De deelnemers aan de ‘belevingsdocumentaire’ Terug naar eigen land zijn… (euh) terug in eigen land. Reportagemaker Martin Heylen volgde voor een nieuw Vier-programma “met zes BV’s vluchtelingenroutes vanuit Somalië en Irak naar België”. Brulboei Jean-Marie De Decker, zangeres en voormalig Open VLD-politica Margriet Hermans en dansfenomeen en meer Ish Aït Hamou vertrokken vanuit het Somalische Mogadishu. N-VA-parlementslid Zuhal Demir, stand-up comedian Bert Gabriëls en kledingverkoopster Veroniek Dewinter (foto) deden hetzelfde vanuit het Noord-Iraakse Erbil. Is de jongste dochter van Filip Dewinter nu ook al een Bekende Vlaming? Het is maar wat televisieprogrammamakers ervan willen maken.
Filip Dewinter is nog altijd zeer populair bij de basis van het Vlaams Belang. Bij de jonge wolven aan de top van het Vlaams Belang nu ligt hij moeilijker. Gepolst naar de jongste Terugslaan!-campagne van het Vlaams Belang Antwerpen, waarbij de bokshandschoen terug als campagnebeeld werd bovengehaald, zei Tom Van Grieken in De Standaard: “Het is een beeld van het verleden, niet van de toekomst.” En in De Morgen: “Voor een nationale campagne maken we andere keuzes.” Om ‘vernieuwing’ te brengen probeert Filip Dewinter al enige tijd om zijn dochters uit te spelen in de politiek.
Karolien Dewinter (26 j.) was de eerste die interesse toonde om in de politiek te gaan. Als 18-jarige uitte ze al die ambitie, en vijf jaar later was het zover. In 2012 werd Karolien Dewinter vanop de tweede plaats op de Vlaams Belang-lijst voor de districtsraad van Merksem verkozen met 1.783 voorkeurstemmen. Lijsttrekker, parlementslid en voormalig gemeenteraadslid Jan Penris kreeg slechts 850 voorkeurstemmen. Maar sindsdien haalde Karolien Dewinter geen enkele keer (!) een krant als Merksems districtsraadslid. Aan haar prestaties als districtsraadslid zal het dus niet gelegen hebben dat ze als lijstduwer voor het Vlaams Belang bij de Europese Verkiezingen in 2014 maar liefst 40.056 voorkeurstemmen kreeg. Na lijsttrekker Gerolf Annemans het beste resultaat op de Europese Vlaams Belang-lijst.
An-Sofie Dewinter (24 j.) stond nog niet op een verkiezingslijst, maar is wel de bekendste van de drie dochters Dewinter. In december 2007 figureerde ze, op voorstel van Marie-Rose Morel, op een ‘vakbondsaffiche’ van het Vlaams Belang. “Poseren vind ik leuk. Maar niet in bikini of lingerie. Dat zal ik nooit doen”, noteerde Het Laatste Nieuws toen uit haar mond. Maar in 2012 deed ze het dan toch, voor een anti-islamcampagne waarbij ze haar hoofd bedekte maar haar borsten en de rest van haar lijf toonde slechts bedekt door een bikini. Met de campagne moest ook het boek Hoer noch slavin van Anke Van dermeersch gelanceerd worden, maar dat kende een valse start nadat het Felixpakhuis waar de boekpresentatie zou plaatsvinden haar zaal uiteindelijk niet ter beschikking stelde. Naar Filip Dewinter, niet ten onrechte, vermoedde na artikels op deze blog.
Veroniek Dewinter (21 j.) kwam voor het eerst in beeld toen Filip Dewinter in De Zondag in 2013 zei dat Veroniek in 2014 op de Vlaams Belang-lijst in Henegouwen, de kieskring van Elio Di Rupo, zou staan. Zo stond het toch in de gedrukte versie van De Zondag. In de eerste versie van het interview, verschenen op de website van Filip Dewinter, was het nog An-Sofie die op de Vlaams Belang-lijst in Henegouwen zou staan. Geïmproviseer ten huize Dewinter. Op de lijst ‘Faire place Nette’, zodat het letterwoord ‘FN’ kon gebruikt worden, haalde Veroniek Dewinter slechts 269 voorkeurstemmen. Lijsttrekker Frank Creyelman, uit Mechelen, kreeg er 2.426 voorkeurstemmen. Het was dus niet echt een succes voor de familie Dewinter in Henegouwen.
“Goh, ik hoef niet verkozen te worden”, zei Veroniek Dewinter vooraf aan Gazet van Antwerpen. Waarna de krant opmerkte: “Niet bepaald ambitieus. De klauwen van de Vlaamse leeuw lijken laknageltjes.” Waarna de jongste Dewinter, in een dubbelinterview samen met haar oudste zus: “Dan vergis je je. We gaan de harde lijn doortrekken in Wallonië en de rest van Europa. We zijn wel vrouw, maar niet soft. We zijn echte Dewinters, hoor!” En daarna? “Ik studeer nu communicatiemanagement, in het tweede jaar aan de Universiteit Antwerpen (een hogeschool verbonden aan de universiteit, nvdr.). Daarna wil ik nog wel een master halen. Misschien Politieke Wetenschappen. Een politiek bestaan zie ik wel zitten. Maar dan eerder op Vlaams niveau.”
De mogelijkheid om zich aan heel Vlaanderen te tonen krijgt ze nu met het Terug naar eigen land-programma dat later dit voorjaar bij Vier op de buis komt. Op presentator Martin Heylen hebben de opnames “behoorlijk diep ingehakt”. “De confrontatie met de kampen die we gepasseerd zijn, de manier waarop vluchtelingen in de Balkanlanden als vee worden doorgesluisd. Het is ronduit misdadig. Daar zal ik elke dag van mijn verdere leven actief tegen strijden”, vertelde Martin Heylen aan Het Laatste Nieuws en De Morgen. Veroniek Dewinter mag contractueel nog niets vertellen over haar ervaringen in Irak, en of het haar visie op de vluchtelingen heeft veranderd. “Maar ik ben van nature vrij standvastig”, verklapte ze aan dS Avond. Veroniek Dewinter vond het “heel tof” dat ze als Vlaams Belang’ster de kans kreeg om aan een Vier-programma deel te nemen.
Het zal de bekendheid van Dewinters jongste dochter een boost geven, en tijdens de uitzending en erna, in de interviews die onvermijdelijk zullen volgen, kan ze volop de Vlaams Belang-standpunten herhalen. “We zijn wel vrouw, maar niet soft”, weet je wel.