VB-CAFÉ OVERGENOMEN DOOR GEORGIËRS


Café Jozef - Interieur.jpgMet de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht stelde Filip Dewinter in april nog eens een VB-horecaplan voor. Het gebeurde in café Jozef, aan het Astridplein in Antwerpen. Rechts op foto 1: uitbater Marcel Cools, VB-kandidaat voor de Antwerpse districtsraad in 2006 en 2012. Marcel Cools heeft zijn café verkocht aan Georgiërs. Hij laat een schuldenput na voor de nieuwe eigenaars.

 

Ruim een eeuw lang was Café Jozef een kroeg waar werd gedanst en gescharreld, op de hoek van het Astridplein en de Gemeentestraat (voor de niet-Antwerpenaren: de hoek achteraan links als je op het plein bij het Centraal Station met je rug naar het station staat). Een bandje zorgde op vrijdag-, zaterdag-, en zondagavond voor livemuziek tot in de vroege uurtjes. Het café was bekend als een plaats waar de iets oudere dames en heren de liefde kwamen zoeken. Al in januari werd Café Jozef overgenomen door een investeerdersgroep van Georgische juweliers, maar het nieuws geraakte pas voorbije donderdag bekend. In juli hebben de Georgiërs – waarvan niemand Nederlands spreekt – ook taverne Hermitage, hotel Monico en brasserie Windsor overgenomen, ook allemaal gelegen in de Antwerpse stationsbuurt.

 

Ongeveer een half jaar waren zaakvoerders Marcel Cools en Liliane Baevegems nog vennoot in Café Jozef. Gedurende die periode baatten ze het café ook uit, maar de foto’s van Vlaams Belang-coryfeeën die boven de toog hingen (foto 2) waren toen al weggehaald. En neen, het was niet op zoek naar de liefde dat één van de AFF/Verzet-redacteurs in café Jozef was en dit zo ontdekte. Een drietal maanden geleden trokken Marcel Cools en Liliane Baevegems zich terug uit de zaak… en dook een stapel onbetaalde rekeningen op. Manager Tracy Viola (in Gazet van Antwerpen): “Sinds de vroegere uitbaters Marcel en Liliane hun aandeel als vennoot verkochten, doken steeds meer onbetaalde facturen op. Het gaat voornamelijk om RSZ- en BTW-schulden. Die gaan terug tot 2009. Nu moet een onwaarschijnlijke, financiële put worden gedicht. (zucht) De RSZ-schulden alleen al bedragen 65.000 euro. In het contract stond dat de overname schuldenvrij was. Niet dus.”

 

Om die schuldenput te kunnen dichten, gaan de nieuwe eigenaars op zoek naar een manier om het café nieuw leven in te blazen. “Café Jozef is legendarisch, akkoord. Maar we moeten mee met de tijd. De kroeg bevindt zich tegenover de Aziatische wijk. Zij zijn dol op karaoke. Wij houden momenteel de faillissementen in de gaten in de hop binnenkort voor een mooi prijsje een karaokeinstallatie op de kop te kunnen tikken”, legt Tracy Viola uit. “We twijfelen of we de naam van het café zullen behouden. Met de karaokebar willen we een ander, en vooral ook jonger publiek aantrekken. Een naamsverandering is de enige mogelijkheid om er voor te zorgen dat ze niet met een boog om het café heen lopen.”

 

De vroegere zaakvoerders Marcel Cools en Liliane Baevegems waren niet bereikbaar voor commentaar. Marcel Cools geraakte op 14 oktober niet verkozen voor de Antwerpse districtsraad. Hij kreeg 138 voorkeurstemmen.