DAAGS NA TERREUR PARIJS: INTERNATIONALE NEONAZIBIJEENKOMST

Daags na de terreuraanslagen in Parijs werd in Rungis, gemeente met een vijfduizendtal inwoners op amper zestien kilometer van Parijs, een internationale bijeenkomst gehouden met extreemrechtse tot neonazistische groeperingen uit Griekenland (‘Gouden Dageraad’, natuurlijk), Italië (CasaPound), Spanje (Hogar Social)… Er was ook een afvaardiging uit ons land.

De bijeenkomst werd georganiseerd door Groupe Union Défense (GUD), een gewelddadige extreemrechtse Franse studentenorganisatie die vooral in de jaren zeventig brokken maakte maar daarna wegdeemsterde. Sinds een paar jaren probeert de GUD zich terug op het voorplan te werken, hetzij onder haar oude naam, hetzij als Union défense de la jeunesse (UDJ). Een Franse journalist kon incognito, met aangepaste kledij en een Keltisch kruis om de hals, de bijeenkomst bijwonen.

Het is zaterdag 14 november, rond 12.00 uur. Over de terreurdaden de avond tevoren wordt gepraat, maar niet veel. “Het is oorlog daar, we moeten de wapens opnemen. We hebben het geluk hier tussen blanken te zijn, dus laten we erover praten…”, zegt een oudgediende. Maar dan kijkt iedereen achterom: Logan Dijan, leider van de GUD, is er. Een kerel met een potige lichaamsbouw en op zijn linkerarm een tatoeage die sterk lijkt op het blazoen van de Franse SS-divisie Charlemagne (foto). Dijan geeft een paar instructies en verdwijnt dan. Na een vechtpartij met een oud-leider van de GUD mag hij van een rechtbank een tijd lang niet meer deelnemen aan GUD-activiteiten. Achter de schermen houdt hij echter nog altijd de touwtjes in handen.

Om 15.00 uur begint de conferentie. Bij het binnenkomen wordt iedereen gefouilleerd. “Geen boksijzer, geen mes?” In de conferentiezaal staan 350 stoelen, en ze zijn allen bezet (foto). Het aan ‘Gouden Dageraad’ verwante Elam uit Cyprus mag de zaak openen. “We moeten ons grondgebied heroveren”, zegt de spreker. “Met onze handen en ons bloed onze vrijheid terugvinden.” In zijn geval betekent het de Turken uit Cyprus verjagen. Gianluca Iannone, de leider van het Italiaanse fascistische CasaPound, noemt de immigratie “venijn”. Zo ook de Chrysi Avgi-spreker na hem die hulde brengt aan de, in afwachting van de afloop van hun rechtszaak, gevangen gehouden leiders van ‘Gouden Dageraad’.

Het tweede deel van de conferentie begint met Hervé Van Laethem (links op de foto hierboven), de oprichter van het in Franstalig België actieve Nation. Hij looft het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, “de voorhoede van Europa en het eerste bolwerk tegen het jihadisme.” Maar dan wel een heel bloedige voorhoede, want het leger van de Syrische president heeft al meer dood en vernieling gezaaid dan de dwazen van Islamitische Staat.

Na Hervé Van Laethem is het de beurt aan een spreker van GUD die een oproep doet aan alle blanke volkeren om zich te verenigen, en om “het sociaal terrein (te) bezetten”. Iets waar de volgende spreker, Arnaud de Robert van de Mouvement d’action sociale (MAS), naar eigen zeggen mee bezig is met het verdelen van maaltijden en inzamelen van kleren. Het Spaanse Hogar Social zoekt het in gespierdere acties: asielcentra bezetten, met antifascisten vechten en “boks aanleren”. De spreker eindigt met de woordspeling “Il faut remplacer les larmes par les armes” (“Je moet de tranen vervangen door wapens”).

De Fransman die de incognito journalist naar de bijeenkomst bracht, laat later op de avond zien wat hij in het handschoenenkastje in zijn auto bewaart: een telescopische matrak, “helemaal nieuw”. Hij is klaar voor de strijd. De bijeenkomst wordt besloten met een concert waarbij een aantal mensen de onweerstaanbare drang krijgen om hun arm, hand gestrekt, schuin omhoog te houden.

In een interview achteraf voor de CasaPound-website vertelt Gianluca Iannone dat op de conferentie een oproep is gelanceerd om op 21 mei gelijktijdig in Rome, Parijs, Athene en Madrid te betogen. CasaPound, GUD, ‘Gouden Dageraad’ en Hogar Social hebben hun medewerking al toegezegd. De betogingen zouden via live streaming in de verschillende steden getoond worden. Gemeenschappelijke slogan wordt Fatherland. De betogingen moeten de behoefte benadrukken van een cultureel en spiritueel Europa zoals ‘het land van onze vaders’. De betogers komen op voor de respectievelijke grenzen, tradities en eigen identiteit.

Maar waarom uitgerekend op 21 mei betogen? Het is de dag waarop twee jaar geleden de Franse historicus en extreemrechtse intellectueel Dominique Venner een einde aan zijn leven maakte. Hij schoot zich met een pistool door het hoofd in de Notre Dame-kathedraal in Parijs omdat hij het niet langer kon aanzien dat in Frankrijk het homohuwelijk zou toegelaten worden. Wordt als apotheose van de betogingen zaterdag 21 mei 2016 het voorbeeld van Dominique Venner in de Notre Dame gevolgd of zijn de betogers ondanks alles maar watjes?