R.I.P. MANDELA

AFF-betoging 1.JPGAFF-betoging 2.JPGNelson Mandela is overleden. De stukken die in juli klaar gehouden werden naar aanleiding van zijn wankele gezondheids-toestand zullen de media de volgende uren vullen. Bijdragen van neutrale waarnemers, van bewonderaars maar ook van giftige tegenstanders.

 

In juli wensten wij Nelson Mandela (foto 1) nog een gelukkige 95ste verjaardag toe. Met zijn verjaardag zette hij de critici die hem het graf toewensten nog een neus. Maar niemand heeft het eeuwig leven.

 

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) heeft van bij haar oprichting in 1974 de strijd tegen de apartheid gesteund. Fascisme, racisme, apartheid: neen! was de eerste gescandeerde slogan en een traditionele slogan bij AFF-betogingen (foto 2). In 1978 volgde een betoging louter tegen het Apartheidsregime (foto 3). Apartheidsregimedat uiteindelijk in 1990 opgeheven werd, niet na de internationale solidariteit zoals onder andere verwoord in het swingende Free Nelson Mandela van The Special AKA.

 

Luister ook naar het pakkende Asimbonanga van de Zuid-Afrikaan Johnny Clegg, met Nelson Mandela mee op het podium. Het opheffen van de apartheid was een eerste stap naar meer gelijkheid in Zuid-Afrika. Door het omarmen van het kapitalisme, met alle multinationals die de dienst uitmaken in Zuid-Afrika, bleef de strijd voor meer sociale gelijkheid evenwel haperen. Het werk is nog niet af. Nelson Mandela was een voortrekker. Zowel voor het opheffen van een racistisch regime, als voor de verzoening tussen blank, kleuring en zwart.

 

Rust in vrede, Madiba.