MECHELEN EERT VERZETSSTRIJDER FRANS STORMS MET STRAATNAAM

Vandaag is het 8 mei. Het zou een feestdag voor iedereen moeten zijn. In Frankrijk is 8 mei een feestdag, met plechtigheden én een dag verlof voor de Fransen als herinnering aan de overwinning op het fascisme bij de Tweede Wereldoorlog. In Antwerpen is 8 mei even een feestdag geweest voor de stadsambtenaren (die dan wel een andere dag, Allerzielen, verloren als feestdag). Met de ‘modernisering’ van hun verlofregeling twee jaar later ging 8 mei bij de Antwerpse stadsadministratie echter alweer verloren als betekenisvolle verlofdag. We zullen de overwinning op het fascisme bijgevolg op een andere manier moeten vieren. In Mechelen besliste de gemeenteraad onlangs om een nog aan te leggen straat te vernoemen naar de verzetsstrijder Frans Storms (foto). “Dankzij mensen als Frans Storms leven wij in een vrij land”, zei historicus Ward Adriaens bij zijn overlijden.

Frans Storms is 15 jaar oud als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Twee jaar later treedt hij toe tot het gewapende verzet bij het Belgisch Partizanenleger. De partizanen zijn de gewapende arm van de Kommunistische Partij België (KPB). Aanvankelijk blijven de acties van de partizanen beperkt tot sabotagedaden, maar in 1942 beginnen ze ook collaborateurs en zelfs Duitse militairen te liquideren.

Het begint voor Frans Storms met een nachtje hakenkruisen kalken op de deuren van ‘zwarten’ en met acties voor het Bayard- en Comète-netwerk dat tijdens de oorlog tweeëntwintig geallieerde piloten terug thuisbrengt. De Engelsen hadden meer vliegtuigen dan piloten. Het is daarom cruciaal om de piloten van neergehaalde vliegtuigen op te halen en te verbergen tot de tijd gunstig is om ze via een ontsnappingsroute terug te brengen naar Engeland.

Frans Storms is ook betrokken bij enkele spraakmakende aanslagen. Onder meer op de werkplaatsen Rateau aan de Leuvensesteenweg in Muizen waar turbines voor de Duitse onderzeeërs gemaakt worden. Samen met andere verzetsstrijders blaast Frans Storms het treinvormingsstation van Mechelen op, overvalt hij een transport van de Duitsers, maakt hij drie ton dynamiet buit voor latere sabotagedaden, en overvalt hij postkantoren en gemeentehuizen waar de rantsoenzegeltjes meegenomen worden om die nadien uit te delen aan werkweigeraars en hun families.

Het scheelt weinig of Frans Storms ging de geschiedenis in als de scherprechter van Léon Degrelle, de leider van de Waalse Waffen-SS. Degrelle had in Keerbergen het luxehotel Le Grand Veneur gereserveerd voor een seksorgie. “Hij had het hotel gereserveerd per telegram, en de postmeester van Keerbergen speelde die informatie door”, weet Ward Adriaens. “Ze stonden op het punt Degrelle te liquideren toen ze het bevel kregen om voor een ander doelwit te gaan, dat dynamiet.” Frans Storms liquideerde wel een zestal collaborateurs. “Het was wij of zij”, zegt Ward Adriaens daarover.

Ward Adriaens, die tot maart vorig jaar als archivaris bij Kazerne Dossin werkte, aarzelt niet om Frans Storms een bepalende rol toe te dichten bij de Slag om Normandië in 1944. “Mechelen was een belangrijk spoorwegknooppunt tussen Duitsland en Normandië. Aan het front smeekten de Duitsers om obussen, om versterkingen. Elk uur telde. Elk verloren uur bracht de geallieerden een stap dichter bij de doorbraak. Maar de obussen kwamen niet. In Mechelen kwamen de treinen er maar met mondjesmaat door. Dat was het werk van de 18-jarige Frans Storms en zijn kameraden.”

Van de 65 partizanen in de regio Mechelen en Willebroek zal de helft de Tweede Wereldoorlog niet overleven. De partizanen leven als schimmen en slapen elke nacht in een ander bed. Frans Storms heeft op z’n eentje 25 onderduikadressen. Op zijn hoofd staat een premie van 500.000 Belgische frank (= 12.395 euro, nvdr.). Als een meisje uit het verzet wordt opgepakt, zegt men haar: “Frans Storms schieten we niet dood, die trekken we de darmen uit zijn lijf.” De nazi’s kunnen Frans Storms één keer oppakken, maar tijdens zijn transport kan hij wegvluchten.

Na de oorlog wordt Frans Storms chauffeur. Eerst voor de Antwerpse burgemeester Camille Huysmans, later voor de voorzitter van de Vrije Universiteit Brussel Walter Debrock. Tot aan zijn dood in 2013 – Frans Storms is dan 87 jaar oud, en zal in zijn slaap overlijden – is Frans Storms voorzitter van het Onafhankelijkheidsfront regio Mechelen. 

De straat die naar Frans Storms vernoemd zal worden ligt in het binnengebied van de Alstomsite in de Mechelse deelgemeente Muizen. In die buurt stond vroeger de Rateaufabriek waar Frans Storms en zijn collega’s van het Belgisch Partizanenleger met een zware aanslag een tiental turbines voor Duitse duikboten onklaar maakten.

Frans Storms was een bijzonder moedig man, die ertoe bijdroeg dat het fascisme verslaan werd en we thans in een relatief vrij land leven. Een straat naar hem vernoemen, is dan ook gepast. We zijn benieuwd wat het eerst aangelegd zal zijn: de Frans Stormsstraat in Mechelen of het Regine Beerplein in Antwerpen.

 

Meer over Frans Storms lees je in het boek van Ward Adriaens Partizaan Storms waarvan zowel versies verschenen bij uitgeverij EPO (2006) als bij uitgeverij ASP (2012).