DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

ACOD-betoging Antwerpen 24 maart 2015.jpgBilal Benyaich heeft nog geen spijt dat hij uitgerekend Bart De Wever vroeg voor de voorstelling van zijn boekje #Radicalisme #Extremisme #Terrorisme. Bilal Benyaich (in Het Nieuwsblad, 25 maart 2015): Zijn mening was toen meer onderbouwd (dan in Terzake, nvdr.). Blijkbaar kent intelligentie zijn grenzen.” Dat er grenzen zijn aan de intelligentie van Bart De Wever, dat hadden wij al eerder begrepen. Terecht kwamen er deze week na zijn uitspraken over het integratiebeleid, Berbers, racisme en discriminatie, vele reacties. Zoals de mooie van Ikrame Kastit. Maar wat hebben we deze week nog onthouden?

 

“De huidige Griekse leiders hebben niets met de eerdere leningen en het bijbehorende beleid te maken (daarom zijn ze wellicht ook verkozen), maar toch moet de Griekse bevolking verder opdraaien voor de kosten. Alsof het personeel van Lernout & Hauspie vandaag nog zou werken om de schulden af te betalen voor de fouten van de zaakvoerders.” Bogdan Vanden Berghe (11.11.11) vindt dat Johan Van Overtveldt, in plaats van mee het mes op de keel van de Grieken te zetten, beter op een volwassener en humaner manier over een schuldherschikking gaat nadenken. Overigens komt liefst negentig procent van het ‘hulpinfuus’ aan de Grieken niet rechtstreeks de bevolking ten goede, maar gaat het naar Franse, Duitse en Griekse banken die schuldpapier in handen hebben.” (De Standaard, 20 maart 2015)

 

“Het past niet om alle verhuurders en immobiliënkantoren gangsters te noemen. Ik zeg niet dat schepen Tapmaz dat suggereert, maar het beleid moet gestoeld zijn op een wetenschappelijke basis.” Naar aanleiding van het Gentse anti-discriminatieplan suggereert Open VLD-schepen Christophe Peeters malafide bedoelingen, om dan vlug te zeggen dat zijn collega schepen dat niet suggereert. Wie suggereert dan wel? Inderdaad, Christophe Peeters. Ook Siegfried Bracke (N-VA) is ‘ne straffe. Volgens hem duwt het anti-discriminatieplan allochtonen in een slachtofferrol, terwijl het plan er net op gericht is allochtonen uit een slachtofferrol te halen. Zie maar de Gentse cijfers over de discriminatie bij verhuringen van woonst, cijfers – beste Christophe Peeters – op basis van wetenschappelijk onderzoek. (De Morgen, 21 maart 2015)

 

“Ik denk dat hij nog liever een paard had gekust.” Bart De Wever werd gevraagd om een homo te kussen, en wou de symboliek versterken door bovendien een man te kussen die ook ideologisch ver van hem afstaat. Bart De Wever: “Tom Lanoye leek mij een logische keuze… Ik kan u de brief laten zien die hij mij gestuurd heeft.” De conclusie van Bart De Wever was duidelijk. (Out of the Box, #3)

 

“De angst en vijandschap (…) is zo groot, dat de mensen niet eens willen praten met ongelovigen. Laat staan twijfel toelaten in hun onwrikbare denkpatroon. Iedereen die geen god als leidraad in zijn leven gebruikt, moet er in de kast blijven, doen alsof. Het alternatief is sociaal isolement, discriminatie op het werk, verbanning uit het verenigingsleven, bedreiging met eeuwig branden in de hel, zelfs stenen door de ruit.” Het leest als een verhaal uit een moslimkalifaat, maar is het verslag van een reis in de diepchristelijke staten Alabama, Arkansas, Mississippi en Tennessee in de Verenigde Staten. (dS Weekblad, 21 maart 2015)

 

“Zit te wachten op een verklaring van Bart De Wever die verzoekt dat alle voetballiefhebbers zich distantiëren van de rellen in Brussel.” Tweet na de rellen tussen hooligans van Anderlecht en Club Brugge/ADO Den Haag vorige zondag in Brussel. (Twitter, 23 maart 2015)

 

“Als de deelnemerslijst van een jongerenbetoging achteraf inderdaad een passagierslijst voor Syrië blijkt te zijn, wil dat ook zeggen dat ze eerder op de radar zijn verschenen. En dat niemand in het beleid een idee had – behalve het uitdelen van een boete – van wat je ermee aan moest.” Bart De Wever kan wel anderen met de vinger wijzen voor het niet gelukte integratiebeleid, maar wat deed hij zelf met de namen die sinds september 2012 bekend zijn van een opstootje met Sharia4Belgium-aanhangers? (De Morgen, 23 maart 2015)

 

“Dit is geen louter syndicale actie, dit is een politieke actie.” Dinsdag werd in Antwerpen betoogd door de ACOD (foto, grotere versie zodat de tekst op het bord leesbaar is). Het zinde Bart De Wever niet. Vanop ’t Schoon Verdiep in Antwerpen ministers terechtwijzen, is voor de Antwerpse burgemeester de normaalste zaak ter wereld. Dat men over de nefaste gevolgen van het regeerakkoord komt betogen in zijn stad, de stad van de man die als voorzitter van de grootste regeringspartij zowel op Vlaams als op federaal vlak de touwtjes in handen houdt, vindt Bart De Wever niet normaal. Probeert hij verdacht te maken. (Het Laatste Nieuws, 24 maart 2015)

 

“Maandag nam hij ontslag uit het schepencollege wegens gezondheidsredenen.” De woensdag overleden Vlaams Belang-topper Joris Van Hauthem (parlementslid in de Brusselse Hoofdstedelijke Raad, de Kamer van Volksvertegenwoordigers, het Vlaams Parlement en de Senaat; fractieleider in het Vlaams Parlement in opvolging van Filip Dewinter; jarenlang perswoordvoerder van het Vlaams Blok/Belang) wordt in De Morgen postuum schepen genoemd. Is er bij die krant niemand die met kennis van zaken artikels naleest vóór publicatie? Joris Van Hauthem was slechts gemeenteraadslid in Lennik. (De Morgen, 26 maart 2015)