DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

België belastingparadijs voor multinationals titelde De Standaard gisteren. Op Nederland na heeft België van alle Europese landen de meeste achterpoortjes voor multinationals om belastingen te ontwijken. De notionele interestaftrek, de excess profit ruling, het gunstige regime voor de octrooi-inkomsten, enzovoort, enzomeer. Waarin een klein land groot kan zijn. (Illustratie: Lectrr) 

“De Belgen moeten met hun handen van onze vrouwen blijven.” In de Eerste Wereldoorlog vluchtten een kwart miljoen Belgen naar Engeland. Bij aankomst waren ze brave little Belgians. Later werden ze bloody Belgians die te veel dronken en vrouwen van Britse frontsoldaten versierden. Dirk Musschoot brengt een vergeten stuk geschiedenis in herinnering in Belgen maken bommen. (Het Nieuwsblad, 30 januari 2016)

“Xenofobe of islamofobe uitspraken hoeven niet verboden te worden, maar ze zijn ook niet onschuldig. Ze creëren een context waarin het ‘oké’ wordt dat onschuldige mensen vastgezet worden.” Zie niet alleen Geert Wilders die wil dat alle mannelijke asielzoekers in gesloten kampen worden weggestoken, maar ook Theo Francken die vlugger en langer asielzoekers wil opsluiten dan Justitie. (De Morgen, 30 januari 2016)

“Welke vorm van overlast heb jij het liefst: dat van spelende kinderen of van voorbijscheurende auto’s?” De heraanleg van het Vinçotteplein in Borgerhout zorgt voor discussie. (Gazet van Antwerpen, 30 januari 2016)

“De Internationale kan stilaan uit het programma schrapt worden bij de Europese sociaaldemocraten.” Het Nieuwsblad na het zien van de maatregelen die sociaaldemocraten in Nederland, Zweden, Denemarken… bepleiten over vluchtelingen, en SP.A-voorzitter John Crombez die het plan van zijn Nederlandse collega Diederik Samson zondag leek te steunen. (Het Nieuwsblad, 1 februari 2016)

“Advocaten als Kris Luyckx of Walter Damen, die hetzelfde doen, moeten die verantwoording niet afleggen.” Als advocaat Abderrahim Lahlali jihadisten verdedigt in een rechtszaak wordt in de wandelgangen wel eens gepeild naar zijn sympathie voor Islamitische Staat (IS). Bij Kris Luyckx (advocaat van onder andere Jejoen Bontinck) en Walter Damen (advocaat van onder andere Fouad Belkacem) vraagt men dat nooit. (De Morgen, 1 februari 2016)

“Twee van de aanstokers van de vechtpartij in het opvangcentrum van Broechem zijn terug op vrije voeten en hebben hun papieren als erkend vluchteling op zak. Staatssecretaris Francken had nochtans gezegd dat hij hen zo snel mogelijk het land zou uitkrijgen.” Als Theo Francken vechtende asielzoekers laat opsluiten wordt hun dossier onmiddellijk onderzocht door het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen. Soms leidt dat tot het uit het land zetten van een niet-erkende vluchteling, andere keren leidt dat tot het versneld toekennen van het statuut van vluchteling. (De Wereld Morgen, 2 februari 2016)

“Er zijn eigenlijk heel weinig gesprekken geweest. Weet u, geen enkele N-VA’er heeft mij bij mijn overstap vragen gesteld zoals u nu doet in dit interview. Ook niet over het zeventigpuntenprogramma.” N-VA-parlementslid en schepen in Aalst Karim Van Overmeire, compagnon de route van Filip Dewinter sinds begin jaren tachtig en bijna twintig jaar lang Vlaams Blok/Belang-parlementslid, kreeg bij zijn overstap naar de N-VA amper vragen over zijn verleden bij het Vlaams Blok/Belang en zijn al dan niet geëvolueerde politieke opvattingen. (Knack, 3 februari 2016)  

“Die terroristen komen trouwens zelden uit Irak of Afghanistan, wel uit Europa zelf.” Martin Heylen (maker van het Vier-programma De bril van Martin over hoe Sijsele omgaat met de komst van vijfhonderd asielzoekers): “Dat de wereld naar ons komt omdat wij het zo goed hebben, begrijp ik. (…) En ik begrijp dat de mensen daar onrustig van worden. Maar alles wordt op een hoop gegooid, mensen in nood worden verward met terroristen.” En nog: “De mensen hier hebben er geen idee van hoezeer wij in vrede en in luxe leven. Het doet me soms pijn als ik naar een gebied trek waar mensen in oorlog en miserie leven en toch vriendelijk en gastvrij zijn. Als ik zie hoeveel verzuring je hier aantreft, terwijl België nog altijd een paradijs is.” (Het Nieuwsblad, 4 februari 2016)