GELUKKIGE VERJAARDAG, NELSON MANDELA

AFF-betoging.JPGAFF-betoging Anti-Apartheid.JPGAls de positieve berichten over zijn gezondheid bevestigd worden, wordt Nelson Mandela vandaag 95 jaar. Mandela zet daarmee een neus naar al wie klaar stond om een in memoriam te publiceren over de gewezen ANC-leider en Zuid-Afrikaans president, en in het bijzonder wie hem wil afschilderen als een moordenaar, communist en terrorist.

 

In Knack reconstrueerde Walter Pauli vorige week op magistrale wijze hoe het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime jarenlang gesteund werd vanuit Vlaanderen. Bekendste pleitbezorger was de vereniging Protea, waarin nogal wat vaders van… actief waren. De vader van voormalig VU’er en huidig burgemeester van Mechelen Bart Somers, de vader van Open VLD’er Rik Daems, de vaders van de CD&V’ers Hendrik Bogaert, Steven Vanackere, Jo Vandeurzen en Carl Devlies, de vader van Geert Wilders-adviseur en voormalig VB-adviseur Paul Belien… Op waarschijnlijk die laatste na hebben alle zonen van… intussen afstand genomen van het apartheidsregime.

 

Bij het Vlaams Belang blijft men intussen Mandela uitspuwen. Rob Verreycken (op 26 juni, op Facebook): “Wat een heisa omdat een communistische terrorist in Zuid-Afrika op sterven ligt.” Diezelfde dag, in een ander bericht: “Het moedige Afrikanerdorp Kleinfontein, nabij Pretoria (met een uitsluitend blanke bevolking, nvdr.) op de Vlaamse radio vandaag. Een gesprek met Andries Breytenbach en Ben Geldenhuys die Mandela noemt wat hij is: een communistisch terrorist. Dat is vloeken in de linkse kerk. Goed zo!” Mandela heeft inderdaad de wapens opgenomen, want met braaf vragen of de blanke minderheid de zwarte meerderheid dezelfde rechten wilde geven als henzelf kreeg Mandela geen gehoor.

 

De communistische partij was/is actief binnen het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), maar het  was/is slechts één van de stromingen binnen het ANC. En alhoewel het ANC verkiezing na verkiezing een meerderheid van stemmen kreeg, is Zuid-Afrika allesbehalve een communistisch land. De opbrengst van de bodemschatten gaat vooral naar Westerse multinationals, en mede daardoor is de kloof tussen arm en rijk niet gedicht – ook al is er nu een rijke zwarte bovenlaag bij de Zuid-Afrikaanse bevolking. Mandela heeft na de afschaffing van de Apartheid gepleit voor verzoening tussen blank en zwart, ook al werd Mandela zelf 27 jaar gevangen gehouden door het blanke minderheidsregime. Ook daar gaan de Rob Verreyckens van deze wereld aan voorbij. ‘Verzoening’ is natuurlijk een woord dat niet voorkomt in hun vocabulair.

 

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) heeft van bij haar oprichting in 1974 de strijd tegen de apartheid gesteund. Fascisme, racisme, apartheid: neen! was de eerste gescandeerde slogan en werd een traditionele slogan bij AFF-betogingen (foto 2). In 1978 volgde een betoging louter tegen het Apartheidsregime (foto 3). Apartheidsregime dat uiteindelijk in 1990 opgeheven werd, niet na de internationale solidariteit zoals onder andere verwoord in het swingende Free Nelson Mandela van The Special AKA dat je bij deze nog eens door je geluidsboxen kan laten knallen. Nelson Mandela leest dit natuurlijk niet, maar toch wensen we hem van harte nog vele gezonde jaren toe.