als slogan Ons socialisme is nationaal, een duidelijke verwijzing naar het nationaalsocialisme dat de Autonome Nationalisten koesteren. De hamer en het zwaard die elkaar kruisen op de zelfklever zijn een verwijzing naar de ‘linkse’ nazi’s Gregor en Otto Strasser.

Als het feestje na anderhalf uur ten einde loopt, vraagt Christian Berteryan hem de weg te wijzen naar Kazerne Dossin. Bewakingscamera’s registreren dat twee mannen aan de ingang en op ramen van Kazerne Dossin, en op verkeersborden en palen in de buurt van Kazerne Dossin, zelfklevers aanbrengen. De Ons socialisme is nationaal-zelfklevers. Er is niet veel nodig om te achterhalen dat de twee gefilmde mannen Christian Berteryan en Illya D.S. zijn.

Bij een huiszoeking bij Berteryan worden nog meer Ons socialisme is nationaal-zelfklevers gevonden, en onder andere een revisionistisch tijdschrift en een uitschuifbare matrak. Op 8 februari 2016 wordt de zaak behandeld bij de correctionele rechtbank van Mechelen. Berteryan ontkent het plakken van de stickers niet, maar volgens hem was het puur toeval dat ze aan Kazerne Dossin geplakt werden (?!). Net als Berteryan zegt Illya D.S. die avond teveel gedronken te hebben. Bovendien heeft hij een slecht zicht, en heeft hij intussen gebroken met “dat milieu” en een kind om op te voeden.

De waarheid is genuanceerder. Illya D.S. is in maart 2015 door Christian Berteryan uit de Autonome Nationalisten gezet nadat Illya D.S. verklapt had bij wie de vlag lag die Autonome Nationalisten gepikt hadden van een andere neonazistische organisatie. Aan het gedachtengoed van Illya D.S. is intussen echter niets veranderd. Het Openbaar Ministerie vraagt drie maanden cel en een geldboete voor Christian Berteryan, en een geldboete voor Illya D.S.

Vooral de mogelijke gevangenisstraf zit Christian Berteryan dwars. Volgens De Standaard heeft hij al “een lange gevangenisstraf voor een gewapende overval” achter de rug. Het Laatste Nieuws noteerde dat Christian Berteryan “een gevuld strafblad” heeft en “al meermaals in de gevangenis” zat. Gazet van Antwerpen weet dat Berteryan “al negen jaar achter de tralies heeft doorgebracht”.

Het Laatste Nieuws meldt vandaag, en andere bronnen bevestigen, dat Christian Berteryan voor zijn strapatsen aan Kazerne Dossin “is veroordeeld tot zes maanden cel”. Illya D.S. werd eveneens schuldig bevonden maar kreeg opschorting van straf. De rechter geloofde blijkbaar “dat hij inmiddels uit dat milieu is gestapt”. Aan Unia, de opvolger van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding en van het Interfederaal Gelijkekansencentrum, moeten de twee een symbolische euro schadevergoeding betalen. Christian Berteryan moet ook nog een geldboete van 600 euro betalen. De gunst van opschorting van straf voor Illya D.S. geldt voor een proefperiode van drie jaar.