ZUHAL DEMIR IS NIET DE SLIMSTE MENS TER WERELD

Na alle tamtam die over N-VA-Kamerlid en Antwerps ‘districtsburgemeester’ Zuhal Demir is gemaakt (haar verhuizing naar Limburg…), en omdat er natuurlijk belangrijker gebeurtenissen waren dan Zuhal Demirs deelname aan De Slimste Mens Ter Wereld, verdween uit beeld hoe Vlaanderens iron lady het ervan af bracht in het populaire spelprogramma (foto).

Eric Van Looy introduceerde Zuhal Demir donderdag 12 november als “Mooiste N-VA’er van allemaal”, Liesbeth Homans zal het graag gehoord hebben. Even riskeerde Demir iets minder mooi te worden: bij die eerste uitzending struikelde la Demir op weg naar de set van het spelprogramma en viel ze pardoes op de grond (video vanaf 0’12”).

Aan het aantal vrouwen in het parlement mispakte ze zich ook. Volgens Zuhal Demir is de verhouding mannen – vrouwen in het parlement “ongeveer fifty – fifty”. In de Kamer van Volksvertegenwoordigers, waar Zuhal Demir zelf zetelt, bedraagt het aantal vrouwen maar 39,3 %. Het hoogste aantal vrouwen in een parlement in Europa is 44,4 % – een prestatie die weggelegd is voor… het Vlaams Parlement. Proficiat trouwens. Nog fouter was Demirs inschatting van de staatsgreep van Boris Jeltsin in de USSR in 1991. Bij beelden hiervan gaf Zuhal Demir als trefwoorden: “Oktoberrevolutie, Februarirevolutie…” Gebeurtenissen uit 1917, ruim zeventig jaar eerder.

Winnaar van deze aflevering werd andermaal Tom Waes. In het finalespel moest Zuhal Demir het opnemen tegen sportjournalist Tom Coninx. Door een tactische flater van die laatste – in het vuur van het spel – verloor Tom Coninx deze ronde en kon Zuhal Demir dus doorgaan naar de volgende uitzending. Zuhal Demir kreeg in deze ronde onder andere de vraag de hoofdsteden van onze vijf buurlanden op te sommen: “Parijs, Londen, Amsterdam, München…” flapte ze eruit, vooraleer zichzelf te verbeteren met Berlijn als hoofdstad van Duitsland. München is de plaats waar Adolf Hitlers Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) is opgericht, de “spirituele hoofdstad” van de nazistische beweging. Vandaar misschien de vergissing.

Voorbije maandag 16 november volgde de tweede aflevering voor en met Zuhal Demir, met deze keer als tegenstander naast Tom Waes wielrenner Jan Baekelants. Bij de social talk vertelde Zuhal Demir dat ze dronken mannen heel ambetant vindt. Dat begrijpen we. En waar ze die dan tegenkomt? “Donderdagavond, na de plenaire.” Dat begrijpen we niet, of liever: daar kunnen we absoluut geen begrip voor opbrengen. Het is toch niet omdat de Kamerleden op donderdag bijeenkomen voor de stemmingen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers dat ze zich lazarus moeten drinken.

Voor de rest kunnen we kort zijn: Zuhal Demir maakte deze keer minder flaters… omdat ze veel gewoonweg niet zegde. Kenwoorden voor de pas overleden Roger De Clerck? “Sportman?” “Beaulieu”… en dan was Zuhal Demir uitgepraat. Dat de ‘tapijtenboer’ betrokken was bij een gigantische, jarenlang aanslepende fraudezaak was Zuhal Demir blijkbaar niet bijgebleven. Van de vijf grootste steden van Italië kende ze enkel Rome. Uit de succesrijke serie Bevergem herkende ze enkel actrice Maaike Cafmeyer… Met slechts 165 seconden moest Zuhal Demir het eindspel aanvatten, dat ze dan ook vlug verloor van wielrenner Jan Baekelants. Sic transit gloria mundi.