AAN: RIK.TORFS@KULEUVEN.BE

Voorbeeld van een e-mail die je kan sturen naar Rik Torfs (foto), rector van de Leuvense universiteit. Het e-mailadres vind je in de titel hierboven.

 

 

Geachte Rector

 

In 2010 werd NSV! erkend door LOKO, de Leuvense studentenkoepel. Er was toen hevig protest omdat de tegenstanders vonden dat NSV! racistisch en homofoob was. LOKO gaf de tegenstanders geen gelijk. Men vond het niet erg dat NSV! pro-apartheid stickers had. WC-papier naar vluchtelingen smijten? Allemaal geen probleem om de erkenning door te voeren. Volgens LOKO was NSV! Leuven een studentenclub met een onbesproken reputatie. En zo erkende LOKO NSV! Leuven.

 

Op 30 november organiseert NSV! in Leuven een colloquium met als thema ‘We are youth’. Ze willen samenwerken met andere Europese extreemrechtse en gewelddadige organisaties rond bepaalde problemen. Dat deze organisaties racistisch en fascistisch zijn, is voor NSV! geen ramp. Blocco Studentesco stuurt een afgevaardigde naar het colloquium. Onbesproken is de jeugdafdeling van CasaPound niet. Ze beschouwen zich als aanhangers van “het fascisme van het derde millennium”. Een andere spreker is Laszlo Toroczkai uit Hongarije en leider van de ‘Jeugdbeweging van de 64 provincies’, een extreemrechtse jeugdbeweging. “We attacked the gypsies and we are proud of it”, zei deze jongeman eens. Beide organisaties schuwen het geweld niet en kwamen regelmatig in de media omwille van aanvallen op minderheidsgroepen en andere politieke jongerenbewegingen.

 

NSV! ziet er geen graten in om met deze organisaties samen te werken. Wel bizar voor een organisatie die beweert niet racistisch te zijn. Tot het weekend van 9-10 november konden we de aanwezigheidslijst op het Facebook-event nog zien. Deze lijst is plots verdwenen. Is het om de privacy van de bezoekers te beschermen of was het gênant dat iedereen kon zien dat er mensen van de Autonome Nationalisten en Nieuw-Solidaristisch Alternatief gingen afkomen? Of waren de bezoekers met Waffen SS profielfoto en andere nazistische en racistische symbolen niet de beste reclame voor het colloquium? Het is nu wel duidelijk dat NSV! niet het onschuldige studentenclubje is zoals ze doen uitschijnen.

 

Ik begrijp dat de universiteit in onze maatschappij ook een forum voor politiek debat moet zijn. Maar ik vind dat er grenzen moeten zijn en die grenzen zijn wanneer er haat tegen bevolkingsgroepen wordt verspreid. Met dit colloquium botst NSV! op die grens. Het is dan ook erg dat de universiteit dit toestaat en zijn lokalen verleent aan dergelijke haatdragende activiteiten. De gemeenschap is eveneens slachtoffer omdat het via belastingen dit colloquium van de haat mee moet financieren. Belastinggeld dient niet om haat te verspreiden. Als rector heeft u de middelen om dit colloquium te verbieden in de gebouwen van de KU Leuven. Ik hoop dat u actie onderneemt en niet aan de zijkant gaat toezien hoe openlijk fascistische en racistische organisaties gebruik maken van universitaire gebouwen om haat te spuien.

 

Met vriendelijke groeten