Het voorbije weekend belegde Vlaams minister-president Geert Bourgeois een persconferentie waarop ook Jo Vandeurzen (hervorming kinderbijslag) en Hilde Crevits (hervorming onderwijs), beiden CD&V, staan te blinken… en dan is het de derde CD&V’ster in de Vlaamse regering – Joke ‘Een boom heeft ook altijd al de functie gehad om gekapt te worden’ – die dé uitspraak van het weekend doet. Goed bezig. Maar zo mogelijk nog bruiner maakte Geert Bourgeois (N-VA) het door in De Ochtend (radiofragment vanaf 6’40”) de wetenschappers van het Centrum voor Sociaal Beleid (verbonden aan de Universiteit Antwerpen) terecht te wijzen omdat ze de nieuwe kinderbijslag als minder gunstig voor het bestrijden van de kinderarmoede beoordeelden dan eerst… toen het Centrum op basis van onvolledige gegevens de berekening moest maken voor de Vlaamse regering. Academische vrijheid? Niet als het aan Geert Bourgeois ligt. Slecht bezig.
“Nu wordt er volgens (de Nederlandse hoogleraar immigratierecht Peter) Rodrigues te weinig met elkaar gepraat. Een van de problemen die hij ziet , is dat mensen geen krant meer lezen maar hun mening baseren op wat de Facebook-groep van hun gading vertelt. ‘Daardoor wordt het welhaast onmogelijk voor beide partijen nog iets van elkaars inzichten over te nemen.’” Reactie naar aanleiding van het ‘polderracisme’ tegen de Nederlands-Surinaamse tv-presentatrice Sylvana Simons. Sociaal ondernemer Cemil Yilmaz beaamt dat er meer rechtstreeks contact tussen de polariserende groepen zou moeten zijn, maar benadrukt dat “ook politieke structurele problemen als arbeidsmarktdiscriminatie en onderwijssegregatie aangepakt moeten worden. Ook sommige massamedia zijn volgens hem aan zelfonderzoek toe.” (De Morgen, 27 mei 2016)
“Ook dat heeft de regering zichzelf aangedaan, die terechte vraag om geld te zoeken bij Belgen die hun fortuin in geen tien levens op krijgen, zelfs al gooien ze het door ramen en deuren naar buiten. Bij bedrijven die amper belastingen betalen. Die vraag is nooit beantwoord.” Volgens een enquête in opdracht van Het Nieuwsblad vindt slechts 28,8 % van de Belgen dat de inspanningen die de regering vraagt fair verdeeld zijn. (Het Nieuwsblad, 28 mei 2016)
“Veel eisen en verzuchtingen van de vakbonden zijn terecht.” Maar in één adem kapittelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ook de vakbonden. “Toch stel ik me meer en meer de vraag of ze nog wel de werknemers vertegenwoordigen. Ze zijn vooral bezig met de politieke spelletjes van de linkse oppositie.” Hijzelf is evengoed bezig met politieke spelletjes én asociaal als hij de transfers van Vlaanderen naar Wallonië in vraag stelt, het geld dat naar Europa gaat en de kosten van de asielcrisis. (De Morgen, 28 mei 2016)
“Dat is als belletje trek doen en dan verbaasd zijn dat er iemand opendoet.” De Nederlandse staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, belast met Asielzaken, Klaas Dijkhoff over de oproepen van Geert Wilders om “in verzet te komen” tegen de opvang van vluchtelingen, met een ontspoord vluchtelingendebat tot gevolg en Wilders die achteraf zegt dat hij alleen maar opriep om naar inspraakavonden te gaan en enkel een geweldloze “revolte” bedoelde. (Het Nieuwsblad, 28 mei 2016)
“Het enige zinnige wat jullie kunnen doen, is jullie humoristische blog opdoeken en dan kijken wij, extreemrechtse normale mensen, wel naar wat YouTube-filmpjes. Lachen kunnen we altijd hoor. Daar hebben we jullie blog niet voor nodig. Houzee!!!” Waarom dan toch naar onze blog surfen? Een drang sterker dan zichzelf. (E-mail aan onze redactie, 30 mei 2016)
“Neem nu de cipiers. In Franstalig België heeft de PVDA (in het Frans ‘PTB’) geen leden onder de cipiers (in Vlaanderen wel). De cipiers van Andenne in de provincie Luxemburg waren de eersten die het nieuwe ontwerpakkoord van Geens verwierpen. Luxemburg is de enige provincie waar de PVDA zelfs geen afdeling heeft. Mensen beslissen zelf of ze in actie gaan of niet, binnen het kader van de vakbond of niet.” Peter Mertens over de framing de jongste dagen en de regering die lijkt op bordjesdraaiers in een circus: steeds meer borden vallen kapot op de grond. (Knack online, 30 mei 2016 – Lees ook: Hervormen gaat van au!)
“De minister wenste niet te reageren op een reeks vragen die Knack haar voorlegde.” Knack onderzocht wat Liesbeth Homans (N-VA) presteert als Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding. “Veel beloftes, weinig resultaten”, is de conclusie waarvoor Knack zich informeerde bij parlementsleden van de meerderheid en de oppositie, en bij experten. Mercedes Van Volcem (Open VLD): “Ik twijfel niet aan de intenties van de minister, maar de kracht van verandering lijkt vaak niet zo krachtig. Beloofde hervormingen raken in het slop en het is altijd de schuld van iemand anders: de ambtenaar, de allochtoon, de staatsstructuur of de Raad van State.” Knack denkt dat er nog meer is: “De vraag rijst of viceminister-president Homans echt geïnteresseerd is in al haar bevoegdheden. Haar partij heeft duidelijk een afkeer van het racisme van het Vlaams Belang, maar tegelijk grote interesse in de kiezers van die partij. Daarom voelt ze er niet veel voor om van gelijke kansen een absolute prioriteit te maken.” (Knack, 1 juni 2016)
“Er heerst, zeker bij de jeugd, lethargie en desinteresse. Waar blijft het nieuwe verzet? Oud-links, het nummer waaraan we hier werken, stelt precies die vraag. Dit klinkt allemaal alsof we op Vigilant met het vingertje staan te zwaaien. Ja, Oud-Links heeft inhoud, maar net als de andere nummers is het in de eerste plaats een leuk popliedje, een combinatie waar The Smits zo goed in waren.” Stijn Meuris is in de Hobokense studio van Pascal Deweze een nieuwe plaat aan het opnemen die in oktober verschijnt, en enige maatschappijkritiek is er niet weg. (Knack Focus, 1 juni 2016)