ANTWERPEN: 150 EURO VOOR 15 SECONDEN ‘WERK’

Gemeenteraadszittingen zoals gisterenavond in Antwerpen worden op ’t Schoon Verdiep voorbereid door vier dagen lang gemeenteraadscommissies. Voor de burgemeester en elk van de schepenen is er zo’n gemeenteraadscommissie. Ambtenaren kunnen dan toelichting geven over de punten die in de gemeenteraad ter stemming worden voorgelegd en hun burgemeester of schepen te hulp snellen bij penibele vragen. Alhoewel de verschillende politieke standpunten er niet weg zijn, is de sfeer er doorgaans gemoedelijker dan op de gemeenteraadszitting zelf waar er wel eens een hoog showgehalte is.

De week begint met een gemeenteraadscommissie rond de bevoegdheden van burgemeester Bart De Wever. Naast hoofd van de politie ook bevoegd voor ‘externe relaties, marketing en communicatie, coördinatie bovenlokale fondsen, ontwikkelingssamenwerking en loketten’. Uitzonderlijk duurde die gemeenteraadscommissie vorige week maandag bijna twee uren. Toen iemand hem na afloop nog aanklampte, jammerde Bart De Wever dan ook dat hij al te laat was voor zijn volgende afspraak. Naast de agendapunten voor de gemeenteraadszitting en informatieve vragen, werd die avond ook toelichting gegeven over het overleg tussen de politie en jeugdwelzijnsinstellingen (de politie zal niet meteen weer beginnen te schieten als ze wordt opgeroepen voor een moeilijk handelbare jongere) en toelichting gegeven over de ‘deradicalisering’ (waarbij de burgemeester noch zijn ambtenaren evenwel het achterste van hun tong lieten zien).

De kortste gemeenteraadscommissie vorige week was die rond de bevoegdheden van schepen Marc Van Peel (CD&V, bevoegd voor haven, industrie en werk). Een gemeenteraadscommissie voorgezeten door gemeenteraadslid Bruno Valkeniers (VB). De commissiezitting werd afgelast bij gebrek aan agendapunten voor de gemeenteraadszitting. Informatieve vragen zouden schriftelijk beantwoord worden. De tweede kortste gemeenteraadszitting was die rond de bevoegdheden van Fons Duchateau (N-VA, foto). Naast voorzitter van de N-VA-Antwerpen is Fons Duchateau OCMW-voorzitter en als schepen in Antwerpen ook nog eens bevoegd voor sociale zaken, wonen, diversiteit, inburgering en samenlevingsopbouw. Zijn gemeenteraadscommissie wordt voorgezeten door zijn partijgenote Carine Leys (nu dus N-VA, tevoren VLOTT – het VB-aanhangsel van Hugo Coveliers).

Er stond maar één punt op de agenda van deze gemeenteraadscommissie vorige week donderdag: een aanpassing van de nominatieve toelagen voor sociale zaken. Een subsidie van 35.000 euro voor aanpak van huisartsarme zones in Antwerpen wordt nu concreet toegekend aan de huisartsenkring Deurne-Borgerhout gezien het schrijnend tekort aan huisartsen in Deurne-Noord. De commissiezitting duurde vijftien seconden, misschien twintig, maar zeker niet meer. Niemand had vragen over het agendapunt, en na die luttele seconden werd de commissiezitting opgeheven. Gazet van Antwerpen noteerde dat SP.A-gemeenteraadslid en ex-schepen van Sociale zaken Monica De Coninck foeterde: “Het is een schande. Eén puntje op de agenda, terwijl mensen op straat moeten slapen.” De krant geeft Monica De Coninck gelijk, maar merkt op dat gemeenteraadsleden ook zelf vragen kunnen stellen.

“Hoeveel mensen deden beroep op de winteropvang? Wordt er contact gelegd met de dak- en thuislozen in het premetrostation Groenplaats of beperkt het beleid zich tot het sturen van politiemensen die zeggen dat ze moeten opkrassen? Verwacht de schepen dat met het project van de Woonbuddy’s mensen daadwerkelijk een betaalbare woning gaan vinden?” Maar neen, er was niets van dit. “De raadsleden vertrokken na vijftien seconden zonder zorgen en met bruto 150,52 euro presentiegeld op zak naar huis.” En Gazet van Antwerpen besluit cynisch met: “Slaap zacht, geachte politici.”

De gemeenteraadszitting gisterenavond duurde tot even over middernacht. En blijkbaar behoren de vrouwen tot het sterkste ‘ras’. Zij bleven tot het laatst voor een gezamenlijke interpellatie, veel mannelijke gemeenteraadsleden waren toen al naar huis. De vrouwen van alle politieke partijen, van N-VA tot PVDA, interpelleerden voor een actieplan tegen genitale verminking. Ook de hoogzwangere Ikrame Kastit (Groen) bleef hiervoor tot aan het einde van de gemeenteraadszitting. Alleen Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) gaf forfait om op het late uur nog tussen te komen over genitale verminking. Ze zal haar slaaptijd nodig hebben.