KRIS ROMAN VINDT ONDERDAK BIJ ‘NATION’

nation,roman“Je m’appelle Kris Roman. J’habite à Dendermonde en Flandre. J’ai 47 ans. Je suis le président du cercle de réflexion géopolitique Euro-Rus. Je suis aussi journaliste pour le site nationaliste-flamand RechtsActueel.” Zo stelt Kris Roman (foto) zichzelf voor in een interview op de website van het Franstalige extreemrechtse Nation. Vorig jaar opgestapt bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) van Eddy Hermy, is Kris Roman nu lid geworden van Nation.

 

Wat vertelt Kris Roman nog in dat interview? Zijn eerste trauma liep Kris Roman op toen hij nog maar tien maanden oud was. Toen zijn ouders verhuisden van het lieflijke Dendermonde naar de grootstad Brussel. De jonge Roman zag zijn straat veranderen door de komst migranten en toegenomen onveiligheid. In 1987, hij is dan 22 jaar oud, wordt Kris Roman lid van het Vlaams Blok. In 1988 en 1989 is hij kandidaat voor die partij bij gemeenteraads- en regionale verkiezingen. Het lokaal van de Parti des Forces Nouvelles (PFN) bevindt zich op 500 meter van waar Kris Roman woont, en zo leert hij de kameraden daar kennen – en in het bijzonder Hervé Van Laethem, de huidige leider van Nation. In 1994 verlaat Kris Roman het Vlaams Blok en wordt hij lid van het Front National Belge (FNB). Hij wordt voor het FNB zelfs gemeenteraadslid in Ganshoren, maar lang blijft hij niet bij het FNB. Kris Roman lanceert nog het maandblad Nationale Liga/Ligue Nationale, maar dat is geen succes. Na een periode van inactiviteit start Kris Roman met wat hij de geopolitieke denktank Euro-Rus noemt.

 

Wat hem bij Nation aantrekt? Naar eigen zeggen naast een aantal politieke ideeën (solidarisme, Pan-Europese geopolitiek…), de sterke kameraadschap en de interne democratie. Bij Nation wordt Kris Roman verantwoordelijk voor de buitenlandse betrekkingen met als doel dat Nation wereldwijd bekend en erkend zou worden. Ook zal Kris Roman de audiovisuele cel van Nation versterken. Verder hoopt hij met Nation de Parti Socialiste (PS) onderuit te halen. En wil hij banden met bepaalde gelijkaardige Vlaamse organisaties  leggen, met Nation als voorbeeld dienen voor het herdynamiseren van de solidaristische en identitaire ideeën in Vlaanderen, en mogelijk ervoor zorgen dat er opnieuw een Vlaamse organisatie vergelijkbaar met Nation actief wordt.

 

Wat Kris Roman verzwijgt is opvallender dan wat hij zegt. Hij verliet niet zomaar het Vlaams Blok. Volgens het boek Les Rats Noirs werd Kris Roman uit het Vlaams Blok gezet wegens antisemitische en negationistische uitlatingen waar de partijtop niet mee kon lachen. Aan Het Belang van Limburg zei Kris Roman dat zijn ontslag het gevolg was van druk vanuit de Antwerpse vleugel van de partij. “Deze vleugel wil de zachtere toer opgaan wat het vreemdelingenprobleem betreft.” Wat Kris Roman ook al verzwijgt is dat hij in 2003 tot negen maanden cel met uitstel werd veroordeeld voor racisme. In zijn al genoemd maandblad trok hij geregeld van leer tegen “de almacht van de joodse lobby”, waarbij hij er de Protocollen van de wijzen van Sion bij sleurde. Kris Roman wist wel dat dit een antisemitische vervalsing van de nazi’s was, maar dat was geen bezwaar. “De inhoud komt perfect overeen met de huidige alledaagse werkelijkheid”, zei Kris Roman.

 

Over zijn activiteiten bij Euro-Rus wijdt Kris Roman niet uit. Is het om zijn legendarische bescheidenheid? Alleszins heeft niemand in Vlaanderen het al zoals Kris Roman gepresteerd om voormalig Ku Klux Klan-leider en oprichter van het neonazistisch discussieforum Stormfront David Duke tot tweemaal toe naar Vlaanderen te halen. Ook wapens in Russische kazernes uittesten, het zijn er hopelijk weinigen die het gepresteerd hebben. Maar Kris Roman dus wel. Nog opvallender is dat Kris Roman zwijgt over de jaren die hij sleet bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). Kris Roman en zijn spiegel Euro-Rus waren anders wel mede-oprichters van het N-SA in 2007. In 2008 is Kris Roman even weg bij het N-SA. Vorig jaar stapte Kris Roman definitief op bij het N-SA (en met hem ook nog andere ‘kaderleden’ van het N-SA).

 

Om de reden gevraagd voor zijn weggaan bij het N-SA, luidde het: “Ik ben een persoon die houdt aan mijn vrijheid. Indien een beweging of partij letterlijk stelt dat de leden dezelfde bierkeuze moeten hebben dan de ‘leider’, dan volg ik niet meer. Euro-Rus is mijn kind. Wie dit wil opdoeken, raakt me persoonlijk. Wie gemaakte afspraken plots niet meer wenst na te komen, zal met mij niet samenwerken.” Van de weeromstuit loopt Kris Roman over van sympathie voor de Autonome Nationalisten en maakt hij voor hen een filmpje van hun betoging in Brugge alhoewel Kris Roman naar eigen zeggen enkel in Brugge was als verslaggever van RechtsActueel. Met Kris Roman verliest het N-SA haar contacten met Nation. Nation sympathiseert nu met de Autonome Nationalisten die zo mogelijk nog een graad erger zijn dan het N-SA.

 

 

Nation komt op 1 mei bijeen à la manière van Blood and Honour: op een geheime locatie, en er zijn afspraken gemaakt om die locatie bij voortijdig bekend geraken nog te wijzigen. In elk geval zullen we Kris Roman op 1 mei niet zien in Antwerpen. Leden en sympathisanten van de Autonome Nationalisten hebben al wel laten weten samen met het N-SA naar Antwerpen en Borgerhout te komen. Daarover meer maandag en dinsdag op deze blog, door Eddy Hermy voorbije woensdag omschreven als “de rode Dag Allemaal, het AFF”.