Wegens artikels met een hogere actualiteitswaarde en exclusief nieuws, vijftien artikels terwijl wij er doorgaans maar zeven per week publiceren, is onze vrijdagse rubriek De week in zeven citaten (en eentje extra) uitzonderlijk naar vandaag verhuisd. Het citaten verzamelen werd als naar gewoonte donderdagavond afgesloten.
“Weet je wat pas imagoverlagend is voor een stad als Antwerpen: de groeiende armoede onder kinderen, de ongelijkheid, de hoge werkloosheid, het racisme en het wantrouwen onder mensen. Dat maakt een stad onaantrekkelijk, niet de nachtwinkel of de videotheek op de hoek.” Socioloog Mohamed Benhaddou over de nieuwe taksen voor ‘imagoverlagende’ winkels in Antwerpen. (Gazet van Antwerpen, 6 december 2014)
“Dat ‘imagoverlagend’ woord van het jaar wordt, lijkt onwaarschijnlijk. We zijn een volk dat vorig jaar het woord ‘selfie’ (populaire term sinds 2003) verkoos boven ‘geefplein’.” Joost Vandecasteele (foto, bij de vakbondsbetoging op 6 november kijkend naar de massa volk) over wat mensen het meest bezighoudt. (De Morgen, 6 december 2014)
“De waarheid is wellicht veel prozaïscher. Wie tegenwoordig de ratio achter de woorden en beslissingen van Bart De Wever wil begrijpen, mag niet vergeten dat hij de wereld bekijkt door een Antwerpse bril. Die bril is wellicht van zijn neus gevallen toen hij de Antwerpse meerjarenbegroting (2015-2019) bestudeerde.” Apache over het inzetten van het leger bij bewakingsopdrachten en de Antwerpse stadsbegroting. “Antwerpen is een politiestaat (in wording).” (Apache, 8 december 2014)
“Alles is beter dan Theo Francken, weet ik nu wel zeker. Deze man is veel imagoverlagender dan de goorste nachtwinkel.” Blogger Frank Van Laeken over de uitval van Theo Francken naar Dyab Abou Jahjah die met enkele medestanders actie kwam voeren aan het kabinet-Francken. “Ik weet niet wat mij het meest stoorde aan de reactie van Francken: dat het via mail ging (wat het nadeel biedt dat je té letterlijk geciteerd kunt worden), dat hij strikt persoonlijke informatie waarmee zijn diensten discreet zouden moeten omgaan breed uitsmeerde (het blijft een privé-dossier, ook al stond het twaalf jaar geleden al in de kranten), dat hij een politieke en ideologische tegenstander probeert te brandmerken, dat hij het ‘lakse’ migratiebeleid in de schoenen van de PS probeert te schuiven (terwijl dat domein de jongste vijftien jaar niet meer door sociaal-democraten werd beheerd, noch Vlaamse, noch Waalse, je kan het dus bezwaarlijk ‘de schuld van de sossen’ noemen), dat hij zijn coalitiepartners opnieuw te kakken zet door te stellen dat déze regering de ‘lakse wetten’ heeft aangepakt (hoe lang pikken CD&V en Open VLD dat eigenlijk nog?) of die arrogante smiley helemaal achteraan.” (Blog Frank Van Laeken, 9 december 2014)
“Daar is hij weer, Timur Vermes. Hilarisch en controversieel: Hitler ontwaakt in Berlijn nu. En we hebben niets geleerd, want nu is hij iets in de media, een talkshowhost of zo. Nou nou.” Rudi Vranckx over wat hij het beste boek van 2014 vindt. Onze chef-AFF heeft alleszins ook veel plezier gehad aan het lezen van het boek. (Humo, 9 december 2014)
“Laat het debat maar ten volle woeden over de verregaande socio-economische hervormingen die in de steigers staan. Laten we niet te snel roepen dat het nu wel genoeg is geweest. Niet alleen omdat een stevig debat goed is voor de democratie. Maar ook omdat politici die zéggen dat er geen alternatief is voor hun keuzes, óók gedreven worden door een ideologische agenda. Misschien zelfs het meest van al. Alvast dat heeft Bart De Wever met Margaret Thatcher gemeen.” Ruud Goossens vindt het goed “dat het bij ons zo stevig klettert, de jongste weken en maanden. En dat de centrumrechtse verzuchting als zou er ook hier ‘geen alternatief’ zijn voor het regeringsbeleid voorlopig weinig indruk maakt.” (dS Avond, 9 december 2014)
“Ministers lopen kriskras door elkaar, van het ene kliekje journalisten naar het andere. En, jawel, ook nu wordt er voor het decor van klassieke wandtapijten en kristallen kroonluchters gesjacherd met primeurs en interviews. Glaasje champagne in de hand. ‘Ik heb nog iets interessants liggen. Misschien wat voor jou?’, vraagt een woordvoerder discreet.” Verslag van de ‘Voor wat, hoort wat’-sfeer bij de boekvoorstelling van Parabel Ezelsoor van Ivan De Vadder en Karl Meersman. (De Morgen, 10 december 2014)
“Ongeveer 15 procent van de Belgische bevolking verlangt naar de splitsing van het land. Zij worden de ‘grondstroom’ genoemd. Ongeveer 85 procent van diezelfde bevolking verlangt naar een vermogensbelasting. Zij worden genegeerd. ‘Het staat niet in het regeerakkoord,’ roept de regering. Wel, de nationale ebola-coördinator stond ook niet in het regeerakkoord. Maar de regering heeft er wel een aangesteld.” Een Facebooknotitie van David Van Reybrouck waaruit het voorgaande een fragment is, werd massaal gelezen en gedeeld. Volgens David Van Reybrouck wil de regering geen vermogens(winst)belasting invoeren omdat het het precair evenwicht tussen de regeringspartijen in gevaar brengt. “Wellicht is dat de reden waarom het regeerakkoord steeds meer op een negeerakkoord begint te lijken.” (De Standaard, 11 december 2014)