In De Morgen loopt deze week een artikelenreeks over mensen die hun leven radicaal omgooien. Gisteren een portret van Justine Henin wiens egoïsme als toptennisster plaatsmaakte voor steun aan zieke kinderen; vandaag Jan Roegiers die op 25 mei 2014 niet meer verkozen geraakte als SP.A-parlementslid en zich omschoolde om een brunchbar te openen. Wie het noodgedwongen ook over een andere boeg gooide is Bert Schoofs (foto), eveneens niet meer verkozen op 25 mei 2014. Hij was vijfmaal Vlaams Belang-lijsttrekker voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers in Limburg en vanaf 1999 parlementslid. In de Kamer van Volksvertegenwoordigers was hij de justitiespecialist van zijn partij. Begin deze maand is Bert Schoofs opgestapt bij het Vlaams Belang om zich ten volle te kunnen storten op een project om jongeren klaar te stomen tot ondernemer. Ook allochtone jongeren.
In een interview met Het Belang van Limburg zegt Bert Schoofs over het opstappen bij het Vlaams Belang: “Ofwel ben je lid van de club en zet je je volledig in, ofwel stap je op. Het is het laatste geworden. Het voorbije anderhalf jaar ben ik opnieuw gaan studeren. En vorige maand ben ik met een groep mensen een initiatief gestart om talentvolle jongeren op te sporen en klaar te stomen voor het ondernemerschap. We starten in Beringen, maar willen actief worden in alle mijngemeenten.” Het project heet YT&K, wat staat voor Young Talented & Keen (jong, getalenteerd en spitsvondig). “In het Turks bijvoorbeeld klinkt dit als Yetenek, wat letterlijk ‘talent’ betekent.”
“Samen met een aantal mensen uit mijn netwerk zijn we vorige maand een feitelijke vereniging gestart om talentvolle jongeren op te sporen en klaar te stomen voor het ondernemerschap. Het opsporen gebeurt door een dynamisch netwerk van een tiental mensen uit het werkveld. Eén van hen is Bahattin Koçak, islamleraar uit Beringen die veel contacten heeft in zijn gemeenschap. Eens zij talentvolle jongeren hebben gedetecteerd, willen wij hen begeleiden om ook echt ondernemer te worden. Ikzelf zal dat doen met juridisch advies, een collega met ICT, enzovoort.”
Schoofs werkt er zonder vergoeding aan mee. “Iedereen die nu meewerkt, doet dat vrijwillig, simpelweg omdat we begaan zijn met de jeugdwerkloosheid in Limburg. Dat engagement vormt de solide basis van dit project dat we nu in Beringen zijn gestart. De bedoeling is om uit te breiden naar de andere mijngemeenten, en om onze feitelijke vereniging om te bouwen tot een vzw en wie weet later een echt bedrijf, een sociale vennootschap bijvoorbeeld. Iedereen met expertise en engagement is welkom.” Het project richt zich op alle jongeren. “Maar u weet ook dat jeugdwerkloosheid vooral een grote groep mensen met een migratieachtergrond treft.”
“Dit project sluit naadloos aan bij het programma van Veilig Beringen, Lokale Dorpen, de lokale partij voor wie ik in de gemeenteraad van Beringen zetel. VBLD zegt letterlijk dat we integratie veel meer moeten nastreven door jongeren met een migratieachtergrond te laten doorgroeien in het ondernemerschap. Dat is goed voor hen, maar ook voor hun allochtone vrienden die ze hierin meetrekken.”
“Ideologische scherpslijperij typeert het Vlaams Belang. Laat dat harde ideologisch uithalen net datgene zijn waarin ik nooit goed ben geweest. Nu ik andere plannen heb en met andere maatschappelijke thema’s bezig ben, zie ik me dat hélemaal niet meer doen.” Toch gunt Bert Schoofs het Vlaams Belang een nieuwe Limburgse verkozene in de Kamer van Volksvertegenwoordigers in 2019. Hij hoopt dat het Annick Ponthier wordt. “Ik hoop echt dat het Vlaams Belang evolueert naar een partij die het maatschappelijk aanvaardbaar ventiel is om de frustraties in onze samenleving te kanaliseren. Als vader van twee kinderen geloof ik dat dat ook nodig is. Alleen als de partij die functie verstandig invult, zal ze electoraal opnieuw scoren. Op de rechterzijde is er echt plaats voor zo’n partij. Dat leert de situatie in het buitenland.”
“Ik geloof echt dat we, en daarmee bedoel ik ook de overheid, te weinig hebben ingezet op ondernemen. Ik geloof in kleinschalige projecten, en die moeten niet eens altijd gesubsidieerd worden. Hoe meer, hoe beter, zou ik zeggen. Integratie is te lang het speelveld geweest van allerhande sociale organisaties, en dat bedoel ik niet eens verkeerd. Ik zie dat de Poolse en Italiaanse gemeenschap zich in Beringen volledig geïntegreerd heeft. Dat moet ook lukken met de Turkse gemeenschap. Integratie betekent samen met de Vlamingen leven en werken. Voor mij moet je daarvoor niet je identiteit opgeven, mag je gerust het gemeenschappelijk verleden van je thuisland koesteren. Maar dat aspect mag geen rem zijn op volledige integratie. Ik geloof dat dat met de Turkse gemeenschap ook kan lukken.”
“Ik doe mijn mandaat als gemeenteraadslid uit. Gemeentepolitiek is niet zo ideologisch, hé. (In elk geval nam Bert Schoofs in 2014 het tegenovergestelde standpunt als dat van Filip Dewinter in over het al dan niet verkopen van het stedelijk onderwijs aan een ander onderwijsnet. Het zegt echter misschien vooral iets over het weinig coherent zijn van het Vlaams Belang-programma op bepaalde punten en meer inspelen op hoe men plaatselijk tégen kan zijn, nvdr.) In de gemeentepolitiek gaat het over rioleringswerken, rusthuizen, enzovoort. Wat ik in 2018 ga doen, weet ik nog niet. Alles zal dan afhangen van mijn professionele en familiale situatie. YT&K is een eerste project, andere zullen volgen. Weet u, ik heb mooie tijden beleefd in de politiek. Maar politiek is toch vooral denken en praten. Ik wil de komende jaren vooral doen en ondernemen.”