TOEGANG ROUWREGISTER REGINE BEER DOOR POLITIE VERSPERD

Grote Markt Antwerpen - 26 maart 2014.JPGFoorkramers houden op dit ogenblik een wegblokkade in Antwerpen. Hun actie is te begrijpen. Sinds jaar en dag staan ze met de Sinksenfoor op de Gedempte Zuiderdokken. Na een juridische actie van zes nieuwe, rijke wijkbewoners en een stadsbestuur dat eraan toegaf, moeten de foorkramers er weg.

 

Sinds 3u30 is de omgeving van het Antwerps stadhuis afgesloten met Friese ruiters en politieagenten. De politie houdt een selectief toelatingsbeleid. De man op de foto hiernaast mocht even later de Grote Markt op wandelen. Wie het rouwregister voor Regine Beer in het Antwerps stadhuis wilde gaan tekenen, was er echter aan voor de moeite. No pasarán.

 

Nochtans is het perfect mogelijk om de mensen die het rouwregister willen gaan tekenen te onderscheiden van foorkramers en anderen. Het is evengoed mogelijk om de mensen in het oog te houden die naar het Antwerps stadhuis willen gaan. Politieagenten zeggen dat het een bevel is van hogerhand om niemand door te laten. Befehl ist befehl. Maar sommigen mogen dus wél op de Grote Markt, weliswaar via een toegang op één plaats, en anderen mogen de Grote Markt niet op. De politie wenst iedereen nog “een prettige dag” toe.

 

Wel, heren en dames van de politie en op het stadhuis, het is geen prettige dag. Bij de foorkramers was er overigens geen enkel plan om de Antwerpse Grote Markt te bezetten. Wel om een verkeersblokkade te veroorzaken.