NA ORLANDO: MEER DOEN DAN ISLAM BASHEN

Het was te verwachten en te voorzien: de schietpartij in de door holebi’s bezochte nachtclub Pulse in Orlando (Verenigde Staten) bracht weer de radicale tegenstanders van de islam in stelling tegen iedereen die de rol van de islam in deze niet zou benadrukken.

Dader van de schietpartij Omar Mateen is in New York geboren uit Afghaanse ouders, en ontstak in een woedebui toen hij op het strand van Miami twee mannen zag die elkaar openlijk aan het kussen waren. Maar tussen dat en een camionette huren om ermee tweehonderd kilometer verder te rijden en de dodelijkste schietpartij uit de Amerikaanse geschiedenis aan te richten, is nog een afstand. Allicht speelde een rol dat hij – zoals zijn ex-vrouw getuigde – mentaal labiel was en wel eens meer gewelddadig uit de hoek kwam. Ook dus tegenover zijn eigen vrouw. In een telefoontje naar de hulpdiensten zei Mateen trouw te zijn aan Islamitische Staat. Een poging om de 72 maagden te reserveren die in het hiernamaals voor hem klaar zouden moeten staan? Het zal hem intussen in dat ‘hiernamaals’ dik zijn tegengevallen.

Dus ja, er is een link met de Islam(itische Staat). Maar er is meer. Zoals het wapen waarmee Mateen dood en vernieling zaaide. Een AR-15 die zeer geschikt was “om de Vietcong mee te bestrijden” (sic) en tot vorig jaar nog vrij te kopen was in de grootste Amerikaanse warenhuisketen Wallmart. Beroepscriminelen zullen altijd wel aan wapens geraken, al was het maar via extreemrechts zoals vorig jaar nog in Frankrijk. Maar voor gelegenheidscriminelen is de vrije wapenverkoop in de Verenigde Staten natuurlijk het Walhala. Een zaak waar ook niet-moslims ‘dankbaar’ gebruik van maken. Van de twaalf ergste schietpartijen in de Verenigde Staten waren er drie die (mee) door islamextremisme gemotiveerd werden. Negen dus niet door aan de islam gerelateerde zaken. Maar zover heeft Donald Trump natuurlijk niet nagedacht.

En moslims mogen dan wel meer dan andere religieuze groepen een afkeer hebben van homo’s; de blanke, christelijke bevolkingsgroepen zijn er niet van verschoond. Jonathan Howell was “so happy someone decided to start shooting perverts” en zo waren er nog meer tweets. Filip Dewinter heeft zich naar eigen zeggen intussen neergelegd bij het homohuwelijk. Destijds was hij er wel een fel tegenstander van, en bij een Vlaams Belang-congres in een cultureel centrum in Antwerpen werd het beeld van twee kussende mannen op een tentoonstelling in datzelfde cultureel centrum door het Vlaams Belang afgedekt met een handdoek. Vorig jaar nog mochten twee vrouwen – op last van de Antwerpse politie – elkaar niet kussen op de Antwerpse Groenplaats omdat dit de deelnemers aan de Mars voor het Gezin zou provoceren, mars die door zijn aanwezigheid gesteund werd door Filip Dewinter, en in nooit opgehelderde omstandigheden verdween uitgerekend de holebi-vlag aan het gemeentehuis van Brasschaat.

De “aanslag in Orlando bewijst dat we onze Westerse normen en waarden moeten veiligstellen” orakelt men op rechtse websites. O.K. De beste manier om die Westerse normen en waarden veilig te stellen, is ze actief te promoten. Doe dus meer dan de islam te bashen, promoot actief die Westerse normen en waarden. Kom uit de kast politici van alle partijen, holebi’s en hetero’s. Kom samen aan het Beursplein in Brussel. Er zijn in Orlando meer doden gevallen dan in Zaventem en Brussel sámen. Niet-politici zullen zich mengen tussen de politici. De homo’s en lesbiennes onder hen mogen elkaar kussen, de anderen zullen voor hen applaudisseren.