HET LEVEN ZOALS HET IS: DE ANTWERPSE POLITIE

Politie Antwerpen.jpgWij hebben sterk de indruk dat de Antwerpse politie (foto 1) arroganter uit de hoek komt nu ze mag opereren onder burgemeester Bart De Wever en (voorlopig nog waarnemend, zijn benoeming is lopend) politiekorpschef Serge Muyters. Onderstaand verhaal uit de Antwerpse editie van Het Nieuwsblad van vorige donderdag spreekt die indruk alvast niet tegen.

 

“Leerkracht Gert Vermeulen (53 j., foto 2) wandelde zondagavond rond 20 uur met zijn vriend David naar hun appartement op het Eilandje. ‘We hadden iets gedronken in café Deluxe op de Melkmarkt’, vertelt Gert. ‘Toen we over het Falconplein liepen, zagen we een aantal mannen tegen de muur staan en er stonden nog mannen rond. Een vreemd tafereel, dus ik nam mijn iPhone en ik maakte er een foto van. Een van die mannen had dat opgemerkt en kwam achter ons aan. We zetten het op een lopen, maar we werden ingehaald. Ze sprongen in onze rug en werkten ons tegen de grond. Het bleken politieagenten te zijn. Ze eisten mijn iPhone op, maar ik weigerde die af te geven. Mijn vriend werd geschopt en geslagen, ik werd geboeid afgevoerd naar de Oudaan.’

 

Gert werd overgebracht naar het celblok van de Oudaan. ‘Ik moest alles afgeven, ook mijn iPhone. Mijn telefoon is echter vergrendeld, dus eisten ze het wachtwoord. Ik heb geweigerd. Vervolgens hebben ze tegen mij een proces-verbaal opgesteld wegens openbare dronkenschap. Een excuus, want het ging enkel om die foto.’ Gert en zijn vriend hebben hun verwondingen laten vaststellen door een arts. Ze hebben ook klacht ingediend bij het Comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten. ‘Ik stel me grote vragen bij de manier waarop de politie tegenwoordig weer tewerk gaat. Mijn vriend hebben ze in de nieren gestampt. Hadden ze dat bij mij gedaan, dan had ik het misschien niet overleefd omdat mijn nieren maar voor 44 procent functioneren. Hebben ze hun les nog niet geleerd, nadat die jongen is gestorven in die cel in Mortsel.’

 

Bij de Antwerpse politie wil men niet veel kwijt over het incident. Men bevestigt enkel dat er iemand werd opgepakt wegens openbare dronkenschap. Gert werd ondertussen al gecontacteerd door leden van de SP.A Antwerpen. ‘De SP.A wil vragen stellen in de gemeenteraad. Blijkbaar werken ze aan een dossier rond politiegeweld.’ Voor Gert is het al de tweede keer op korte tijd dat hij in aanvaring komt met de politie. ‘Toen mijn vriend en ik enkele maanden geleden slachtoffer werden van gaybashing, wilden we daar aangifte van doen. Een vriendelijke agent heeft ons dan naar de Oudaan gebracht, maar daar kregen we een koude douche. De man die onze klacht moest noteren, gaf te kennen dat we het zelf hadden gezocht.’”

 

En als de Antwerpse politie je niet achterna zit omdat je met je iPhone een foto neemt, dan is er wel een politieagent die met de camerabewaking vaststelt dat vier jongeren op een bankje zonnebloempitten aan het knabbelen zijn En De Pitten Uitspuwen. De mobiele collega’s bij de politie worden gewaarschuwd en stuiven met een blauw zwaailicht op de jongeren af. De politie doet de nodige (?) vaststellingen voor een GAS-boete, waarna alleszins de kosten volgen voor het overheidsapparaat dat dan in werking komt volgen. Is Antwerpen geen stad met budgettaire problemen? En voelen wij ons nu veiliger?