JOHAN VAN OVERTVELDT KAN HET NIET

“Alsof dat nog niet erg genoeg was, had ik vervolgens een nachtmerrie over Johan Van Overtveldt en Zuhal Demir van de N-VA die poedelnaakt als Adam en Eva in belastingparadijs België rond dartelden, gul fiscale voordeeltjes uitstrooiend over multinationals, en absoluut geen last hebbend van schaamte, vermits de zondeval nog niet in aantocht was.” Journalist en auteur Louis Van Dievel, of minstens toch zijn alter ego bij Van Dievel Consulting, heeft het dezer dagen niet gemakkelijk. En er zijn er nog die het gehad hebben met Johan Van Overtveldt (foto) en Zuhal Demir.

Over die laatste televisievedette zullen we het nu even niet hebben, wel over de betweter uit Kapellen. Voormalig journalist en hoofdredacteur van Trends. Ook even hoofdredacteur van Knack. Tussendoor actief in het zakenleven (onder andere bij Shoeconfex) en bij het Verbond van Kristelijke Werkgevers en Kaderleden. Docent macro-economie aan de universiteit Hasselt. Laureaat van de ‘Prijs voor de Vrijheid’ van de Vlaamse klassiek-liberale denktank Libera!, waarmee Johan Van Overtveldt in een rijtje prijswinnaars terecht kwam tussen Theodore Dalrymple en Jean-Marie Dedecker. Auteur van een paar boeken, waarvan hij eentje in Griekenland liet inleiden door econoom Yanis Varoufakis om vervolgens wanneer Varoufakis Grieks minister van Financiën werd die man af te kraken tot en met.

Eind 2013 stapte Johan Van Overtveldt over naar de politiek, met name naar de N-VA. Hij was het ‘blauwe konijn’ bij de N-VA, samen met de van de Open VLD naar de N-VA overgestapte Annick De Ridder en Lorin Parys. Bart De Wever zette Johan Van Overtveldt als lijsttrekker aan het hoofd van de Europese lijst van de N-VA bij de verkiezingen op 25 mei 2014, maar na vijf maanden (de zomervakantiemaanden incluis) was Van Overtveldt alweer weg uit het Europees Parlement om op 11 oktober 2014 minister van Financiën in de regering-Michel te worden. Sinds 21 mei 2015 is hij ook bevoegd voor de bestrijding van de fiscale fraude omdat staatssecretaris Elke Sleurs, die tot dan die bevoegdheid had, er nog minder van bakte dan de N-VA ervan verwachtte.

Met het jongste rapport van de Europese Commissie in de hand werd donderdag het vuur aan de schenen van Van Overtveldt gelegd in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Dat Van Overtveldt voorgesteld had om de vennootschapsbelastingen nog verder te verlagen, hielp zijn verdediging niet. Volgens de Europese Commissie sluit België 2015 af met een begrotingstekort van 2,9 % (= 11,6 miljard euro teveel uitgegeven), terwijl de regering-Michel zei dat het maar 2,7 % is, wat al meer is dan de 2,5 % die de regering-Michel zich als doel had gesteld. En terwijl Bart De Wever altijd foeterde op de ‘potverteerders’ van de Parti Socialiste (PS), gaat zijn regering-Michel in haar eerste volledig begrotingsjaar dieper in het rood dan de regering-Di Rupo in haar laatste volledig begrotingsjaar (2,6 % toen, 2,9 % nu).

Kan de regering-Michel verzachtende omstandigheden inroepen? “Nee”, schreef Het Laatste Nieuws vrijdag. “Tegenover het miljard dat de asielcrisis en de terreurdreiging meer hebben gekost, staat het miljard dat onze rentelasten minder hebben gekost. Aan de economische groei heeft het evenmin gelegen. Die is nu groter dan de nulgroei onder Di Rupo. Het enige excuus dat de regering-Michel kan inroepen, is dat de weldadige effecten van de taks shift zich pas dit jaar zullen manifesteren. Dat zal ook nodig zijn, want als het doel van de regering-Michel-De Wever een begroting in evenwicht is tegen 2018, dan zal het in 2016 en 2017 moeten gebeuren. (…) Het is helaas niet eens een wilde gok om nu al te voorspellen dat hen dat nooit lukt, in de verste verte niet.”

Vrijdag volgde de kritiek van CD&V-voorzitter Wouter Beke op minister van Financiën Johan Van Overtveldt in Terzake, gisteren in De Morgen en De Tijd. Ook Open VLD-vicepremier Alexander De Croo is niet opgezet met de ideetjes van Johan Van Overtveldt. Let wel: zowel Beke als De Croo vinden een verlaging van de vennootschapsbelasting van (het theoretische) 34 naar 20 procent een goed idee. Alexander De Croo (in Het Nieuwsblad gisteren): “Het komt uit ons verkiezingsprogramma”, maar Van Overtveldt heeft het ballonnetje dat hij heeft opgelaten niet uitgewerkt zoals je van een minister van Financiën zou mogen verwachten als hij iets voorstelt. Wouter Beke (in De Tijd): “CD&V heeft trouwens een voorstel tot hervorming van de vennootschapsbelasting op de tafel gelegd tijdens de regeringsonderhandelingen.”

Maar met het huidig begrotingstekort vindt de CD&V dit nu niet de grootste prioriteit. Volgens de berekeningen bij de regeringsonderhandelingen zou de verlaging van de vennootschapsbelasting een bijkomend gat van 3,5 miljard euro slaan. En de ‘terugverdieneffecten’? Minder belastingen voor de bedrijven zouden meer jobs creëren. Haha. Als professor en journalist was Johan Van Overtveldt zeer terughoudend over ‘terugverdieneffecten’. Waarom zou dat nu anders moeten zijn? En met de schamele belastingen voor de kapitaalkrachtigen valt het tegen. Wouter Beke (in De Morgen): “Iemand nog wat gehoord van de opbrengsten van de karaattaks? Hoe zit het met de fiscale regularisatie? Of de speculatietaks, waarvan hij (= Van Overtveldt, nvdr.) nu zelf zegt dat hij er niet meer in gelooft?”

Er rest dus maar één conclusie: Johan Van Overtveldt dumpen, en meteen ook zijn partij. Maar dat vereist dan moed van de CD&V en Open VLD, en open staan voor een echt andere aanpak.