DE ANTWERPSE POLITIE: WIE, WAT, WAAR

Politie Antwerpen.JPGDe voorbije week haalde de Antwerpse politie meerdere malen de media, al deed de Antwerpse politie haar best om één zaak uit de media te houden.

 

WIE (MAG ERBIJ)? De meeste aandacht ging naar het nieuws dat Antwerpen als enig korps haar politieagenten zelf mag gaan rekruteren. Sinds de politiehervorming onder minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael begin deze eeuw worden politieagenten centraal gerekruteerd. Met als gevolg dat van de nieuwe politieagenten in Antwerpen circa 90 % niet in Antwerpen woont, en dus niet vertrouwd is met de stad en haar mentaliteit. Tweede probleem dat men hoopt te kunnen verhelpen met zélf te rekruteren is het beperkt aantal allochtonen in het Antwerpse politiekorps. Woordvoerder van burgemeester Bart De Wever Johan Vermant preciseert in De Standaard evenwel “dat het niet de bedoeling is om zich te richten op allochtone kandidaten. De stad verwacht dat de realiteit in de klas zich vroeg of laat vertaalt bij het korps.”

 

We wensen het huidige Antwerps stadsbestuur alle succes toe met haar eigen rekruteringscampagne, maar onder haar voorgangers is ook al getracht meer allochtonen in het Antwerps politiekorps te halen. Spijts goede campagnes lukte dat niet. Een eerste en belangrijke reden is dat onder minister van Binnenlandse Zaken Charles-Ferdinand Nothomb begin jaren tachtig de diplomavereiste om toegang te krijgen tot de politieschool verhoogd is van lager naar hoger middelbaar onderwijs. Om diverse redenen halen veel allochtonen het hoger middelbaar onderwijs niet, en als ze het wel halen zijn hun ambities natuurlijk niet beperkt tot polies worden. Pesterijen en racisme in het korps worden het deel van de schaarse allochtonen die toch politieagent worden, zodat ze vaak na enige jaren uit het Antwerps politiekorps verdwijnen. Antwerpen verloor zo een van haar allereerste gekleurde politieagenten aan Boom… waar de man politiekorpschef werd.

 

WAT (KOST DAT)? Onder een veel kleinere krantentitel (vrijdag, gisteren ging Gazet van Antwerpen er toch breedvoerig op in, nvdr.) vonden we terug dat het Antwerpse politiekorps het duurste van het land is. De Antwerpse stadsdiensten moeten onder Bart De Wever zwaar besparen, maar de politie krijgt nog extra geld toegestopt. Deze legislatuur 308 miljoen euro extra. Tegen 2019 geeft Antwerpen per inwoner 403 euro aan de politie, tegen 322 euro in 2013. In Gent gaat tegen 2019 per inwoner 336 euro naar de politie, in andere centrumsteden 244 euro. Een reservefonds van 68 miljoen euro dat de Antwerpse politie had aangelegd, wordt onder burgemeester Bart De Wever en korpschef Serge Muyters deze legislatuur helemaal opgesoupeerd. En tegen 2018 wil Bart De Wever de politie ook nog een nieuw hoofdkantoor geven. Antwerpen zoekt naar een privépartner die het budget (geraamd op 110 miljoen euro) wil voorschieten. Na een afbetaling op 25 jaar kan de kostprijs oplopen tot 275 miljoen euro. Ter vergelijking: het fraaie nieuwe Museum aan de Stroom (MAS) kostte 55 miljoen euro.

 

WAAR (1)? Gazet van Antwerpen kopte donderdag over de volle breedte van de krant: Gestolen gsm terug dankzij Snelle Respons Team. Het Snelle Respons Team is het nieuwste paradepaardje van Bart De Wever: twee anonieme wagens met telkens drie zwaar bewapende politieagenten die permanent in Antwerpen rondrijden, en daardoor sneller kunnen ingrijpen dan de beruchte ‘bottinekes’, bekend om hun doortastende aanpak in de zaak-Jonathan Jacob. Het Snelle Respons Team werd opgericht naar aanleiding van de terrorismedreiging en rekende de voorbije week… een man in die een gestolen gsm wilde verkopen aan de bestolen eigenaar. Andere keren haalde het Snelle Respons Team de kranten met een voetganger die ingerekend werd omdat hij een rood licht negeerde. Het is fijn dat ze ook eens een fietsendief konden klissen, minder fijn was de machtsontplooiing om de twitterende student Mohamed Ouaamari in te rekenen. Inzake terrorisme hebben we ze nog niet zien aantreden.

 

WAAR (2)? Machtsontplooiing was er zeker ook toen dinsdagmiddag de sociale inspectie kinderdagverblijf Baby in Wonderland wilde controleren. In plaats van gewoon aan te bellen, wachten de agenten tot een moeder haar peuter komt afhalen om dan de crèche te bestormen. Volgens de uitbaatster van de kinderkribbe en een kinderverzorgster met zes politieagenten, volgens politiewoordvierder Fons Bastiaenssens met twee politieagenten. Buiten zouden nog een aantal politieagenten gestaan hebben, maar de politiewoordvoerder kan dit bevestigen noch ontkennen. Een krant en VTM-Nieuws kregen lucht van de zaak, maar zwegen erover omdat een wederwoord van de politie uitbleef. Slechts na een publieke reactie donderdag van freelance journaliste Saskia Van Nieuwenhove en een persmededeling van Kathleen Van Brempt werd vrijdag dan toch in een (andere) krant en op de regionale televisiezender ATV melding gemaakt van de zaak.

 

Voor alle duidelijkheid: in de kinderkribbe verschool zich geen terrorist noch waren andere moeilijkheden te verwachtenWe hebben hier al meerdere keren gewezen op de onder burgemeester Bart De Wever en politiekorpschef Serge Muyters toegenomen arrogantie van de Antwerpse politie (1, 2, 3, 4, 5, 6…). Met het terrorisme als excuus is het er niet op verminderd. En met datzelfde terrorisme als excuus krijgt de politie alsmaar meer middelen… waarmee vooral de gewone man en vrouw worden lastiggevallen.