OPKOMST BIJ VERKIEZINGEN BEHOEDT FRANSEN VAN HET FN

Het Front national (FN) pakt naast de prijzen. Bij de tweede stemronde voor de regionale verkiezingen in Frankrijk verovert de partij van Marine Le Pen geen enkel van de dertien regionale besturen. Nochtans stond het FN bij eerste stemronde aan de leiding in zes van de dertien regio’s. Het verschil lijkt gemaakt te zijn door de kiezers die gisteren wél gingen stemmen, een week eerder nog niet stemden.

Een week geleden hadden de Fransen niet veel goesting om te gaan stemmen. Na tien jaar Nicolas Sarkozy (eerst als minister, later als Franse president voor de UMP, intussen Les Républicains) volgden drie al even ontgoochelende jaren met François Hollande (PS). Dan proberen we maar eens het FN, dachten zes miljoen Fransen een week geleden. Maar slechts 43 % van de ingeschrevenen voor de verkiezingen ging vorige week zondag stemmen. Volgens peilingen gingen gisteren, een week later, tussen de 57,5 en 59 % van de ingeschreven kiezers stemmen. Dat zou dan circa 15 % meer kiezers zijn.

Het is de afkeer van Le Pen die de Fransen met meer ertoe brengt naar de stembus te gaan. Enkel bij de presidentsverkiezingen in 2002, toen Jean-Marie Le Pen doordrong tot de tweede stemronde waarin hij het moest opnemen tegen zittend en bij deze verkiezingen herbevestigde president Jacques Chirac, was er zo’n groot verschil tussen het aantal kiezers in de eerste en in de tweede stemronde. Als de cijfers van de peilingen bevestigd worden, is de opkomst van het aantal kiezers ook groter dan bij de voorgaande regionale verkiezingen. Veertien à vijftien procent meer dan bij de regionale verkiezingen in 2010 toen 43,5 % ging stemmen; circa zeven procent meer toen 51,3 % ging stemmen.

Dat een grote opkomst in het nadeel van Marine Le Pen speelt was al eerder duidelijk. Bij de voorspellingen voor de eerste stemronde bleek dat de linkse kiezers het minst geneigd waren te gaan stemmen, de rechtse kiezers meer dan de linkse, en de potentiële stemmers voor extreemrechts het meest zouden gaan stemmen. Maar als het serieus wordt, komt het gezond verstand terug boven. Maar klassiek rechts noch klassiek links hebben reden tot tevredenheid.

Klassiek rechts niet omdat het klassiek links maar in vijf van de tien regio’s kon verslaan waar zowel klassiek rechts als klassiek links deelnam aan de tweede stemronde. En in de twee regio’s waar respectievelijk Marine Le Pen en Marion Maréchal-Le Pen de lijsttrekkers waren voor het FN, klassiek rechts enkel wint omdat de klassiek linkse lijst werd teruggetrokken voor de tweede stemronde.

Klassiek links kan niet tevreden zijn omdat het haar kiezers in twee regio’s moest aansporen om voor klassiek rechts te gaan stemmen (cartoon: linkse kiezer wordt wakker gemaakt met de boodschap dat hij moet opstaan om rechts te gaan stemmen). En klassiek links kan niet tevreden zijn omdat het vijf jaar geleden nog in heel Frankrijk, op de Alsace na, de grootste partij was bij de regionale verkiezingen. Tot aan de presidentsverkiezingen in 2017 is het nog maar een dik jaar. “Het gevaar van extreemrechts is niet verdwenen, verre van”, zei de Franse premier Manuel Valls (PS).

“Ik zal de resultaten van de eerste ronde en de vorige verkiezingen niet vergeten”, vervolgde Valls. Maar zou hij aan de mogelijke score van extreemrechts niet eerder gedacht hebben? Als hij er niet eerder aan gedacht heeft, is hij het niet waard socialistisch politicus te zijn. Als hij er wél al eerder aan gedacht heeft, heeft hij gefaald als premier. Het is immers maar in laatste instantie dat het FN niet de grootste partij van Frankrijk is geworden en het bestuur van een aantal regio’s niet in handen kreeg. Volgens de eerste prognoses zou het stemmenaantal voor het FN overigens van 6.020.000 in de eerste ronde naar 6.600.000 stemmen in de tweede stemronde gestegen zijn.

Als er niets verandert aan de politiek van klassiek links en klassiek rechts komt er een moment dat de Franse kiezers niet meer te bewegen zijn om ‘de republikeinse waarden’ te redden door alsnog te gaan stemmen op een andere partij dan die van Marine Le Pen.