Op 20 februari 2005 startte het Anti-Fascistisch Front (AFF) met de blog ‘AFF-Verzet’. De titel is een verwijzing naar het tijdschrift ‘AFF-info/Verzet’ dat van 1985 tot en met 2000 verscheen.
De blog werd gelanceerd met de webinterface van Skynetblogs omdat het technisch het eenvoudigst was om met deze webinterface te publiceren en Skynetblogs de kans bood meerdere foto’s bij eenzelfde artikel te publiceren, terwijl andere blogs maar één foto per artikel toelieten. Doorgaans werd elke dag een nieuw artikel over (extreem)rechts en de strijd ertegen gepost op ‘AFF-Verzet’.
Op 10 augustus 2016 verscheen het laatste artikel omdat we intussen een hoge factuur hadden ontvangen voor auteursrechten op foto’s die we sinds de start meer dan 11 jaar eerder als illustratie publiceerden. Verder gaan met de blog was geen optie omdat we niet over het kapitaal beschikken om nog jaren voor foto’s te betalen (reken maar uit: 1 à 2 foto’s aan 20 euro/stuk, in sommige gevallen zelfs 150 euro/stuk, x 365 dagen x x-aantal jaren).
De AFF-blog werd goed gelezen. Eens op kruissnelheid trok de blog tot aan de verkiezingen op 25 mei 2014 op kalme dagen 600 à 800 bezoekers per dag. Zowel mensen die elke dag langskwamen als mensen die eens per week de blog bekeken of occasioneel langskwamen. Naargelang de actualiteit waren er pieken met meerdere duizenden bezoekers op een dag. Na de verkiezingen op 25 mei 2014 waren er op kalme dagen eerder 500 à 600 bezoekers per dag. Onder die bezoekers zowel antifascisten als (extreem)rechtse geïnteresseerden, journalisten, universiteitsprofessoren… en noem maar op.
De berichtgeving op de AFF-blog was mede een reden dat er een einde kwam aan de veelvuldige Blood and Honour-concerten in Vlaanderen; als een weekblad als Knack of een krant als Het Laatste Nieuws berichtte over de Vlaams Belangers die in het vooruitzicht van de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 overstapten naar de N-VA, was dat enkel en alleen gebaseerd op AFF-berichten. Na een AFF-bericht over Vlaams minister Ben Weyts en federaal staatssecretaris Theo Francken die in 2014 op een feestje waren voor VMO-oprichter Bob Maes, stond het federaal parlement in rep en roer. Premier Michel kon slechts met de grootste moeite zijn regeringsverklaring voorlezen. Een paar maanden later verliet de voltallige oppositie (op het Vlaams Belang na) de Kamer van Volksvertegenwoordigers nadat de regering weigerde te antwoorden over de leugens waarop minister Jan Jambon betrapt werd door ‘AFF/Verzet’ en ‘RésistanceS’.
Na het stopzetten van het AFF-tijdschrift en de AFF-blog zwermden medewerkers uit naar andere media (Apache, Stream Media…). Het AFF heeft nog wel een Open Facebookgroep (https://www.facebook.com/groups/fbaff/) waarin antifascisten van diverse gezindheden kunnen posten, en je minstens wekelijks als eerste artikel nog altijd een vintage AFF-artikel vindt. Een redactielid levert nog steeds bijdragen aan het tweemaandelijks blad van onze Britse kameraden van Hope not Hate, en ook met antifascisten in andere landen zijn er nog steeds goede contacten.
Proximus stopt met het ondersteunen van Skynetblogs. Op 31 mei 2018 verdwijnen alle Skynetblogs van het internet, en dus ook ‘AFF-Verzet’. Vandaar dat we de inhoud van de AFF-blog – 4.863 artikels – hebben overgebracht naar deze WordPress-blog. Helaas moeten de tags, die het opzoeken over alles wat over een bepaalde persoon of een bepaald onderwerp is verschenen vergemakkelijken, nog manueel toegevoegd worden. De WordPress-omgeving lijkt ons daarenboven minder toegankelijk om artikels terug te vinden dan Skynetblogs.
In theorie is er in dit land vrijheid van meningsuiting. In de praktijk wordt dit beperkt tot wie de financiële mogelijkheden heeft om bijvoorbeeld foto’s aan te kopen. Foto’s die tegenwoordig toch onontbeerlijk zijn, wil je een breed toegankelijk artikel publiceren. Vermits ‘AFF-Verzet’ inspeelde op de actualiteit in binnen- en buitenland is ‘AFF-Verzet’ afhankelijk van wat fotoagentschappen aanbieden. Werk van eigen fotografen volstaat niet.
Daarenboven beslissen bedrijven hoe ze de technische mogelijkheden inzetten. Ze stellen hun eigen wetten (denk aan de lichtzinnigheid waarmee Facebook artikels en mensen bant…) en zijn eerder uit op winstmaximalisatie dan op gemeenschapsondersteuning. Skynetblogs was aanvankelijk een service van het overheidsbedrijf Belgacom. Intussen is Belgacom onder de naam van Proximus een andere toer opgegaan. De beslissing om met Skynetblogs te stoppen werd koudweg medegedeeld. Er werd niet eens gevraagd of de Skynetbloggers eventueel bereid zijn te betalen voor het behoud van de Skynetblogs-infrastructuur.
In de loop van de jaren hebben velen ons het leven zuur proberen te maken. Van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, N-VA-heksje Annick De Ridder en de Nederlandse goeroe Geert Wilders die ons geen toegang verlenen tot hun tweets, tot neonazi’s die ons in een val probeerden te lokken om fysiek met ons af te rekenen en doodsbedreigingen voor een medewerkster aan de AFF-blog. Maar uiteindelijk is het vooral het kapitalisme dat ons de nek om wringt.
Met deze WordPress-blog willen we het ‘AFF-Verzet’-bestand toch nog digitaal archiveren. Voor reacties en vragen blijven wij beschikbaar op het e-mailadres: aff.verzet@gmail.com.