Welke ‘kwaliteitskrant’ kunnen we nog geloven? Over de jongste VRT-nota van Vlaams minister Sven Gatz titelde De Tijd zaterdag Regering knipt de vleugels van de openbare omroep niet. Bij De Morgen was de kop daarentegen Gatz knipt vleugels VRT (foto). Bij De Standaard hadden ze een titel tussenin, maar niet noodzakelijk duidelijker: Gatz wil VRT met minder vet. De ACOD was wél concreet: VRT-beheersovereenkomst: Regering kiest kant van grote private spelers en verzwakt de markt.
“Je zou je bijna afvragen waar ons land het lef haalt om op vlak van belastinginning de Grieken de les te gaan spellen.” De fiscus controleerde vorig jaar de helft minder belastingbrieven dan twee jaar geleden, wegens drastische besparingen bij het personeel van FOD Financiën. “Het cynische gevolg: 1,5 miljard euro minder ontvangsten in twee jaar tijd.” Voeg daar aan toe: onder andere niet één euro betaald voor de vijftig zwaarste boetes tegen sociale dumping in de regio Gent en slechts veertien percent van alle boetes uitgesproken in strafzaken die geïnd worden. Fiscus à la Grecque noemt Het Laatste Nieuws dit. (Het Laatste Nieuws, 18 juli 2015)
“Het beleid om e-commerce te stimuleren is moeilijk te verzoenen met de wens om een gevarieerd aanbod te behouden in de Vlaamse winkelstraten, met veel zelfstandig uitgebate winkels.” Open VLD-minister Alexander De Croo promoot de e-commerce, maar is die wel zo heilzaam? Dat is de vooruitgang, en wie niet mee doet, gaat achteruit, zegt men. Maar (a) e-commerce is slecht voor het klimaat met alle transport vandien voor individuele pakjes, is (b) vanuit sociaal oogpunt niet aantrekkelijk (medewerkers van Amazon, Zalando enz. worden slechter betaald dan winkelpersoneel), en (c) hét land van ‘de vooruitgang’, de Verenigde Staten, is een land zonder de aantrekkelijke, gevarieerde winkelstraten zoals je die bij ons voorlopig nog hebt. ‘Vooruitgang’ is niet noodzakelijk écht vooruitgang, en al zeker niet als het gepredikt wordt door de Open VLD. (De Standaard, 18 juli 2015)
“Helfies? Kwelfies zijn het voor de gewone man en vrouw.” Kris Merckx vond in zijn brievenbus een brief van De Lijn om hem mee te delen dat 65-plussers voortaan 50 euro moeten betalen voor hun busabonnement. De krant meldde diezelfde dag dat de Vlaamse regering de elektriciteitsrekening met 8,6 % verhoogt omwille van de oversubsidiëring van de zonnepanelen, versta: van vooral de zonnepanelenplantages op de daken van Katoennatie en andere Fernand Hutsen. En dat is nog niet alles. Het pakket gratis elektriciteit voor iedereen is afgeschaft; de intercommunales, waaronder de intercommunales voor distributie van elektriciteit en aardgas, zullen hun nieuwe vennootschapsbelasting doorrekenen naar hun klanten; en de federale regering brengt de btw op elektriciteit van 6 % terug naar 21 %. Terwijl elektriciteit toch een levensnoodzakelijk product is. Lees ook: Tom De Meester over de ‘Turteltaks’. (Facebook, 18 juli 2015 / De Standaard, 23 juli 2015)
“Niet IS maar die vatenbommen (van het Syrische regime, nvdr.) doden het grootste aantal burgers in Syrië, nog elke dag.” Het leven is niet altijd zoals men denkt. Media-activist Tony al-Taieb weet het ook: “Onlangs waren we in Aleppo te gast bij een zogenaamde islamietische commandant. Hij deed meteen de deur dicht en vroeg of we raki uit Turkije hadden meegebracht. De moskeeën in Aleppo die het meeste volk trekken, zijn diegene waar de preek het minst lang duurt.” (dS Weekblad, 18 juli 2015)
“‘Ik zal iets opbiechten’, zegt Liesbeth Homans, viceminister-president voor N-VA.” “Ik had enige reserve toen ik hoorde dat Sven Gatz (Open VLD) minister zou worden. In 2001 heeft Gatz, als lid van ID21, minister Johan Sauwens (Volksunie) tot opstappen gedwongen wegens zijn aanwezigheid op een vergadering van het Sint-Maartensfonds – een vereniging van gewezen SS’ers en Oostfrontstrijders. Ik werkte toen voor Sauwens, en ik vond echt dat Gatz hem een mes in de rug plantte.” Voor Liesbeth Homans moest deelnemen aan een feestzitting van het Sint-Maartensfonds dus gewoon kunnen. Intussen kan ze het goed stellen met Gatz. “Hij is een loyale en bekwame collega.” (De Standaard, 20 juli 2015)
“Vorig jaar was de burgemeester 15 minuten te laat, dit jaar 30 minuten.” Bart De Wever laat zijn dédain voor de 21 juli-plechtigheden als maar meer zien. Wordt het geen tijd dat hij kiest: burgemeester zijn, en zich ernaar gedragen, of partijvoorzitter zijn? (Facebook, 21 juli 2015)
“In dit land mocht een profvoetballer in de jaren vijftig wettelijk niet meer verdienen dan dertig pond per week, het loon van een geschoold vakman. Je gelooft me niet, maar het was de wet toen (lacht). Ik zeg niet dat we daar opnieuw naartoe moeten, maar pleiten voor iets minder ongelijkheid is absoluut niet utopisch of irrealistisch. Je moet het als samenleving gewoon willen.” De Britse economist Sir Anthony Barnes – Tony – Atkinson, met ook interessante stellingen over de overheidstewerkstelling. “Het heeft (…) alles te maken met de manier waarop we over productiviteit denken en hoe we dat gaan meten. Want zonder die leraar komen er geen mensen meer op de arbeidsmarkt die auto’s kunnen maken. En als al die leerlingen meer auto’s kunnen maken, is ook de productiviteit van de leraar gestegen, al geeft hij nog steeds aan evenveel leerlingen les. Alleen: in welke statistiek wordt die meerwaarde gezet? Nergens, de leraar wordt integendeel puur als een kost voor de overheidsuitgaven gerekend. Als een goede verpleegster en dokter, betaald door de overheid, ervoor kunnen zorgen dat die arbeider twee maanden minder met ziekteverlof moet gaan, door wie en waar worden dan de extra auto’s berekend waarvoor zij verantwoordelijk zijn?” (De Morgen, 22 juli 2015)
“Aantal sluitingen drugscafés is dit jaar al verdubbelt” Vooraleer ons op het commentaar over het jongste regeringsakkoord en de ‘taks shift’ te storten, hoe wil je dat Vlamingen behoorlijk Nederlands schrijven als in een titel op de voorpagina van een populaire krant, in casu Het Nieuwsblad, een dt-fout staat? (Het Nieuwsblad, 23 juli 2015)