De terreurdaden in Parijs en de betrokkenheid daarbij van mensen uit Sint-Jans-Molenbeek stellen de vraag op scherp: hoe moeten wij omgaan met (ex-)Syriëstrijders, naast de vanzelfsprekende bestraffing van criminaliteit? Neem nu Syriëstrijder Michaël ‘Younnes’ Deleforterie (25 j., veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel). Hij vond het nuttig zijn levensverhaal in een boek te laten optekenen, en als hij in het verlengde hiervan uitgenodigd wordt voor het VRT-programma De Afspraak (foto), wordt dit het meest besproken televisiefragment van de laatste maanden. De gevolgen bleven niet uit.
Na zijn tv-interview geraakte, via sociale media, vlug bekend dat Michaël ‘Younnes’ Deleforterie achter de toonbank van een bakkerij staat in de Antwerpse Seefhoek. Dag Allemaal meldde vorige week dat Michaël ‘Younnes’ Deleforterie daar intussen ontslagen is, en ook moest opkrassen uit het appartement dat hij boven de bakkerij bewoonde. Uitbaatster Linda (in Dag Allemaal): “We kenden zijn achtergrond, maar hij beweerde dat hij zijn leven weer op orde had. Iedereen heeft een verleden, niet? Bovendien zwoer hij dat hij niks met de horror in Syrië te maken had. We wilden hem een tweede kans geven. Tot we fragmenten uit zijn boek onder ogen kregen. Dat was een slag in ons gezicht. Want Michaël was weliswaar niet aanwezig bij de gruwelijke onthoofdingen, maar hij keek wel toe hoe mensen gegeseld werden. Bovendien betuigt hij geen enkele spijt over zijn tijd in Syrië, integendeel.”
Deleforterie werd op staande voet ontslagen. “Met zo iemand willen wij niks te maken hebben”, vervolgt Linda. “Sterker nog, we hebben hem ook uit z’n appartement gezet. Michaël woonde namelijk boven de bakkerij. We wilden hem hier volledig buiten. We hebben in totaal zeven bakkerijen in het Antwerpse. We gaven hem een job in een buurt waar veel mensen van vreemde origine wonen. Maar het klikte niet. Michaël gaf het zelf toe: daags nadat hij op tv was geweest, kwam er geen enkele klant over de vloer.” Waarmee bewezen wordt dat (a) de doorsnee allochtone bevolking in Antwerpen afkerig staat tegenover de IS-strijders, en (b) het interview in De Afspraak kritisch genoeg was, geen verdere verduidelijking nodig had.
Filip Dewinter zette het adres van de bakkerij waar Deleforterie werkte op Facebook met de boodschap: ‘Koop hier geen brood’. “Dat was er zwaar over”, zegt de uitbaatster in Dag Allemaal. “Want zo raakt hij ons, hé.” Wij hebben geen greintje sympathie met Michaël ‘Younnes’ Deleforterie, maar waar zijn nu de VB’ers die klagen over het ‘beroepsverbod’ dat hen en partijgenoten treft omwille van hun politieke overtuiging? Filip Dewinter wil(de) Michaël ‘Younnes’ Deleforterie in zijn beroepsactiviteiten dwarsbomen, en in één adem ook de Vlaamse werkgevers die hem tewerkstelden. Dat kon dus wel.
Luc Huyse wees er vorige week nog op dat het isoleren van de teruggekeerde Oostfronters enkel het zich koesteren in het eigen gelijk versterkt heeft. En dat is toch niet wat wij willen. Het beleid inzake deradicalisering is nu in handen van uitsluitend N-VA’ers: de federale ministers Jan Jambon (Veiligheid en Binnenlandse Zaken) en Theo Francken (Asiel en Migratie), en Vlaams minister Liesbeth Homans (Binnenlands Bestuur en Inburgering). En in de grootste stad van Vlaanderen is N-VA-voorzitter Bart De Wever burgemeester. Aan hen om te bewijzen dat ze als Vlaams-nationalisten het beter doen dan de Belgische overheden zeventig jaar geleden. Voorlopig is het echter vooral veel blabla (zie ook: Hans Bonte in De Zevende Dag gisteren).