WAAR BLIJFT DIE ROMAN ?

autonome nationalisten,roman,rechtsactueelVorige zaterdag betoogden in Brugge de Autonome Nationalisten. Wie er ook was, is Kris Roman. Nog steeds spilfiguur van Euro-Rus, en zoals meer mensen intussen ex-lid van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). Op de foto hiernaast zie Kris Roman helemaal links, een filmcamera in de rechterhand. In het midden op de foto Christian Berteryan die Joachim Tanghe instructies geeft.

 

Toen we Kris Roman om de reden van zijn aanwezigheid vroegen, zei hij ons dat hij er was om een verslag te schrijven voor RechtsActueel. Dat klonk aannemelijk: Kris Roman heeft al meer voor RechtsActueel mogen schrijven, en hij publiceerde er onder andere een lovend verslag over de eerste bijeenkomst van de Autonome Nationalisten in Duffel en de betoging van ‘nationalisten’ in Parijs. Later bevestigde Kris Roman op Facebook dat hij in Brugge was voor RechtsActueel. Wij hebben de hele week naar RechtsActueel gesurfd, maar op een pleidooi voor een zwarte paus na – omdat die eerder conservatieve waarden zou bepleiten dan een West-Europese paus – hebben we niets interessant gezien bij RechtsActueel. Laat staan een verslag van Kris Roman over de Autonome Nationalisten.

 

Op het neonazistisch discussieforum Stormfront werd wel een filmpje over de Autonome Nationalisten gepubliceerd. Was de betoging van de Autonome Nationalisten een pover beestje, het filmpje dat ze ervan gemaakt hebben is goed gemonteerd. Het opent met beelden van de Tempeliers, wat mensen die het filmpje al zagen meteen aan Anders Behring Breivik deden denken. De Noorse terrorist stelt in zijn lijvig manifest dat hij samen met acht andere mensen in 2002 in Londen de Orde van de Tempeliers heeft (her)opgericht. Overigens werd op die vergadering in Londen – volgens Breivik – een Belg verwacht, maar die kwam niet opdagen. In de speurtocht naar die Belg kwam Kris Roman in beeld, maar het is alleen zeker dat Kris Roman een brochure over de Tempeliers geschreven heeft. De Orde van Tempeliers waarover Breivik schreef, heeft allicht nooit bestaan.

 

Wat ook zeker is: de gefilmde beelden van de betoging van de Autonome Nationalisten in Brugge zijn van Kris Roman. Hij was de enige die in Brugge rondliep met een filmcamera en op de gefilmde beelden is Kris Roman zelf niet te zien. Je ziet hem enkel op de foto’s die tussen de bewegende beelden in gemonteerd zijn. Mocht RechtsActueel een ernstig medium zijn, het zou bij de Raad voor Journalistiek klacht kunnen neerleggen tegen Kris Roman. Zich uitgeven voor een medewerker van RechtsActueel en in de praktijk filmen voor de Autonome Nationalisten. Proper is anders.

 

·         Update. Nadat bovenstaand artikel online werd geplaatst kon Kris Roman dan toch een verslag van de betoging van de Autonome nationalisten plaatsen bij RechtsActueel. Een flutverslag dat niet wegneemt dat Kris Roman de filmer-van-dienst was voor de Autonome Nationalisten, en bijgevolg helemaal niet de afzijdige reporter die hij zegt te zijn.