BLOKBUSTER – NSV: EEN VERSCHIL VAN DAG TOT NACHT

Blokbuster 20 maart 2014.JPGNSV-betoging 20 maart 2014.JPGDe Nationalistische StudentenVereniging (NSV) richt elk jaar, bij het begin van de lente, een betoging in. Deze keer hield men halt in Antwerpen. Nog nooit was er zo weinig volk op een NSV-betoging, vorig jaar was er in Leuven nog dubbel zoveel volk. Even traditioneel richt Blokbuster een tegenbetoging in, die door het stadsbestuur toegelaten wordt op ruime afstand van de NSV-betoging om fysieke confrontaties te vermijden. De twee betogingen gisteren waren in alle opzichten het tegenovergestelde van elkaar.

 

De Blokbuster-betoging startte bij klaarlichte dag (foto 1); voor de NSV-betoging was het voor de start wachten tot de duisternis volledig was ingevallen (foto 2). Bij Blokbuster kwam men op voor jobs voor iedereen; bij de NSV eiste men de afschaffing van de monarchie. Tienduizenden mensen aan een job helpen, of een paar van hun troon stoten: het is ook een keuze. Waarmee niet is gezegd dat men bij Blokbuster wél voor de monarchie is, een foute conclusie van de spreker aan het einde van de NSV-betoging.

 

Bij Blokbuster is men tegen racisme. Bij de NSV daarentegen… Als iemand met een donkere huidskleur met zijn smartphone een foto neemt van de NSV-betoging, wordt hem op de NSV-betoging toegesist: “Hé, waar heb jij die gestolen?” Aan het einde van de NSV-betoging kwam overigens ook nog de heimwee naar het Apartheidsregime bovendrijven, met het zingen van Ons Vir Jou, Suid-Afrika. Bij Blokbuster was er vrolijke muziek. De NSV-betogers moesten zich tijdens de betoging tevreden stellen met getrommel op landsknechten.

 

Bij de Blokbuster-betoging was er één tegenactie: een man die van een tram stapte en een Marokkaanse betoger te lijf ging. De NSV-betoging werd daarentegen meermaals met humor beantwoord. Terrasgangers aan café De Prof die de NSV-betogers toeriepen: “Bear Grills van Antwaarpe (die pas in een video fel uithaalde naar Filip Dewinter) is (= duim omhoog gestoken)”, buurtbewoners die riepen: “Weg met de Vlaamse Leeuw. Ga terug naar uw eigen land!” of Antwerpenaren die scandeerden: “Vlaanderen barst, Antwerpen apart.

 

Bij de Blokbuster-betoging stapten ook andere antifascistische groepen betogers op. Bij de NSV-betoging stapten de Autonome Nationalisten op, en een drietal Nederlandse neonazi’s. Tot slot: het aantal deelnemers. Bij de NSV-betoging werden, door drie tellers onafhankelijk van elkaar, 150 betogers geteld; bij Blokbuster stapten 450 mensen op. Waarmee een andere traditie gerespecteerd werd: de tegenbetoging mobiliseert doorgaans twee tot drie keer zoveel volk als de NSV-betoging. Gisteren dus drie keer zoveel volk.