DE VERARMING VAN DE POLITIEKE BERICHTGEVING

We klaagden eerder al dat het totale nieuwsaanbod verminderd is door het samengaan van een aantal krantentitels: Gazet van Antwerpen, Het Belang van LimburgDe Standaard en Het Nieuwsblad samen in Mediahuis. Meer en meer verschijnen exact dezelfde berichten in verschillende kranten.

 

Volgens betrokken journalisten is dat onvermijdelijk, en het heeft toch geen zin om bijvoorbeeld het regionaal nieuwsaanbod van Het Belang van Limburg te proberen overtreffen met dat van Het Nieuwsblad. Politieke berichtgeving zou echter gescheiden blijven. En zo was de verslaggeving van de laatste gemeenteraadszitting in Antwerpen in juni nog verschillend in Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad. De twee kranten brachten wel hetzelfde debat in de gemeenteraad, maar met twee verschillende journalisten krijg je niet zelden toch nog verschillende accenten. Wat onvermijdelijk is gezien de beperkte ruimte in de krant, maar een zegen is voor de democratie omdat zo andere invalshoeken aan bod kunnen komen.

 

Na de gemeenteraadszitting maandagavond was ook dat niet meer het geval. In Het Nieuwsblad deze keer krek hetzelfde artikel van GvA-journalist Sacha Van Wiele als gepubliceerd in Gazet van Antwerpen. De krantenkop was anders, maar de inhoud van het artikel hetzelfde (foto’s). In dit geval werd daarmee gefocust op het standpunt van SP.A-gemeenteraadslid Toon Wassenberg over de verhuis van Laundy Day en een tweede festival naar een groengebied op Linkeroever. De felste oppositiestemmen tegen die verhuis (met name van het Vlaams Belang, de PVDA en Groen) kwamen daarmee niet of amper aan bod. Met twee verschillende journalisten over hetzelfde onderwerp in twee verschillende kranten is de kans groter dat ook andere(n) dan de SP.A beter in beeld waren gekomen.

 

De economische logica achter de krantenfusies zorgt voor een verarming van het informatieaanbod, en dus de democratie. De weekendkrant van Gazet van Antwerpen is na de krantenfusie erop vooruitgegaan, en bij Het Nieuwsblad zouden ook nog verbeteringen komen. Maar mag de politieke berichtgeving gescheiden blijven? Dank u.