DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

citaten,25 mei,de wever,homans,actieVorige maandag mochten wij de drie miljoenste bezoeker voor deze blog verwelkomen. Bij deze hartelijk bedankt hiervoor. Met een Vlaams Belang dat driekwart van haar parlementsleden kwijt is, en ook al in de gemeenteraden minder vertegenwoordigd is, wordt het alsmaar moeilijker om dagelijks te berichten over extreemrechts. En groepen als het Nieuw-Solidaristisch Alternatief, de Autonome Nationalisten en Blood and Honour Vlaanderen zijn nog meer dan tevoren in de marginaliteit gesukkeld. Maar gelukkig (nouja) is er nog de N-VA, en we zijn echt niet kwaad als het Vlaams Belang ten onder gaat aan irrelevantie.

 

“O ironie, de N-VA wilde de regeringspartijen afstraffen, maar is er vooral in geslaagd om die andere Vlaams-nationalistische oppositiepartij met haar en huid op te vreten.” Bert Kruismans analyseert de verkiezingsuitslag. (De Morgen, 26 mei 2014)

 

“Forza Flandria, de groep partijen die samen het Vlaams-nationalisme vertegenwoordigen, komt minder sterk uit deze verkiezingen. Ze verliest 5 % tegenover 2010.” Met alle sympathie voor het Vlaams-nationalisme hem eigen, moet Bart Maddens erkennen dat de V-partijen er globaal op achteruitgaan. (De Standaard, 26 mei 2014)

 

“De Latijnse spreuk waarmee hij zijn overwinningstoespraak begon, ‘vicit vim virtus’ of ‘de moed heeft het geweld overwonnen’ is een wapenspreuk waarin met het woord ‘geweld’ wordt verwezen naar de rol die de inwoners van Haarlem speelden bij de verovering van de Egyptische stad Damiate tijdens een 13de-eeuwse kruistocht. Bij het ‘geweld’ tijdens de Belgische verkiezingscampagne waaraan De Wever refereert lijkt mij alleen sprake te zijn van een geweldloze en democratische uitoefening van woord en wederwoord, en dus had ik dit weekend het woord geweld liever gereserveerd gezien voor de schietpartij in het Joods Museum in Brussel.” Ann De Craemer houdt niet van ‘taalinflatie’. (De Morgen online, 26 mei 2014).

 

“Ik heb geen idéé van hun programma. Vroeger stemde ik altijd Vlaams Belang, maar op het eind had ik door dat die partij toch niets kan veranderen.” Het Laatste Nieuws trok naar Schilde waar 1 op 2 kiezers N-VA stemde. Geen twee N-VA-kiezers hebben dezelfde reden. Hierboven de mening van Tom Huyghebaert (45 j., bediende in de chemische sector). “Den Bart is grappig”, zo verantwoordt Katrien De Brouwer (45 j., verkoopster in een pop up-kledingwinkel) haar keuze. “De enige die niet bij het establishment behoort”, meent Mia Corten (65 j., schoonheidsspecialiste). Bart De Wever (voorzitter van de grootste Vlaamse partij, kind aan huis bij VOKA en tegenwoordig ook het Koninklijk Paleis, burgemeester van de grootste Vlaamse stad, chouchou van de media…) die niet bij het establishment zou behoren? (Het Laatste Nieuws, 27 mei 2014)

 

“Ik hoor nu ook dat sommige kiezers verkeerd hebben gestemd. Ze hebben mijn naam verward met die van Mark Demesmaeker.” Voormalig NMBS-baas Marc Descheemaecker legt uit waarom hij niet verkozen is op de N-VA-lijst voor Europa. Als ex-spoorbaas is hij het gewoon excuses te verzinnen. (De Morgen, 27 mei 2014)

 

(…) dat u dat VB hebt drooggelegd. Ik doe daar mijn hoed voor af. Helaas zit het gedachtegoed van die partij vandaag in elke vezel van de samenleving. Toen Knack onlangs aan Liesbeth Homans vroeg hoe het zou komen dat hoogopgeleide allochtonen moeilijker een job vinden, antwoordde zij: ‘Dat weet ik niet. Dat moet u aan de betrokkenen vragen.’ Ik ben daar nog altijd stil van.” Joël De Ceulaer in een brief aan Bart De Wever. (Knack, 28 mei 2014)

 

“Als Maggie De Block zich op weg naar haar kapper vastrijdt in een betoging van 25.000 vakbondsmensen, foetert ze: ‘Ik ben daar ook voor, voor een sociaal Europa, maar of dat nu helpt om op straat te komen?’ Goh, ik kan wel wat maatregelen bedenken die erdoor zijn gekomen doordat mensen op straat zijn gekomen. Dat Maggie minister kan zijn, heeft ze te danken aan een stel Britse vrouwen die bereid waren te sterven voor hun stemrecht.” Tine Hens keek naar Jambers in de politiek. (Knack Focus, 28 mei 2014)

 

“’Ik werd vanmorgen vriendelijk ontvangen door een bode en door de hofmaarschalk. Die brachten me naar een kamer waar ik nog even moest wachten. Daar heb ik met het aanwezige paleispersoneel gesproken over hun lonen en hun werkvoorwaarden.’ Als daar maar geen staking van komt…” Peter Mertens over zijn bezoek aan de koning en de paniekerige reactie van Het Laatste Nieuws. (Het Laatste Nieuws, 28 mei 2014)