De toevloed van vluchtelingen haalt het beste én het slechtste in mensen boven. Op dat laatste heeft Filip Dewinter en zijn radicale achterban een patent.
Filip Dewinter heeft de bijeenroeping van de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken gevraagd (en gekregen, woensdag komt de commissie bijeen) om te debatteren over het voorzien van 2.500 extra opvangplaatsen voor asielzoekers. Volgens Dewinter misbruikt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken de parlementaire vakantieperiode om de inspraak van het parlement te omzeilen. “Voor deze beslissing bestaat geen draagvlak bij het volk. Het is een miskenning van de democratie dat wij als volksvertegenwoordigers niet worden gehoord.” Dewinter meent dat de extra opvangplaatsen nog meer asielzoekers zal aantrekken. “Zolang we geen ‘push them back’-beleid (‘duw ze terug’-beleid, nvdr.) instellen zullen extra opvangplaatsen werken als magneten voor nóg meer immigranten.” Theo Francken moet het van het hart dat hij Filip Dewinter in die commissie de voorbije tien maanden niet eenmaal heeft gezien.
Bij het voetvolk van Filip Dewinter denken ze intussen aan actie. Fase 1: Vermijden dat er nog asielzoekers zijn. Peter Sysmans, Voorpost-militant die tegenwoordig in Pervijze (deelgemeente van Diksmuide) woont, weet raad. Bij een krantenbericht over migranten in Calais is zijn commentaar op Facebook: “Zo’n 3.000 migranten kamperen in Calais in de hoop om aan de andere kant van het Kanaal te geraken. Zou dat geen goede training zijn voor onze militairen ??? Schieten op bewegende doelen ??”. John ‘Nonkeltje’ Van Deun, een man die net als Peter Sysmans de voorbije weken met Voorpost ‘Welkom aan de Vlaamse kust’-ballonnen ging verdelen, wil meedoen. Bewegende doelen zijn “een kolfje naar mijn hand”, laat hij weten. Onder andere Bert Deckers, hoofdredacteur van RechtsActueel en de ene helft van ‘Vlaanderen Identitair’, vindt het voorstel van Peter Sysmans “leuk“.
De andere helft van ‘Vlaanderen Identitair’, zijnde Rob Verreycken (foto 2), wil niet achterblijven. Hij denkt aan fase 2: Als ze er toch zijn, de asielzoekers een ‘warm onthaal’ bieden. Na een tumultueuze echtscheiding verhuisde Rob Verreycken van Borgerhout naar Sint-Niklaas. Maar ook tot Sint-Niklaas dringt het wereldleed door. In de Kasteelstraat is er een asielcentrum met 159 opvangplaatsen, en in het kader van de 2.500 extra opvangplaatsen voor asielzoekers worden nu ook 250 opvangplaatsen op het militair domein Westakkers (foto 1) in gereedheid gebracht. En dat stoort Rob Verreycken.
“Het stadsbestuur heeft geen inspraak in de besluitvorming, maar we verlenen uiteraard wel onze medewerking”, reageert burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) in Het Laatste Nieuws. “We kunnen trouwens niet blind zijn voor de problematiek, want dagelijks worden we geconfronteerd met schrijnende beelden van vluchtelingen die in gammele bootjes de overtocht maken naar Europa. We hebben gelukkig al veel ervaring met het opvangcentrum van het Rode Kruis in de Kasteelstraat. In het begin was daar veel commotie, maar al snel bleek dat er geen overlast was en intussen is iedereen het centrum gewoon geworden. We hopen dat het op dezelfde manier met het centrum in Westakkers zal verlopen.” Rob Verreycken denkt daar anders over.
Als man achter de schermen van Pegida Vlaanderen is Rob Verreycken niet vreemd aan de volgende Pegida-actie. “Europa wordt vandaag bestormd door honderdduizenden ongewenste vreemdelingen, waaronder vele moslims en een onbekend aantal IS-strijders”, fulmineert Pegida Vlaanderen. “De regering heeft besloten om, in plaats van de grenzen te sluiten, nog 2.500 ongewenste vreemdelingen méér op te vangen. De maat is vol, ons land is vol! Het antwoord van het volk is PEGIDA Vlaanderen. Wij blokkeren vreedzaam en symbolisch op 7 september het terrein in Sint-Niklaas waar men er nog 250 wil onderbrengen. Wees erbij!” Pegida Vlaanderen zoekt nu mensen om ook aan de bijkomende opvangplaatsen in Vilvoorde, Holsbeek (= voor minderjarige alleenstaande asielzoekers) en Houthalen-Helchteren actie te voeren.
Volgens het Vlaams Belang-programma moeten vluchtelingen in hun eigen regio opgevangen worden. Maar dat gebeurt al grotendeels: 86 % van de vluchtelingen wordt opgevangen in ontwikkelingslanden. De recente toename van het aantal vluchtelingen naar Europa wijzigt dat beeld niet fundamenteel. Zij die in ons land terechtkomen, zijn maar een fractie (ook in verhouding met het aantal inwoners) van het aantal dat naar Duitsland trekt, en een land als Griekenland heeft het ontiegelijk moeilijker om opvang te bieden dan ons land. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kon een miljoen Belgen in Nederland terecht. Is het niet fair om op onze beurt ook een menswaardig onthaal te bieden aan vluchtelingen?