GOED ZO. GEEN EXTRÉÉM-RECHTS CONCERT IN HERENTALS

herentals,blood and honour,actieDe uitbaatster van café Den Bolle in Morkhoven (Herentals), waar voor vrijdagavond een concert met de Canadese groep Légitime Violence gepland is, houdt vrijdag de deuren van haar zaak gesloten.

 

De Kempische regionale televisiezender RTV meldde gisterennamiddag het goede nieuws. Burgemeester Jan Peeters (SP.A, foto 2) bevestigde het ons. Légitime Violence vindt het normaal dat mensen zonder racistische vooroordelen vernietigd worden, dat men de straten afschuimt op zoek naar een vechtpartij en dat mensen in vernietigingskampen het gas Zyklon B toegediend krijgen. Zaterdagavond treedt Légitime Violence op in Italië, op een concert dat gepromoot wordt op de internationale website van Blood and Honour.

 

Gealarmeerd door onze informatie, overgenomen door de lokale pers, pleegde de politie op aangeven van burgemeester Jan Peeters overleg met de uitbaatster van café Den Bolle. Omwille van het veiligheidsrisico besloot zij daarop het optreden te annuleren en haar zaak vrijdag te sluiten. Zij was zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust en op het verkeerde been gezet door de organisatoren. De politie Neteland houdt vrijdagavond verhoogd toezicht in de omgeving. Het is immers mogelijk dat toch nog ‘muziekliefhebbers’ naar Morkhoven afzakken. Aan de Facebook-pagina over het concert veranderde er gisteren niets, alsof er geen kink in de kabel is gekomen.

 

Anderzijds is het niet uitgesloten dat na de persberichten vandaag getracht wordt het concert alsnog elders te laten plaatsvinden, maar organisatorisch stelt dat natuurlijk problemen. Niet in het minst om de potentiële concertgangers te informeren. Al waren er dat niet verschrikkelijk veel, het is niet duidelijk of hun Facebook-adressen nog bekend zijn bij de organisatoren. Blijft dat er geen nood is om, hoe klein het publiek ook is, aan te zetten tot geweld en antisemitische uitlatingen te doen.

 

Het is de tweede keer in ons land dat optredens niet kunnen doorgaan omwille van de bedenkelijke reputatie van de aangekondigde groepen. Een door het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) gepland concert op 14 mei 2011 in Burcht (Zwijndrecht) werd ook afgelast na informatie van het Anti-Fascistisch Front (AFF) over de geprogrammeerde groepen, aandacht vanwege de pers en bezorgde reacties van de burgemeester, politie en zaaluitbater.