Nadat op 6 december 2014 de Duitse Rudolf Hess-aanhanger Frank Rennicke er een concert gaf, mogen ze zich aanstaande vrijdag 16 januari in Sint-Niklaas verwachten aan het muziekgeweld van de Franse identitaire rockgroep In Memoriam. Het concert in het Museumtheater van Sint-Niklaas wordt ingericht door ‘Identiteit, Muziek & Cultuur’ (IDMC, waar onder andere Rob Verreycken en Bert Deckers achter schuil gaan). Alle tickets zijn de deur uit, maar in de zaal is slechts plaats voor een 120-tal mensen.
In Memoriam is geen gelegenheidsgroep naar aanleiding van het overlijden van David Bowie, maar werd in 1995 opgericht door Julien Beuzard naar aanleiding van de dood van Sébastien Deyzieu op 9 mei 1994. De avond ervoor wordt in Parijs door een aantal rechtsextremistische groeperingen betoogd tegen het Amerikaanse imperialisme. Organisatoren zijn onder andere de Groupe Union Défense (GUD), een gewelddadige extreemrechtse studentenvereniging, en de Jeunesses Nationalistes Révolutionnaires (JNR), een groep skinheads geleid door Serge ‘Batskin’ Ayoub.
Achtervolgd door de Franse politie loopt de 22-jarige Sébastien Deyzieu een huis binnen maar maakt er een dodelijke val. Tot op vandaag wordt zijn dood jaarlijks herdacht door extreemrechtse tot neonazistische groupuscules in Parijs. Bij de eerste herdenking werd de groep In Memoriam opgericht. In Memoriam speelt muziek in het RIF-genre (Rock Identitaire Français), al ligt In Memoriam overhoop met de meeste andere groepen uit het RIF-genre. Wat dat muzikaal betekent, kan je hier beluisteren.
Voor het lied La colonne ging men ten rade bij een lied van de Hitlerjugend uit 1933, Es dröhnet der Marsch der Kolonne. In een in 2002 gepubliceerd interview ontkent In Memoriam-zanger Xavier Schleiter evenwel die oorsprong. “Het is geen militaire mars maar eerder een traditioneel lied”, zegt Schleiter. ”Ik denk dat het geschreven is door een scout”, voegt zanger-gitarist Julien Beuzard er aan toe. Tja. De Hitlerjugend en de scouts hadden het dragen van een korte broek gemeen, maar vanaf dan loopt de vergelijking toch mank.
Op een scoutsfeestje zal je doorgaans ook geen mensen vinden die per se de Hitlergroet willen brengen. Op een concert van In Memoriam kan dat wel eens anders zijn. Het ging zover dat voor de opname van een In Memoriam-concert op dvd, op 9 november 2002 in Parijs, het publiek vooraf expliciet wordt gevraagd om “misplaatste gebaren zoals bijvoorbeeld een (schuin) gestrekte arm” achterwege te laten. De dvd is uiteindelijk niet verschenen omdat de zaaleigenaar geen toestemming gaf voor het in de dvd laten zien van zijn zaal.
Groepsleden van In Memoriam zijn herhaaldelijk verkiezingskandidaat voor het Front national (FN) en de FN-afsplitsing van Bruno Mégret Mouvement national républicain (MNR). Bruno Mégret spant zich in om op 7 november 1998 in Vitrolles, waar hij en nadien zijn echtgenote burgemeester is, een concert met In Memoriam in te richten. Geen kosten zijn daarvoor teveel. De publiciteit kan niet wijd genoeg verspreid worden in Frankrijk. Er dagen evenwel maar een driehonderdtal toeschouwers op. Een ticket voor het concert kostte 50 Franse frank (7,62 euro). Omgerekend naar het aantal toeschouwers kostte het inrichten van het concert evenwel 500 Franse frank (76,2 euro) per persoon.
De ambitie van In Memoriam is niet beperkt tot Frankrijk. Op 25 en 26 april 1999 speelt de groep in het belegerde Belgrado om de nationalistische-fascistische milities in Servië te ondersteunen. Een ander ‘memorabel’ concert vindt plaats op 11 oktober 2000 in Parijs. Protest van antifascisten doet de organisatoren uitwijken naar een andere zaal, maar daarmee verliest de inrichtende groep extreemrechtsen hun ‘terreinvoordeel’. Het komt tot een fysieke confrontatie tussen de GUD-studenten en de Mouvement National de la Jeunesse (MNJ), de jongerenbeweging van Bruno Mégrets MNR. De politie moet tussenbeide komen en profiteert van de gelegenheid om een identiteitscontrole te doen bij alle tweehonderd aanwezigen.
Een ander concert, op 8 maart 2002 in Brouderoff, vlakbij Sarrebourg, kent een tragische nasleep. De concertzaal is naar gewoonte gevuld met skinheads uit Oost-Frankrijk. Op weg naar huis vallen vijf van hen een inwoner van Sarrebourg van Turkse origine aan, waarbij een revolver wordt bovengehaald. Twee van de skinheads verschijnen voor de rechtbank van Metz. De ene wordt tot een jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld, de andere tot drie maanden van hetzelfde. Eén van hen was lid van het neonazistische Lotheringen Korps. Gelukkig split In Memoriam nog datzelfde jaar 2002. De groep heeft in de voorgaande jaren vijf cd’s en/of mini-cd’s opgenomen.
In 2014 komen leden van In Memoriam terug bijeen en nemen ze een nieuwe cd op. Er volgen ook enkele concerten. Om te beginnen bij het Italiaanse CasaPound. CasaPound zegt van zichzelf dat zij de erfgenamen van het fascisme willen zijn. En als men AFF/Verzet niet wil geloven: ook Voorpost wijst erop dat CasaPound zichzelf “fascistisch” noemt. Een groep die als eerste concert na haar reünie voor fascisten gaat spelen, dat is de groep die Rob Verreycken en Bert Deckers nu naar Sint-Niklaas halen.