FRANSMAN IN OEKRAÏNE: T-SHIRT VAN ‘RENOUVEAU FRANÇAIS’

Er is nieuws over de zaak van de 25-jarige Grégoire Moutaux die in Oekraïne opgepakt werd terwijl hij een enorme wapenvoorraad in zijn auto aan het laden was: 125 kilogram TNT-springstof, 100 ontstekers, vijf Kalasjnikovs, twee RPG-antitankwapens, 5.000 stukken munitie en twintig gezichtsmaskers (video). Volgens de Oekraïense veiligheidsdiensten wilde de man vijftien terreurdaden (laten) plegen tijdens het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk. Bij een huiszoeking in Nant-le-Petit, in het noordoosten van Frankrijk, vond de Franse politie een T-shirt met een embleem dat verwijst naar een extreemrechtse groepering.

Het blijkt een T-shirt te zijn van ‘Renouveau français’ (RF). RF is in november 2005 opgericht en is een groepering die “die een ‘nationale renaissance’ voorstaat, en ultra-nationalistisch, monarchistisch, traditioneel katholiek, anti-zionistisch en anti-marxistisch is”. Naar eigen zeggen telt RF meerdere honderden militanten. Bij de presidentsverkiezingen in 2007 steunde RF Jean-Marie Le Pen. Bij de keuze tussen Bruno Gollnisch en Marine Le Pen voor de opvolging van Jean-Marie Le Pen als voorzitter van het ‘Front national’ (FN), trok RF partij voor Bruno Gollnisch omdat Marine Le Pen als te republikeins en te lauw over de katholieke wortels van Frankrijk werd beoordeeld.

Met conferenties en vormingsactiviteiten wil RF een nieuwe generatie van kaders en politieke militanten creëren. Volgens voorzitter Thibaut de Chassey kan “een kalf dat in een stal geboren wordt nooit een paard worden”, een variatie op uitspraken van Filip Dewinter en Filip De Man dat als een kat in een viswinkel wordt geboren, de kat daarom nog geen schubben of kieuwen krijgt. Een allochtoon kan dus nooit een Fransman, Vlaming… worden. Ieder jaar met Pinksteren neemt RF deel aan een bedevaart van Parijs naar Chartres, waar ook traditionalistische katholieke Vlamingen voor oproepen. De helden in Chartres zijn paus Pius X (1835-1914) die zich fel keerde tegen het modernisme, en Karel Martel (689-741) die geëerd wordt omdat hij in 732 bij de Slag om Poitiers islamitische legers staande hield.

De voorbije jaren was er in Frankrijk veel straatprotest tegen de invoering van het homohuwelijk. RF stond daarbij op de eerste rij. Een vaste prik op de agenda van RF is de jaarlijkse optocht voor Jeanne d’Arc in Parijs. Optocht waar ook aan deelgenomen wordt door de Franstalige Belgen van Nation. Er waren dit jaar op 8 mei meerdere extreemrechtse optochten in Parijs. Nation nam deel aan twee daarvan, waarvan één met RF. RF was de Franse vertegenwoordiger in het FNE (Front national européen) dat tussen 2003 en 2009 een aantal extreemrechtse tot neonazistische partijen en organisaties groepeerde onder voorzitterschap van Roberto Fiore, van de Italiaanse fascistische partij Forza Nueva (FN). De Nederlandse afvaardiging bij de FNE was de Nationale Alliantie die in 2005 in de Belgische Ardennen een paramilitair trainingskamp onder leiding van BBET-instructeurs volgde.

In een persmededeling zegt RF dat Grégoire Moutaux als lid noch als sympathisant bekend is bij RF, en T-shirts van RF via meerdere websites en bij manifestaties van RF te koop wordt aangeboden zonder dat RF verantwoordelijkheid draagt voor wat de koper verder doet. Volgens de Oekraïense veiligheidsdiensten wilde Moutaux aanslagen plegen op bruggen, autowegen, moskeeën, synagogen en banken. Zijn motief voor de aanslagen zou het Franse regeringsbeleid zijn ten aanzien van de vluchtelingen en migranten, de verspreiding van de islam en de globalisering. Minstens vond Gégoire Motaux zich politiek terug in de ideeën van RF. Wij hebben alleszins geen RF-T-shirt in huis.