Tijdens de begrotingsbesprekingen in de Antwerpse gemeenteraad maandag 23 november haalde schepen voor Financiën Koen Kennis (N-VA) uit naar het district Borgerhout: “Een district dat kosten maakt en een communistisch beleid voert, u weet wel het welke ik bedoel.” Zijn punt van kritiek is dat Borgerhout minder investeert (in stenen) en meer uitgeeft aan werkingsmiddelen (voor mensen en projecten). Het zit de N-VA nog altijd niet lekker dat Borgerhout het enige Antwerps district is waarin de partij niet in de bestuursmeerderheid zit, en het betert er niet op.
In Borgerhout vormen Groen en SP.A, die met een gezamenlijke lijst naar de kiezers stapten, samen met de PVDA en de onafhankelijke Luc Moerkerke (ex-CD&V) de bestuursmeerderheid. De Groen/SP.A-lijst haalde drie jaar geleden 9 zitjes voor de districtsraad binnen, de PVDA+ 4 (samen 13 zetels). De N-VA, met als lijsttrekker babyartikelenverkoper Alain Herremans, oud-voorzitter van de handelaarsvereniging van de Turnhoutsebaan, was ervan overtuigd dat zij voortaan de lakens zou uitdelen vanuit het Borgerhoutse districtshuis. Maar dat liep anders af. De N-VA moest het stellen met 7 zitjes, de CD&V en het VB met elk 2 en Open VLD met 1 (samen 12 zetels). Een rechtse meerderheid was dus niet mogelijk, zelfs al moest men daarvoor met het VB in zee gaan.
CD&V’er Luc Moerkerke wilde zich niet opsluiten in een steriele oppositie. Op uitnodiging van Wouter Van Besien (Groen) versterkte hij de progressieve meerderheid. Op haar beurt verliest de N-VA nu Danny Van Looy (50 j., foto) als districtsraadslid. Hij is sinds 2011 lid van de N-VA maar werd in oktober uit de N-VA gezet. Sindsdien zetelt hij als onafhankelijk districtsraadslid in Borgerhout. Bij de districtsraadszitting maandag 23 november stemde Danny Van Looy daarenboven mee met de bestuursmeerderheid.
Danny Van Looy runt in Borgerhout een bedrijf dat opslagruimtes verhuurt. Hij staat bekend als een geëngageerde buurtbewoner die onder meer actief is binnen de Antwerpse holebigemeenschap. “Door botsende persoonlijkheden was het niet langer mogelijk om Danny Van Looy aan boord te houden in de Borgerhoutse N-VA-fractie”, zegt Fons Duchateau, naast OCMW-voorzitter en schepen voor sociale zaken ook nog voorzitter van de N-VA in Antwerpen. Danny Van Looy noch Alain Herremans wilden in oktober reageren op het ontslag. Bij de jongste zitting van de Borgerhoutse districtsraad stemde Danny Van Looy mee met de bestuursmeerderheid en was hij nu wel bereid toelichting te geven.
Danny Van Looy (in Gazet van Antwerpen): “Toen ik drie jaar geleden besliste om me te engageren in de lokale politiek was dat omdat ik van Borgerhout een aangenamere plek wil maken. Ondanks de onaangename partijpolitieke ervaring bij de N-VA wil ik me blijven inzetten. De aanleiding van het ontslag van mijn partner André Van Eeckhoute, tot voor kort bestuurslid van de Borgerhoutse N-VA-afdeling, en mezelf is dat wij de kiss-in-actie van SP.A op Facebook hebben geliket. Dat kon blijkbaar niet voor N-VA. We zijn daarop eerst drie maanden geschorst. Op bemiddelingspogingen zijn we niet meer ingegaan, omdat we sterk de indruk hadden dat voor de partij de regel geldt: eerst N-VA’er, dan pas holebi.”
Bij de N-VA ontkent men dat dit de reden voor het uit de partij zetten van Danny Van Looy is. De N-VA houdt het dus op “botsende persoonlijkheden”. En die persoonlijkheden gaan nog meer botsen want Danny Van Looy is van plan om nog meer met de progressieve bestuursmeerderheid mee te stemmen.
In een ander Antwerps district, in Deurne, zien we een omgekeerde beweging. Door het opstappen van een N-VA-districtsraadlid is het conservatieve N-VA/CD&V/Open VLD-districtsbestuur in Deurne haar meerderheid kwijt. Groen wil hen nu aan een meerderheid helpen. In ruil voor wat? Denkt men echt dat het conservatieve blok radicaal anders gaat denken? Het Borgerhoutse voorbeeld bewijst dat een andere weg mogelijk is: niet het ondersteunen van de N-VA maar het losrukken van N-VA’ers uit de conservatieve kramp van Bart De Wever en hen laten meebouwen aan een stad op mensenmaat.