TENTOONSTELLING: DE LAARZEN VAN DE LEEUW

De Laarzen van de Leeuw.JPGDe veroordeling van de BBET-kopstukken vorige vrijdag is een opsteker voor de strijd tegen neonazi’s. Al blijft het wrang dat de rechtbank een strenge morele veroordeling uitsprak, maar slechts lichte straffen gaf. Of Tomas Boutens en anderen hiermee tot inkeer komen, lijkt ons hoogst twijfelachtig. De strijd moet verder politioneel en juridisch gevoerd worden in de mate wetten overtreden worden, tezelfdertijd moet ook politiek gereageerd worden. Woensdag 26 en donderdag 27 februari wordt op een tentoonstelling in Gent alvast een overzicht gegeven van de antifascistische strijd in ons land sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw.

 

Met foto’s, krantenknipsels, affiches en video’s wordt de opgang van extreemrechtse stoottroepen (de VMO…) en partijen (het Vlaams Blok…) in de jaren zeventig en daarna getoond, maar ook de antifascistische reactie (de acties van het AFF…). “Al deze gebeurtenissen, die de overheid de dag van vandaag het liefst in de vergeetput ziet belanden, zijn op zijn minst boeiend om nog eens opnieuw te bekijken, te evalueren en er over te discussiëren”, schrijven de inrichters van de tentoonstelling. Er wordt “bekeken hoe er in die tijd met extreemrechts omgegaan werd en hoe het nu veranderd is, hoe de extreemrechtse partijen en personen hun koers op regeren hebben gezet en hun verleden proberen te vergeten en te ontkennen”, daarnaast “is het doel van deze tentoonstelling ook mensen te inspireren om actie te ondernemen tegen hedendaags fascisme”.

 

De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van een Week tegen Racisme en Fascisme vanaf maandag 24 februari tot en met zaterdag 1 maart, met talloze sprekers (Rik Pinxten, Bleri Lleshi, Raf Jespers, Luc Van De Weyer…) en meerdere activiteiten. Meer daarover een van de volgende dagen. Inrichters van de Week tegen Racisme en Fascisme zijn onder andere het Anarchistisch Kollektief Gent en Comac