1 MEI 2016: VERDEELDHEID BIJ HET FRONT NATIONAL (FN)

Na Gent, Antwerpen en Brussel gaan we nu naar Parijs voor ons vierluik over rechts tot extreemrechts op 1 mei 2016. Sinds 1988 betoogt het Front national (FN) steeds weer op 1 mei om Jeanne d’Arc te eren. Dit jaar was er voor het eerst geen FN-betoging op 1 mei.

Officieel is het de terreurdreiging die Marine Le Pen deed afzien van een massabijeenkomst in openlucht, officieus is te horen dat de voorzitster van het FN beducht was voor een herhaling van de gebeurtenissen vorig jaar. Jean-Marie Le Pen was toen omwille van een aantal aangebrande uitspraken geschorst als FN-lid. Terwijl zijn dochter Marine Le Pen zich aan het voorbereiden was op haar toespraak, klom Jean-Marie Le Pen op het podium om applaus in ontvangst te nemen van zijn aanhang. Intussen is Jean-Marie Le Pen uit het FN gezet, maar daarom houdt hij zijn mond nog niet over de gang van zaken bij het FN. Jean-Marie Le Pen roept op tot ‘eenheid’ bij het FN, waarbij verschillende tendensen mogelijk zijn. Tezelfdertijd bekritiseert Jean-Marie Le Pen FN-ondervoorzitter Florian Philippot die het FN zou verlinksen.

Bij het standbeeld voor Jeanne d’Arc aan de place des Pyramides verzamelden een 500-tal aanhangers van Jean-Marie Le Pen. Onder hen drie FN-Europarlementsleden (Bruno Gollnisch, Marie-Christine Arnautu en Mireille d’Ornano) en een aantal lokale FN-verantwoordelijken. Bruno Gollnisch en Marie-Christine Arnautu behoren tot de historische leiding van het FN en zijn beiden lid van het Politiek Bureau dat de tweeënveertig belangrijkste FN’ers omvat. Arnautu is daarenboven één van de FN-ondervoorzitters en lid van het Uitvoerend Bureau die de negen belangrijkste FN-leiders bijeenbrengt. Uiteraard was ook de donkerbruine rand van het FN aanwezig, met onder andere Jérôme Bourbon (van het blad Rivarol), Henry de Lesquen (Radio Courtoisie) en Yvan Benedetti (Œuvre Française). In zijn toespraak zei Jean-Marie Le Pen (foto 1) te vrezen “dat de voorzitster van het FN bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen verslagen zal worden, en misschien zelfs bij de eerste ronde, tenzij de leiding van het FN haar strategie verandert”.

Gelukkig hebben ze in Parijs twee standbeelden voor Jeanne d’Arc, en zo kon Marine Le Pen een bloementuil gaan neerleggen bij het standbeeld voor Jeanne d’Arc aan de place Saint-Augustin. Hierna ging het naar een loods in Parijs waar het FN een “populair en patriottisch etentje” aan 15 euro/maaltijd inrichtte voor 2.500 mensen. Marine Le Pen riep er op (foto 2) voor een “gekalmeerd Frankrijk” (“France apaisée”). “Een gekalmeerd Frankrijk, is het einde van gebieden van wetteloosheid, het honderdtal Molenbeek’en waarvan de minister voor de Stad spreekt.” Marine Le Pen herhaalde ook de eis om uit de Euro te stappen, “die unieke munt die geen enkele belofte respecteert. Verlies aan competitiviteit, stijgende levensduurte, herhaalde kostelijke reddingsoperaties… de euro is een mislukking over de hele lijn.”

Intussen zijn FN-medewerkers de beelden over de bijeenkomst van Jean-Marie Le Pen aan het bekijken. De drie Europarlementsleden die bij Jean-Marie Le Pen waren, werden verzocht ontslag te nemen uit de FN-bestuursinstanties; twee andere FN-verantwoordelijken werden meteen uit het FN gezet. Maar daarmee is Marine Le Pen nog niet van haar zorgen af. Daags vóór 1 mei wijdde de rechtse Franse krant Le Figaro haar volle bladzijden 2 en 3 aan de meningsverschillen binnen het FN. Marine Le Pen is dan wel FN-voorzitster en presidentskandidate volgend jaar, haar nichtje Marion Maréchal-Le Pen is de rijzende ster binnen het FN… en heeft heel andere opvattingen dan haar tante. “De euro is niet het alfa en omega van onze problemen, en uit de euro stappen is evenmin het alfa en omega van de oplossingen”, bijvoorbeeld.

Marion Maréchal-Le Pen ziet ook geen heil in de terugkeer naar de 35 urenweek en de belofte de pensioenleeftijd terug naar 60 jaar te brengen, zoals nu nog in het FN-programma staat. Anderzijds nam Marion Maréchal-Le Pen wél actief deel aan de protesten tegen het homohuwelijk, in tegenstelling tot Marine Le Pen. Die verschillende opvattingen, hoe diep ook, zijn niet van aard om het FN nu uit elkaar te laten spatten. Maar vroeg of laat gaat dat nog tot spanningen leiden tussen Marine en Marion, en hun respectievelijke supporters.