10 JAAR AFF/VERZET-BLOG (9)

Politie Antwerpen 1.jpgMorgen is het zover: dan bestaat deze blog tien jaar. In dit overzicht naar aanleiding van tien jaar AFF/Verzet hebben we een aantal artikels moeten overslaan om het nog enigszins overzichtelijk te houden. Voor een vollediger overzicht zijn er de jaaroverzichten die vanaf 2008 werden bijgehouden (2008, 2009, 2010, 20112012, 2013 en 2014).

 

2013. Hier en daar zijn er deals met het Vlaams Belang die de partij aan een extra zitje in de OCMW- en politieraad helpen. “Cordon sanitaire doorbroken? Allemaal niet aantrekken”, zegt Bart De Wever. In Denderleeuw is het moeilijk een bestuursmeerderheid te vinden zonder het Vlaams Belang. N-VA-burgemeesterJan Jambon veroorzaakt een rel met de vlaggen aan het gemeentehuis van Brasschaat. De N-VA verwijt de progressieve bestuursmeerderheid in Borgerhout… hetzelfde als wat Bart De Wever op het Antwerps stadhuis doet. Het Vlaams Belang wil een spandoek pro mensenrechten weg uit het Borgerhoutse districtshuis. Marten Fortuyn, broer van, vindt de uitlatingen van Bart De Wever over het behoren tot de homoseksuele obediëntie belachelijk. Besparingen? De N-VA is royaler voor zichzelf dan de PS. De Autonome Nationalisten komen in Brugge op straat. (pdw) overlijdt.

 

Liesbeth Homans heeft in de OCMW-raad in Antwerpen last van de ‘Dirken in het kwadraat’ (PVDA’er Dirk Van Duppen en Groen-lid Dirk Avonts). Yelloman overlijdt. De Antwerpse N-VA-schepen Rob Van de Velde gaat in de clinch met actiegroepen. Bart De Wever wil een betoging van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) op 1 mei in Borgerhout toelaten. Het lokt veel protest uit. Gelach als Vlaams Belang’er Wim Wienen zich ontpopt als zogenaamde kunstkenner. De Autonome Nationalisten willen op de geboortedag van Adolf Hitler betogen, maar krijgen daarvoor zowel in Waregem als in Turnhout geen toelating. De Brusselse Vlaams Belang’er Fédéric Erens krijgt met een filmpje over Brussel de prijs voor misplaatste humor. In Kreta wordt een Gouden Dageraad-militant de zee in gezwierd. In Duitsland start de rechtszaak tegen de Nationalsocialistischen Untergrund (NSU).

 

Het loopt verkeerd af tussen Bart Debie en zijn Afrikaanse geliefde Liz Ellenz. Vlaams Belang-klachten over het dragen van een hoofddoek en eedafleggingen met een gebalde vuist in de districtsraad van Deurne worden door de provinciegouverneur afgewezen. Kris Roman (Euro-Rus, ex-N-SA) vindt onderdak bij Nation. Eddy Hermy en twee N-SA-vrienden moeten met de staart tussen de benen afdruipen op 1 mei; in Borgerhout is er als antwoord op de N-SA-provocatie een spetterend 1-meifeest. Femen ageert in Parijs tegen neonazi’s. In Griekenland gaat het van kwaad naar erger. Na een jaar onderbreking herbegint de rechtszaak tegen BBET. Protest tegen de onnozele GAS-boetes. Twee scholieren willen in Brugge een extreemrechtse scholierenbeweging uit de grond stampen. In Kortrijk is er ludiek protest tegen de N-VA-aandrang om Franse namen van handelszaken te vervlaamsen.

 

In Parijs sterft de jonge antifascist Clément Méric bij een confrontatie met extreemrechtse skinheads. Kris Roman post op Facebook: “Indien antifa’s blijven mensen lastig vallen, zullen er meer die ‘linkse’ mummie opvolgen.” Luc Vermeulen wordt als actieleider van Voorpost opgevolgd door Nick Van Mieghem. “Harde aanpak AEL is de oorzaak van radicalisering”, geeft voormalig Antwerps politiecommissaris Luc Lamine toe. AFF/Verzet volgt nog altijd de strapatsen van Bartje op het stadhuis. Na “efficiëntiewinsten” wordt “crowdfunding” het nieuwe toverwoord. Meningsverschillen bij de N-VA in Turnhout. De Franse regering ontbindt drie extreemrechtse verenigingen na de dood van Clément Méric. Nieuwe-Vlaamse Ambras in Borgloon. Het Centrum voor Gelijke Kansen en voor Racismebestrijding bestaat 20 jaar. Rare vogels bij de jongste Vlaams Belang-vrienden: UKIP. Swastikatatoeage op de arm van parlementslid-woordvoerder van Gouden Dageraad Ilias Kasidiaris. Liesbeth Homans: “Racisme? Jullie doen alsof het een gruwel is”.

 

SS-huldiging bij de Oostfrontersherdenking in Stekene. N-VA kopieert steeds meer het Vlaams Blok. N-VA’er Karim Van Overmeire op de IJzerwake. Café Moloko in Brugge, voorheen De Kastelein, staat te koop. Het stadsbestuur van Sint-Niklaas zet haar stadsreinigingsdienst en bevolking voor gek na een volksreferendum. In Heusden-Zolder wordt een N-VA-schepen de laan uit gestuurd. In Herentals wordt een extréém rechts concert verboden. Légitime Violence verhuist dan maar naar een buurgemeente. Drie maanden na de huldiging op het 1-meifeest van het Vlaams Belang is het Zonhovense gemeenteraadslid Patrick Wissels weg bij het Vlaams Belang. In Griekenland sterft de antifascistische rapper Pavlos Fyssas nadat milities van Gouden Dageraad hem opzochten. Anke Van denmeersch misbruikt een artistiek-cultureel project voor een anti-islamaffiche. De locaties voor bos- en zeeklassen worden gesloten door het N-VA-bestuur in Antwerpen. De partijtop van Gouden Dageraad wordt aangehouden na de raid op Pavlos Fyssas.

 

Bart De Wever met een Venetiaanse Leeuwen-das bij de ontvangst van het nieuw koninklijk paar Filip en Mathilde. Het gratis muziekfestival Mano Mundo wordt gedwongen te stoppen. N-VA-partijraadslid Nick Mouton weg bij de N-VA. Vlaams Belang verliest de rechtszaak over haar jongste anti-islamaffiche. In beroep won het Vlaams Belang onlangs deze zaak, maar alleen omdat de aanklaagster volgens de Canadese wetgeving in 2013 nog minderjarig was en bijgevolg niet gerechtigd was een klacht in te dienen. Nieuwe-Vlaamse Ambras in Beringen. Twee Gouden Dageraad-militanten vermoord in Griekenland. Vlaams Belang voert met vliegenmeppers campagne tegen de regering-Di Rupo. NSV wil CasaPound verwelkomen aan de Leuvense universiteit. Na protest wijken ze uit naar twee Antwerpse café’s. De Antwerpse politie (foto) meermaals in opspraak. Neonazistische tags op een moskee in Beringen. Nelson Mandela overlijdt. Bij de N-VA worden drie ‘blauwe konijnen’ ingelijfd waaronder Johan Van Overtveldt en Annick De Ridder. De Vlaamse VerdedigingsLiga  ziet het licht met Gunther Vleminx en Jurgen De Cleen.