DEWINTER VIRTUEEL BURGEMEESTER (EXACT ZES JAAR GELEDEN)

Antwerpen, 5 oktober 2012.jpgWelke krant of opiniepeiling kan een mens geloven? De Nieuwe Gazet, de Antwerpse variant van Het Laatste Nieuws, kopt op haar voorpagina Janssens krijgt kloof niet dicht, naar aanleiding van een opiniepeiling die de N-VA in Antwerpen 37,2 % van de stemmen geeft en de Stadslijst van SP.A/CD&V 27,7 %. Gazet van Antwerpen kopt daarentegen Fotofinish, met 31,9 % voor De Wever en 31,1 % voor Janssens.

 

De peiling waar De Nieuwe Gazet naar verwijst is eigenlijk een peiling van De Standaard/VRT waarbij tussen 3 en 29 september 800 Antwerpenaren telefonisch bevraagd werden. Gazet van Antwerpen benadrukt dat haar peiling de meest betrouwbare is, maar de methode – telefonische bevraging – is dezelfde als bij De Standaard/VRT. Er werden daarentegen minder Antwerpenaren bevraagd dan bij de concurrentie: 603. De enquête van Gazet van Antwerpen is wel recenter afgenomen: tussen 24 en 29 september, tegenover tussen 3 en 29 september bij de andere enquête. Maar de meeste bevragingen voor de peiling van De Standaard/VRT werden ook tussen 24 en 29 september afgenomen. Wiens enquêteresultaat mag je nu geloven? Een kloof die onoverbrugbaar lijkt of een nek-aan-nekrace, het maakt veel uit voor wie om strategische redenen voor de ene dan wel voor een andere partij stemt.

 

Het Vlaams Belang behaalt bij De Standaard/VRT 13 % van de stemmen; bij Gazet van Antwerpen 17,6 %. Tussen pot en pint geven vele Vlaams Belang’ers toe dat ze rekenen op een halvering van hun resultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Komend van 33,5 % van de stemmen in 2006 is 17,6 % in Antwerpen iets minder dan een halvering van de stemmen, 13 % is meer dan een halvering van het aantal stemmen. En dat spijts de stunts van Dewinter die meer pers dan Antwerpenaren op de been brengen. Morgen wordt de pers overigens opnieuw verwacht bij Dewinter: aan het stadhuis ontrolt hij dan een groot spandoek met een elkaar kussende Patrick Janssens en Bart De Wever. Die fotomontage wordt de komende dagen ook nog in elke Antwerpse brievenbus gedropt, met de boodschap dat De Wever en Janssens beter met elkaar overeenkomen dan het lijkt.

 

Filip Dewinter heeft intussen wel zijn ambitie bijgesteld. In maart dit jaar zei Dewinter nog aan Het Laatste Nieuws te rekenen op 20 % van de stemmen. In De Nieuwe Gazet zegt Dewinter nu: “Een resultaat onder de 15 procent beschouw ik als een nederlaag. Ik hoop dat we het volgende zondag beter doen.” Ja ja. Meer dan een halvering van het aantal stemmen zou Dewinter als een nederlaag beschouwen, een halvering van het aantal stemmen is voor Dewinter dus al een goed resultaat. Dewinter zakt diep om iets goed te vinden. De ultieme maatstaf zal echter zijn of Dewinter met de gemeenteraadszetels van het Vlaams Belang en de N-VA aan zijn gedroomde rechtse meerderheid komt. Volgens de voor hem meest gunstige peiling komt het Vlaams Belang aan 10 gemeenteraadszetels en de N-VA aan 19. Samen 29, wat in een gemeenteraad met 55 te verdelen zetels te weinig is om een stabiele meerderheid te kunnen vormen.

 

De voornaamste les één week voor stembusslag is evenwel… dat nog alles kan gebeuren. In een paar kranten staat dit weekend een zinnetje dat er naar verwijst, maar nergens staat het exacte percentage erbij: een tot kort geleden goed bewaard geheim is dat bij een interne peiling van de SP.A één week voor 8 oktober 2006 de SP.A in Antwerpen op 26-en-een-beetje procent van de stemmen stond, en het VB op 36-en-een-beetje procent stond. Op 8 oktober 2006 werd uiteindelijk afgeklopt op 35,3 % voor de SP.A en 33,5 % voor het VB. Virtueel was Filip Dewinter één week voor de stembusslag burgemeester van Antwerpen, maar op 9 oktober 2006 werd hij wakker met een andere realiteit.

 

Er kan dus nog veel verschuiven de komende week. Bij de SP.A trekt men zich op aan de 10 % die men zes jaar geleden in de laatste campagneweek heeft kunnen overbruggen, maar het is natuurlijk niet omdat het zes jaar geleden lukte dat het deze keer noodzakelijkerwijze hetzelfde wordt. Wel is zeker dat de laatste campagneweek cruciaal is voor het beleid de volgende zes jaar. Voor de partijmilitanten een enthousiasmerende gedachte, voor de gewone burger een beangstigend gegeven.