10 JAAR AFF/VERZET-BLOG (4)

Regine Beer tekent AFF-oproep.jpg2008. Filip Dewinter richt ‘Steden tegen islamisering’ op. Marie-Rose Morel vraagt zich af: “Ben ik nu zo’n bitch?” Het gemeentebestuur van Lommel stemt een reglement dat neonazibijeenkomsten op het militair kerkhof van Lommel verbiedt. In Schoten is er een benefietoptreden voor Blood and Honour Vlaanderen. Bart De Wever geeft op 14 februari een lezing bij de NSV. Had hij Valentijnsdag niet beter op een andere manier gevierd? Vlaams Belang’er Bert Deckers heeft meer kritiek op het AFF dan op de Blood and Honour’ers bijeen te Schoten. Het hof van beroep verzwaart de straf voor Bart Debie. Het Vlaams Belang wil in Lier een hoofddoekenverbod voor alle gemeentepersoneelsleden, de Open VLD komt het Vlaams Belang tegemoet door een hoofddoekenverbod voor te stellen voor het loketpersoneel. De veroordeelde Bart Debie wordt het gezicht van een criminaliteitswebsite van het VB. Burgemeester Patrick Janssens vertaalt het arrest-Debie in mensentaal.

 

Blood and Honour Vlaanderen zegt haar activiteiten tijdelijk op te schorten. En roept op om deel te nemen aan de jaarlijkse NSV-betoging. Minister Pieter De Crem wil het leger niet meer inzetten voor gratis vervoer van jongeren die het voormalig concentratiekamp van Auschwitz willen bezoeken. Voor een tatoeage kan je bij VB-gemeenteraadslid Silvy De Beers terecht, ook voor neonazistische tatoeages. Bruno Valkeniers is nieuwe Vlaams Belang-voorzitter. Filip Dewinter door Yves Leterme voorbijgestoken als ‘lul van het jaar’ in Humo’s Poppoll. In zijn eerste televisie-interview vertelt Bruno Valkeniers met heimwee terug te denken aan Zuid-Afrika (onder het Apartheidsregime). Hugo Claus overlijdt. Anke Van dermeersch hult zich in een boerka. Helaas enkel voor een Vlaams Belang-propagandafoto. Op de geboortedag van Adolf Hitler plannen zowel het traditionele Blood and Honour Vlaanderen als de Combat 18-versie een concert. AFF/Verzet geeft een weekend in de Vlaamse Ardennen cadeau naar aanleiding van haar miljoenste bezoeker.

 

De Kamerleden Sofie Staelraeve (Open VLD) en Meyrem Almaci (Groen) interpelleren de ministers van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael en van Justitie Jo Vandeurzen aan de hand van een AFF-brief over de aangekondigde Blood and Honour-concerten. Peter Van Velthoven (SP.A) dient een tweede wetsvoorstel in om bijeenkomsten van neonazi’s te verbieden. Het VRT-televisieprogramma Koppen brengt een undercoverreportage van het Blood and Honour-concert in Bellegem (Kortrijk) eerder dit jaar. De Antwerpse Vlaams Belang Jongeren organiseren een ‘Dag van de Rechts Europese Jeugd’. Er zijn ook Amerikaanse neonazi’s aanwezig. “Men kan toch niet je arm afhakken omdat er een swastika op staat.” Het Hof van Cassatie bevestigt de veroordeling van Bart Debie. Debie verlaat Antwerpen en verhuist naar Brussel. In Lebbeke wordt een National Socialist Black Metal-festival georganiseerd. Kris Roman organiseert een Euro-Rus-congres met onder andere voormalig Ku Klx Klan-leider en Stormfront-oprichter David Duke als spreker.

 

Filip Dewinter keert zich tegen halal-voedingswaren. In zaal Valhalla in Rijkevorsel, waar wel eens een afterparty van Blood and Honour Vlaanderen wordt georganiseerd, is een concert met Blood and Honour-groep Kill Baby Kill! geprogrammeerd. AFF/Verzet wordt genomineerd voor de Prijs voor de Democratie. Op de gevel van café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen wordt de bijnaam van het café geschilderd met de ‘s’ van De Beest in dezelfde typografie als de nazi’s hun ‘s’ schreven. De na een huiszoeking gesloten webshop van Blood and Honour Vlaanderen / Combat 18-versie is weer online. De Duitse politie breekt een zomerkamp van de Heimattrue Deutsche Jugend (HDJ) op omdat tieners er systematisch onderwezen worden in rechtsextremisme. Twee jaar eerder was de HDJ nog te gast bij de VNJ. Jean-Marie Le Pen stelt het FN-hoofdkwartier in Parijs te koop om uit de financiële problemen te geraken. Vlaams Belang’er Swa Cauwenberg wordt ontmaskerd als man die onder allerlei schuilnamen veelvuldig de lezersrubrieken van kranten en weekbladen bestookte.

 

Er wordt nog maar eens een Blood and Honour-concert in ons land aangekondigd. Deze keer ingericht door Duitse neonazi’s. De bevoegde ministers krijgen nog maar eens een Open brief van het AFF. Minister van Justitie Jo Vandeurzen antwoordt op de AFF-brief. Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) wordt uit een Oostends hotel gezet waar het N-SA haar eerste congres wilde houden. Het aangekondigde Blood and Honour-concert kan ongestoord plaatsvinden in Zandvliet (Antwerpen). Eén week later worden enkele daar optredende Blood and Honour-muzikanten wél opgepakt in Zwitserland. Jurgen Verstrepen doet in zijn boekje Zwart op wit relaas van zijn wedervaren bij het Vlaams Belang. Filip Dewinter krijgt een nat pak bij protest tegen een NSV-bijeenkomst aan de Gentse universiteit. Jörg Haider komt om bij een auto-ongeluk.

 

Oud- en nieuw-extreemrechts bijeen in Brasschaat voor een herdenking van oud-VMO-leider Wim Maes. Andermaal wordt een concert van Blood and Honour Vlaanderen aangekondigd. Op initiatief van het Anti-Fascistisch Front (AFF) tekenen tientallen (Bekende) Vlamingen een oproep die in Le Soir en De Morgen verschijnt: Stop met de zelfverklaarde onmacht tegenover Blood and Honour. Regine Beer tekent als eerste de oproep (foto). CD&V’er Raf Terwingen dient op zijn beurt een wetsvoorstel in om bijeenkomsten van neonazi’s de pas af te snijden.

 

Het gewraakte concert vindt plaats in Diksmuide. Drie dagen later worden drie concertorganisatoren van hun bed gelicht door de politie. Op Facebook blijken nogal wat Vlaams Belang’ers bevriend te zijn met een bekend lid van Blood and Honour. Bij het N-SA zijn ze kwaad over de ‘kloothommels’ van het AFF en Yelloman omdat die achter Blood and Honour aan zitten. De toespraak van Debuutprijs-winnares Rachida Lamrabet laat diepe indruk na bij de opening van de Boekenbeurs. Wannes Van de Velde overlijdt. De ruzie tussen Marie-Rose Morel en Filip Dewinter escaleert. AFF/Verzet publiceert een handleiding voor burgemeesters, politie en parket voor optreden bij volgende Blood and Honour-concerten. Bij De Morgen worden zesentwintig banen geschrapt, waarbij die van nogal wat kritische journalisten.Vlaams Belang’er Roeland Raes wordt veroordeeld voor negationisme.