OEFENEN VOOR ‘DE GROTE PARADE’ MORGEN

Hart boven hard - Antwerpen, 24 november 2015.JPGDe organisatoren van De Grote Parade leggen de lat hoog om van de betoging morgen in Brussel een inhoudelijk sterke maar ook een bonte bedoening te maken. De deelnemers, die om 13.00 uur verzamelen aan het treinstation van Brussel-Noord, groeperen zich rond de tien hartenwensen van Hart boven Hard.

 

Onder artistieke leiding van Lebuïn D’Haese is het concept uitgewerkt dat elke groep betogers rond een hartenwens overwegend een bepaalde kleur draagt (‘Eerlijke belastingen’ bijvoorbeeld: goud), een bepaald voorwerp meebrengt of ter plaatse krijgt van de organisatoren (‘Jong en oud’ bijvoorbeeld: een schoen) en een aangepast lied zingt op de tonen van een bekend nummer (‘Werkbaar werk’ bijvoorbeeld Zeven dagen lang van Bots – door Hart boven hard verkeerdelijk Wat zullen wij drinken genoemd, die wereldverbeteraars toch!). Hier het volledige scenario voor morgen. Voor wie zich in alle tien hartenwensen evengoed kan vinden en/of met een eigen groep wil opstappen, is er nog een elfde blok waarin iedereen met eigen vlag en wimpel kan opstappen.

 

Om in de sfeer te komen, hier alvast de muziek die met een aangepaste tekst zal klinken. Voor de groep ‘Samen rijk’ is er percussie, ‘Eerlijke belastingen’ zingt op de tonen van Money, money, money van Abba, ‘Jong en oud’ denkt aan La vie en rose van Edith Piaf, ‘Stop armoede’ huppelt door Brussel toepasselijk op de tonen van Singing in the rain van Gene Kelly, ‘Werkbaar werk’ haalt zoals al gezegd een klassieker van Bots boven, ’Leefbare buurt’ houdt Ik wil deze nacht in de straten verdwalen van Wannes Van de Velde in gedachten, ‘Diversiteit is realiteit’ zoekt het in Frankrijk met Et moi et moi et moi van Jacques Dutronc, ‘Eco is logisch’ haalt inspiratie bij de Senegalese traditional Tajabone, ‘Wees wereldwijs’ zingt op de tonen van What a wonderful world van Louis Armstrong, ‘Doe de democratie’ onderlijnt haar thema met het voor de Vlamingen minder bekende C’est pas la joie van Henri Salvador, en de elfde groep besluit met Wich side are you on van de vorig jaar overleden militante Amerikaanse folksinger Pete Seeger.

 

Gezien de verwachte grote toeloop vragen de organisatoren om zeker op tijd naar Brussel te komen. Financiële steun is wenselijk en nodig. Aan het einde van de betoging zijn er nog optredens met bekende artiesten. Onder andere Helmut Lotti en Daan. Er wordt voor morgen regen voorspeld, maar laat de regen de hartstocht niet blussen! Foto: Hart boven Hard-actie in Antwerpen op 24 november 2014.