LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD VOOR REGINE BEER

Regine Beer - 2010.JPGGeert Wilders komt niet naar de Vlaams Belang-meeting vandaag in Antwerpen. Niet omwille van veiligheidsredenen, zoals Filip Dewinter beweerde op de VRT-radio en bij de Antwerpse regionale televisiezender ATV. Maar omwille van de problemen die Wilders na zijn Marokkanen-uitspraak binnen zijn eigen partij heeft, zoals Wilders toegaf bij de VRT-televisie. Voor de pers is er echter een betere reden dan Wilders om vandaag naar Antwerpen af te zakken. Vandaag wordt een Lifetime Achievement Award uitgereikt aan Regine Beer, tijdens een Straffe Madammen Talkshow in het Ontmoetingscentrum Nova in Antwerpen-Kiel. 

 

Regine Beer werd als 22-jarige op 3 september 1943 in Antwerpen opgepakt en gedeporteerd. Twee jaar later keerde ze als een van de weinige overlevenden terug uit het concentratie- en vernietigingskamp van Auschwitz. De door de nazi’s geplaatste tatoeage op haar linkerarm KZ A 5148 herinnert aan die gruwelijke periode. Meer dan twintig jaar zweeg ze over haar lot, op aanraden van haar familie. Een gastrol in de televisieserie Beschuldigde sta op greep haar emotioneel zo sterk aan dat ze begon te praten over haar kampervaring. Uiteindelijk ging ze er bijna tweeduizend keer over praten in scholen en op andere plaatsen om die belangrijke levensles niet verloren te laten gaan. Tot ze er om gezondheidsredenen mee moest stoppen.

 

Regine Beer is uiteraard een fel tegenstandster van het Vlaams Blok/Belang. In het boek Eigen volk vertelde haar zoon en VRT-journalist Stefan Blommaert: “Die partij is voor haar de belichaming van wat ze tijdens de oorlog heeft meegemaakt. Het zijn ondertussen weliswaar chique heren in maatpak, maar politiek en ideologisch komen zij daar vandaan.” Regine Beer was bereid om als eerste haar handtekening te zetten onder een oproep, op initiatief van het Anti-Fascistisch Front (AFF), om eindelijk eens op te treden tegen het inrichten van Blood and Honour-concerten in ons land. Om te stoppen met de zelfverklaarde onmacht tegenover neonazi’s. Een oproep, ondertekend door tientallen Bekende Vlamingen en andere antifascisten, die haar effect niet miste.

 

Regine Beer, intussen 93 jaar oud, wil 100 jaar worden. “Dat heb ik mijn kinderen beloofd”, zegt ze telkens weer. We wensen het Regine van harte toe. Maar die Lifetime Achievement Award, die heeft ze al lang verdiend. Foto: Regine Beer wordt door vrienden begroet op het Antwerps stadhuis bij gelegenheid van haar negentigste verjaardag in 2010. Meer over Regine Beer: Haar aanhoudingNaar AuschwitzHerinneringenNu.