Bij het Vlaams Belang kijken ze al uit naar 2019 (federale verkiezingen tenzij de regering vroeger valt, Vlaamse en Europese verkiezingen). “Die worden ongetwijfeld interessanter”, zegt Gerolf Annemans. De partijvoorzitter hoopt tegen dan beter te scoren dan aanstaande zondag. Sommigen bij het Vlaams Belang kijken niet alleen uit naar de verkiezingen na volgende zondag, maar ook naar de Heilige Maagd Maria.
Het ziet er niet goed uit voor het Vlaams Belang. Als een rattenvanger van Hamelen bekoort Bart De Wever niet weinig mensen die voorheen Vlaams Belang stemden. Gaan die kiezers echter N-VA blijven stemmen als ze vaststellen dat de N-VA bijvoorbeeld de werkloosheidsuitkering in tijd beperkt en de indexering van de lonen eerst opschort en daarna wijzigt? Maar tegenwoordig wordt het Vlaams Belang ook langs links belaagd. “We mogen PVDA+ niet onderschatten. Zij vissen in hetzelfde water”, zegt Filip Dewinter in De Standaard van 15 mei. “Dewinter weet drommels goed dat de eerste zetel van PVDA+ in Antwerpen ten koste van Vlaams Belang gaat”, noteert De Standaard nog.
De krant volgde op Goede Vrijdag, twee dagen vóór Pasen, de Antwerpse Vlaams Belang-kopstukken op campagne in Blankenberge. De vorig jaar naar de kust verhuisde Tanguy Veys (foto 1) neemt er de groep op sleeptouw. “Tanguy, moet jij vandaag niet naar de mis?”, vraagt Anke Van dermeersch. Tanguy Veys staat bekend als een katholieke gelovige – hij was lid van de gebedsgroep van Alexandra Colen – maar vandaag gaat Veys niet naar de mis. “Ik ga zondag. En maandag.” Het Vlaams Belang-gezelschap brengt onder andere een bezoek aan Het Kroegske, het Blankenbergs café van de uit Antwerpen afkomstige Luc en Ronny. Homokoppel én Vlaams Belang-stemmers, bij de eersten om zich te laten inschrijven in het samenlevingsregister waar Filip Dewinter zo tegen was. “Tegenwoordig zouden we dat homohuwelijk goedkeuren”, zegt Dewinter beslist. Bij Tanguy Veys wordt het na die uitspraak van zijn baas “wat bleek rond de neus”.
Filip Dewinter liep nooit hoog op met het “katholiek gedoe”, maar in zijn achtertuin – in het Antwerpse Wijnegem – is dat anders. Daar beheerst een Mariabeeldje al enkele maanden de politieke debatten. OCMW-voorzitter Nadine Wouters, van de plaatselijke partij Durf!, liet een Mariabeeldje verwijderen dat al enkele jaren in een boom aan het Woonzorgcentrum Rustenborg hing. Het beeldje is overgebracht naar een stille ruimte in het rusthuis. Religieuze symbolen horen niet al te sterk in de kijker te hangen op het openbaar domein, en bovendien waren zowel de bewoners als de directeur van Rustenborg voorstander van het Mariabeeld naar een bezinningslokaal over te brengen.
In de gemeenteraad van Wijnegem protesteerden zowel de CD&V als het Vlaams Belang, maar een voorstel van Vlaams Belang-gemeenteraadslid Dirk Verhaert om het Mariabeeld dan te plaatsen in de tuin van het aanpalend gemeenschapscentrum ’t Gasthuis kreeg geen meerderheid in de gemeenteraad. Dirk Verhaert, eerste opvolger op de Antwerpse Vlaams Belang-lijst voor het Vlaams Parlement, trok desondanks met een paar partijgenoten naar de tuin van ’t Gasthuis om er alsnog een Mariabeeldje in een boom op te hangen (foto 2).
OCMW-raadslid Glenn Gené, hoofdredacteur van het Vlaams Belang Jongeren-blad Rebel!, vond in de kelder van een huis in Wijnegem nog een oud Mariabeeldje en poetste het op in de hoop dat het nog vele jaren in de tuin van het gemeenschapscentrum ’t Gasthuis mag hangen. Maar dat zal waarschijnlijk niet het geval zijn. “Ik heb Dirk Verhaert al laten weten dat het beeldje zaterdag (= voorbije zaterdag, nvdr.) weg moet zijn, of de gemeentediensten zullen het verwijderen”, zegt burgemeester Ivo Wynants (N-VA).
“Gemeenteraadsbeslissingen moeten nu eenmaal uitgevoerd worden”, vervolgt de burgemeester. “Ik ben zelf katholiek, maar waar gaat het eindigen als aanhangers van elk erkend geloof straks beelden gaan plaatsen in onze tuinen. Wat zal het volgende zijn, een boeddha?” Op foto 2 bij de Vlaams Belang-spandoek Meimaand = Mariamaand: links Glenn Gené wiens hond enige uiterlijke overeenkomst heeft met zijn baasje, rechts Dirk Verhaert.
Het Vlaams Belang is naar eigen zeggen een niet-confessionele partij. Het belet niet dat de Vlaams Belang-top toelaat dat er op professionele wijze een Vlaams Belang-spandoek Meimaand = Mariamaand wordt gemaakt voor een plaatselijke actie rond dat thema. Alle middelen zijn goed om alsnog stemmen te vergaren, ook al gaat het in tegen een van de basisbeginselen van de partij. Vrijzinnigen, en die stemmen eerder Vlaams Belang dan diepgelovigen, hebben hiermee echter een reden minder om nog Vlaams Belang te stemmen.