SANDY NEEL: 0 % HALAL. OF WAT DACHT JE ?

De winnaar in de competitie ‘Wie komt het opvallendste uit de hoek om de aandacht van de kiezer te trekken?’ is bekend. Veel gekker moet het immers niet worden. Vlaams Belang-personeelslid en door opvolging ook provincieraadslid Sandy Neel laat zich voor 14 oktober naakt zien, ingepakt als een stuk vlees. Met op de strategische plaatsen de plastiekfolie die wazig is en een etiket ‘0 % halal, 100 % Vlaams. Sandy Neel’ (foto 1), en verder haar Twitter- en Facebookadres en haar plaats op de VB-lijsten (zie ook foto 2).

Sandy Neel (over een maand 41 jaar) groeide op in een socialistisch milieu. Bekendste familielid is haar op 4 juli dit jaar overleden nonkel Staf Neel. Van 1971 tot november 1992 zetelde Staf Neel voor de BSP en de SP in de Antwerpse gemeenteraad, in november 1992 stapte hij over naar het Vlaams Blok. Als langst zetelende gemeenteraadslid mocht Staf Neel op 23 april dit jaar de Antwerpse gemeenteraad voorzitten, bij afwezigheid van de door een hernia gevelde Antwerpse burgemeester. Broer Theo Neel is de vader van Sandy Neel, en hij zetelde destijds in de OCMW-raad. Tegenwoordig vult hij zijn dagen vooral als barman van café De Leeuw van Vlaanderen, waar hij graag Duitse marsmuziek uit de jaren veertig opzet voor zijn klanten. Na de overstap naar het Vlaams Blok van haar nonkel en vader werd ook Sandy Neel lid van het Vlaams Blok. In 1994 werd ze door het VB afgevaardigd naar de districtsraad van Deurne, deelgemeente van Antwerpen.

Van haar passage in de Deurnese districtsraad (in 1997 verhuisde Sandy Neel naar Lille, in de Antwerpse Kempen) is vooral haar tussenkomst over de Bevrijdingsfeesten bekend. Sandy Neel wil een andere naam voor de Bevrijdingsfeesten. Sandy Neel motiveert een naamsverandering met: “Wij begrijpen dat het einde van de Tweede Wereldoorlog een bevrijding was voor velen. Maar voor anderen, en geloof me het waren er van alle politieke strekkingen, was de bevrijding een ware nachtmerrie.” Sandy Neel werkte toen al op het nationaal secretariaat van het Vlaams Blok. Voor het overige wordt Neel vooral opgemerkt in studentikoze kringen, al heeft ze haar studies maatschappelijk assistent onderbroken. In 1994 wordt Sandy Neel lid van de Nationalistische Studenten Vereniging (NSV), in 1998 wordt ze lid van Voorpost.

In de zomer van 2007 onderneemt Sandy Neel een reis naar Duitsland en Oostenrijk, samen met enkele leden van Voorpost en van het Sint-Maartensfonds, vereniging van oud-collaborateurs. De plaatsen die bezocht worden zijn onder andere: Wunsiedel (waar Rudolf Hess begraven lag), Braunau am Inn (geboorteplaats van Adolf Hitler), Ullrichsberg (jaarlijkse trefplaats van neonazi’s) en het Kehlsteinhaus (het Adelaarsnest van Hitler). Het verslag van die reis, rijkelijk geïllustreerd met foto’s, plaatste Sandy Neel op haar intussen afgevoerde website. Niet op haar website maar op haar toenmalige Facebookpagina plaatste Neel twee jaar later een fotoreeks over het verjaardagsfeestje dat zij in café De Leeuw van Vlaanderen organiseerde voor haar toenmalige partner die op de persdienst van het Vlaams Belang werkt.

Foto’s van dat feestje verschenen in Humo en in Joods Actueel. In Humo werd bekend gemaakt dat op dat feestje onder andere Blood and Honour/Combat 18’er Arnoud Kuipers aanwezig was. VB-voorzitter Bruno Valkeniers zei daarop dat politici welk vaker op foto’s staan met mensen waarvan ze de politieke overtuiging niet kennen. In de gemeenteraad van Lille, waar Sandy Neel een vierkoppige VB-fractie leidde, zei Neel hetzelfde. Joods Actueel pakte daarna uit met een foto van Sandy Neel op dat feestje, met naast zich Arnoud Kuipers zichtbaar in Combat 18-T-shirt. De drie andere VB-gemeenteraadsleden in Lille namen uit verontwaardiging over de onbetrouwbare verklaringen en het gedrag van Sandy Neel ontslag uit het VB. Sandy Neel is intussen ook weg uit de gemeenteraad van Lille. Ze verhuisde dit jaar terug naar Antwerpen.

Als café De Leeuw van Vlaanderen gesloten wordt omdat de zaak onrendabel wordt, wordt de vzw Vlaams Huis Herman Van den Reeck opgericht om de uitbating over te nemen. Sandy Neel is voorzitter van de Raad van Bestuur. Twee van de drie andere bestuurders zijn Staf en Theo Neel. Sandy Neel staat opvallend achter de toog op 31 oktober 2009 als vaste klanten van café De Leeuw van Vlaanderen op een geheime locatie een concert inrichten met de op voetbalhooligans en rechts-extremisten gerichte Duitse groep Kategorie C. De regionale televisiezender ATV achterhaalde nog vóór het concert de locatie op de Antwerpse Linkeroever en AFF/Verzet zag Sandy Neel ’s middags volk naar de zaal brengen voor het in orde brengen van de concertzaal. Maar ’s avonds stond Sandy Neel opvallend achter de toog in café De Leeuw van Vlaanderen alsof ze niets te maken had met het Kategorie C-concert.

Dat Sandy Neel wel eens meer contacten heeft in bedenkelijke milieus blijkt uit een van de foto’s op haar vorig Facebookprofiel waarop ze poseert in een T-shirt van Les Vilains, de huisgroep van de vooral door extreemrechtse skinheads bezochte Brugse kroeg De Kastelein (nu: Moloko). Als Filip Dewinter volk nodig heeft om hem bij te staan tijdens verkiezingscampagnes is Sandy Neel bij de eersten om haar bureaujob bij de ‘sociale cel’ van het VB te laten voor wat het waard is en mee met Dewinter op campagne te gaan. De vorige keer was dat onder andere om als een in boerka verklede vrouw de islamisering van Antwerpen uit te beelden. Deze keer zie je haar onder andere rondrijden met één van de kleine autootjes waarop reclame gemaakt wordt voor Filip Dewinter (foto), door Sandy Neel omgedoopt tot ‘partytuut’.

Het beeld van Sandy Neel die zich aanbiedt als 0 % halal vleeswaar is intussen ook als verkiezingsaffiche opgedoken aan de stedelijke aanplakborden.