WOORDVOERDER GEERT WILDERS: DRANK- EN DRUGSVERSLAVING

Michael Heemels (34 j., rechts op de foto hiernaast), persoonlijk woordvoerder van Geert Wilders en fractievoorzitter van Wilders’ PVV bij de Provinciale Staten Limburg (= de provincieraad van Nederlands Limburg), heeft in een brief zijn drank- en drugsverslaving opgebiecht. De aanleiding van zijn verklaring is de vaststelling dat hij geld uit de PVV-kas heeft gegraaid.

“Jarenlang heb ik mijn toevlucht gezocht in overmatig drank- en drugsgebruik om stressvolle situaties, werkdruk en persoonlijke conflicten te kunnen meesteren”, schrijft Michael Heemels in een afscheidsbrief aan de provincieraad van Nederlands Limburg. “Op een gegeven moment heb ik uitsluitend nog geleefd in een sprookjeswereld, de realiteit compleet uit het oog verloren en alles en iedereen om me heen belogen en bedrogen.” Michael Heemels geeft toe niet de vlotte jongen te zijn zoals iedereen hem zag: vrolijk, humor, sterke persoonlijkheid, ambitieus. “Diep van binnen was ik een mens vol problemen, zorgen en onzekerheid die steeds dieper in het moeras is gezakt.”

Het was een droom die was uitgekomen toen de voormalige leraar Duits vijf jaar geleden in de Limburgse politiek belandde en daarna ook nog eens de rechterhand van Wilders werd. Die droom veranderde echter in een nachtmerrie. De combinatie van jobs leidde tot stress die zoveel als mogelijk genegeerd werd. Jarenlang heeft hij iedereen voor de gek gehouden. Niemand wist van zijn problemen en verslaving, ook zijn vriendin en ouders niet. Ten einde raad heeft hij de pastoor in zijn dorp in vertrouwen genomen. “Het is nooit te laat voor verandering”, had de man hem gezegd. Maar er was natuurlijk meer nodig dan een ‘hemelse’ ingeving om de zaak aan het licht te brengen.

De bekentenissen komen er anderhalve maand nadat de Nederlandse krant NRC Handelsblad schreef dat Michael Heemels een pak rekeningen niet heeft betaald en een aantal onverklaarbare stortingen deed met geld uit de PVV-kas. Aanvankelijk ontkende Heemels de feiten en beweerde hij dat onderzoek zou aantonen dat hem niets te verwijten valt. Andere Limburgse PVV-fractieleden waren daar echter niet zo zeker over, en uiteindelijk is bij de politie aangifte gedaan voor diefstal, verduistering, valsheid in geschrifte, oplichting en bedrog.

Eerst dacht men dat er “minstens 20.000 euro” uit de Limburgse PVV-kas is verdwenen om Heemels’ drank- en drugsverslaving te betalen. Dat blijkt te kloppen. Meer zelfs. Na onderzoek door een externe accountant is voorbije vrijdag bekend geraakt dat er maar liefst 175.000 euro uit de PVV-kas ontvreemd is om Heemels’ drank- en drugsverslaving te betalen. Michael Heemels nam ontslag als provincieraadslid in Nederlands Limburg, en ook aan zijn woordvoerderschap voor Geert Wilders is een einde gekomen. Hij heeft zich intussen laten opnemen in een afkickkliniek.

Drank- en/of drugsverslaving wordt bij nog wel meer mensen in het politieke milieu vermoed. Enkele jaren terug kreeg AFF/Verzet meerdere keren melding van cocaïnegebruik door een Vlaams Belang-personeelslid. De klokkenluiders preciseerden waar en wanneer, maar wensten geen verdere details te geven uit vrees dat daarmee hun identiteit zou bekend geraken. Vermits we niet vertrouwd zijn met het muziekgenre en de feestgangers waarbinnen het cocaïnegebruik werd vastgesteld, konden we de zaak niet verder uitspitten.