WAT WE MISSEN IN DE JAAROVERZICHTEN

Miranda Ulens - Caroline Copers.jpgSneeuw 27 december 2014.jpgZowel De Standaard als Het Laatste Nieuws blikken dit weekend terug op het voorbije jaar met foto’s gekozen door journalisten en andere medewerkers van de krant.

 

Twee zaken vallen ons daarbij op. 1. Als je aan tientallen mensen hún foto van het jaar vraagt, krijg je dan automatisch een vrij volledig overzicht van de markante feiten van het voorbije jaar? Of wordt de fotokeuze ook een beetje gestuurd? 2. Wat ons echter ook opvalt: hoe eenzijdig zo’n jaaroverzicht is. Foto’s van het verzet tegen de regeringen-Bourgeois en -Michel beperken zich tot de rellen na de vakbondsbetoging van 6 november in Brussel, met het oranje autootje van Abdeslam Gharrafi of de politiemotor die in de fik staat – liefst met ook op de foto gemaskerde relschoppers die een selfie nemen. In de jaaroverzichten geen foto’s van de stakingen die daarna volgden, laat staan van de stakerspiketten reeds ‘s nachts en in alle vroegte van de dag. Evenmin foto’s van de kameraadschap bij sociale acties, zowel aan de basis als aan de top van de beweging. Daarom foto 1 als aanvulling: Miranda Ulens en Caroline Copers, respectievelijk topvrouw bij het federaal en bij het Vlaams ABVV, tussen de 120.000 mensen die donderdag 6 november in Brussel betoogden.

 

Wat we in zo’n jaaroverzicht ook missen, zijn foto’s van het klimaat. Nu eens niet het sociaal klimaat, maar het weer. 2014 was het warmste jaar sinds men in 1833 begon met dagelijkse temperatuurmetingen. Augustus was een rotmaand met bijna dagelijks regen, maar voor de rest was het een heerlijk zonnig jaar. En is er iets dat het humeur meer beïnvloedt dan het weer, extreme feiten in ons dagelijks leven even terzijde gelaten? Weken met slecht weer, en iedereen loopt er humeurig bij. Een straaltje zon, een vroege lente of een late nazomer, en iedereen loopt er opgewekt bij. Aan de negatieve gevolgen van de klimaatopwarming kunnen we werken, maar de rest hebben we niet in handen. Maar het weer heeft wel een grote invloed op het goed in ons vel voelen. Daarom als foto 2 een foto van de eerste sneeuw gisteren. Geef ons maar de zon, maar met een blog die dag na dag bijgehouden wordt, konden we er niet aan weerstaan om voor het weer dan maar die eerste sneeuw in beeld te brengen. Geniet nog van de sneeuw, en pas op voor de ijzel.