DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Een week waarin Annemie Turtelboom van haar voetstuk geduwd werd door haar partijvoorzitter, de Vlaamse regering één goede beslissing nam (afvoeren van de biomassacentrale in Gent) maar er nog veel goede beslissingen te nemen zijn (afvoeren Uplace, afvoeren Oosterweelverbinding…) én een datum geprikt werd voor een nieuwe grote vakbondsbetoging (foto). En verder…

“Waarom zou ik?” In bedrijven zou het ondenkbaar zijn, een ‘koffiekamer’ waar werknemers een hele dag gratis bier en wijn mogen drinken. In het parlement kan het wel. Toch ziet Siegfried Bracke geen reden om alcohol uit het parlement te bannen. Siegfried Bracke: “Waarom zou ik? Sinds ik voorzitter ben, heb ik nooit iemand dronken een tussenkomst zien doen. Hoogstens heb ik bij late stemmingen op donderdagavond iets meer moeite om de orde te bewaren.” (De Tijd, 30 april 2016)

“Een week lang slecht weer, maar zondagochtend, op 1 mei, straalde de zon – het kan dus niet anders of Jezus is een socialist.” Socialisten hebben doorgaans niets met de katholieke geloofsovertuiging, en vice versa, maar de weersverbetering op 1 mei was wél opmerkelijk. (De Gentenaar, 2 mei 2016)

“Aan de ene kant van het plein stond de PVDA die allerlei strijdliederen liet weerklinken. Enkele meters verder stonden SP.A en ABVV die het publiek vermaakten met popklassiekers van onder meer Simple Minds.” Jokke Schreurs hief bij de 1 mei-stoet in Antwerpen onder andere Ik ben bij de vakbond aan, wat verderop klonk onder andere Don’t You Forget About Me. Het verschil is niet alleen Gazet van Antwerpen opgevallen. Op de Antwerpse Grote Markt zei een stamboeksocialist ons spontaan te betreuren dat de partaai niet zo militant door Antwerpen opstapte als de PVDA. (Gazet van Antwerpen, 2 mei 2016)

“Er worden twee groepen gedefinieerd, de moslims en de niet-moslims. Dat kan snel escaleren. Zodra een klein groepje geweld gebruikt, bijvoorbeeld door moskeeën aan te vallen, loop je het risico op een tegenreactie. Om de situatie dan te laten ontsporen, is soms maar een klein incident nodig. Dat weten we uit de bestudering van talloze burgeroorlogen uit de geschiedenis.” Koen Vlassenroot, directeur van de Conflict Research Group aan de UGent, na het zien van de jongste Vlaams Belang-voorstellen over de’ islamterreur’. De (gepercipieerde) ongelijkheid verhoogt de kans op een conflict. “Je zou dus kunnen zeggen dat wij met het oog op het bewaren van de sociale vrede niet alleen moeten opletten voor politieke ondernemers die olie op het vuur gooien, maar zeker ook vooral beducht moeten zijn voor sociale afbraak.” (De Morgen, 3 mei 2016)

“Met ‘slechts’ 3.072 artikelen was Bart De Wever vorig jaar een heel stuk minder aanwezig in de geschreven pers dan in (verkiezingsjaar) 2014 toen er nog 5.132 artikelen over hem verschenen. De jaren daarvoor schommelde dat aantal tussen 4.200 en 4.600. De eerste drie maanden van 2016 lijken de dalende trend van 2015 verder te bevestigen. Daarmee is niet gezegd dat de houdbaarheidsdatum van Bart De Wever is overschreden. Kranten schrijven vandaag fors minder artikels dan enkele jaren geleden. Bovendien blijft de N-VA-voorzitter met voorsprong de politicus die de krantenkolommen beheerst. Wel lijkt het erop dat de tijd waarin zowat elke uitspraak van Bart De Wever goed was voor een spervuur aan krantenartikelen, politieke reacties en opiniestukken, stilaan achter ons ligt.” Apache analyseert de mediamacht van Bart De Wever. (Apache, 3 mei 2016 – In deel 2 dat ’s anderendaags verscheen wordt de relatie van Bart De Wever tot VTM en De Persgroep versus de andere media onder de loep genomen.)

“Ik viel echt van mijn stoel toen ik dat hoorde. N-VA wil met andere woorden de grote vermogens pas aanpakken op voorwaarde dat een alleenstaande werkzoekende moeder het met nóg minder moet gaan doen?” Zuhal Demir zei in Newsmonkey open te staan voor een vermogenswinstbelasting “máár: dan wil ik ook de beperking van de werkloosheidsheidsuitkering in de tijd bespreken”. Patrick Develtere, voorzitter van beweging.net reageert. (Het Nieuwsblad, 4 mei 2016)

“Een nieuwe polarisering kan op komst zijn. Denk aan de marsen van Pegida, denk aan gewelddadige reacties vanuit extreemrechts (…) Daar mogen we evenmin blind voor blijven, dat een aantal mensen wel eens graag misbruik maakt van het negatieve imago dat door sommigen wordt opgehangen van de héle moslimgemeenschap, terwijl het uiteraard maar gaat over een aantal, enkelingen die zich aan de jihad overgeven.” Jaak Raes, topman van de Staatsveiligheid waarschuwt in een universitaire lezing dat nieuwe aanslagen in België mogelijk blijven. Tegelijkertijd waarschuwde hij ook voor eventueel gewelddadige reacties van extreemrechts. “Daar mogen we evenmin blind voor blijven.” (Meerdere online media, 4 mei 2016)

“Neen, mijnheer De Wever heeft dat gedaan. Ik heb dat niet gedaan.” Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, ontkent twijfel te hebben gezaaid over de waarde van het katholiek project. Omdat leerlingen desgevallend hun hoofddoek mogen ophouden (zoals de ‘nonnekes’), er neutrale stille ruimtes kunnen ingericht worden, na de lesuren islam- of andere lessen door vrijwilligers kunnen gegeven worden in gebouwen van het katholiek onderwijs meent Bart De Wever dat het katholiek onderwijs zichzelf heeft opgeheven. Lieven Boeve, die bijna twintig jaar theologie doceerde aan de KU Leuven, ziet wél nog het katholieke in zijn onderwijsproject. “Het enige wat @Bart_DeWever wil bereiken met zijn kritiek op Boeve is stemmen van Vlaams Belang winnen”, twitterde @Deopiniemaker. En oud-premier Mark Eyskens: “Proficiat, Lieven Boeve; moedig en verstandig, christelijk en toekomstgericht Geen muren wel bruggen bouwen. Nationalisten zijn holbewoners”. (Terzake, 4 mei 2016)