WAT ONTHOUDEN WE VAN ZATERDAG IN BORGERHOUT?

Borgerhout 15 september 2012 A.JPGBorgerhout 15 september 2012 B.JPGBorgerhout 15 september 2012 C.JPGNatuurlijk meer dan de jodenvervolging (zie hierboven) was gisteren het gespreksonderwerp in Antwerpen het geroep van een tweehonderdtal moslimjongeren zaterdag in een zijstraat van de Turnhoutsebaan in Borgerhout (foto 1).

 

De politie was erop voorbereid (foto 2) en pakte na enige tijd de hele meute op. Als vliegen die een pot confituur zien, haalden het VB en de N-VA hun laptops boven voor een persmededeling. Eerst even echter dé gebeurtenis van het weekend in Borgerhout. De reuzen van Borgerhout zijn 300 jaar oud, en om dat te vieren is door het district Borgerhout een Reuzenjaar opgezet met talloze activiteiten, en zaterdag de jaarlijkse Reuzenstoet. Maar traditioneel was die Reuzenstoet niet want voor het eerst sinds decennia zijn talloze verenigingen, buurtcomité’s, scholen en anderen bezig geweest een eigen reus te maken om die dan met de nodige kleur en vrolijkheid zaterdag te tonen. Zo een beetje zoals de Zinnekeparade in Brussel, zij het dat die nog wel spectaculairder oogt. Maar het was prachtig hoe eraan gewerkt werd, en ook de moslimgemeenschap in Borgerhout werkte eraan mee (foto 3).

 

Uitgerekend op datzelfde ogenblik is er een idioot in de Verenigde Staten die een in alle opzichten schabouwelijk slecht anti-islamfilmpje maakt, waarvan fragmenten op het internet belanden en wereldwijd protest ontstaat in moslimkringen. Er zal wel oprechte verontwaardiging bij dit protest meespelen, maar vaak lijkt het protest ons ook een uitlaatklep om het niet te hebben over het sociaal onrecht en het dictatoriaal bestuur in een aantal moslimlanden. In eigen land zijn het niet alleen figuren à la Sharia4Belgium-leden die het filmpje graag aangrijpen voor protest, het wordt ook door clubjes als RechtsActueel aanbevolen voor het Vlaams Belang om er “iets mee (te) doen”.

 

Volgens verschillende getuigen – wijzelf waren er ook, maar dan vooral om naar de Reuzenstoet te kijken – zijn de problemen begonnen nadat politieagenten in burger een toeschouwer bij de Reuzenstoet oppakten, naar verluidt een lid van Sharia4Belgium. De man had nog geen kik gegeven, werd opgepakt en meegenomen door politieagenten in burger, en pas dan is de samenscholing van enkele tientallen jongeren begonnen. Fotograaf-journalist John Moussiaux stond erbij en vraagt zich af: “Was het nuttig zo in te grijpen terwijl alles rustig verliep?” Moslimjongeren uit heel Antwerpen afgezakt naar Borgerhout en enkele ophitsers deden dan de rest.

 

Tussen haakjes: naast Antwerpse en federale politieagenten in gevechtsuitrusting was er ook een heel peloton Antwerpse en vermoedelijk ook federale politieagenten-in-burger aanwezig. Die laatsten oogden nog gevaarlijker dan de politie in Robocop-uitrusting, zodat we lang getwijfeld hebben of ze politieagenten-in-burger waren dan wel dat het een rechts-extremistische knokploeg was. Dat één van politieagenten een sweater aan had met het logo van een groep hooligans, droeg natuurlijk niet bij tot de geruststelling. Misschien is dat wel gepaste kledij om bij bepaalde voetbalwedstrijden in te grijpen, maar in Borgerhout is het een volkomen verkeerde keuze.

 

“Alle gemeenschappen hadden hard aan dit feest (de Reuzenstoet met bijhorende braderij, parkfeest etc., nvdr.) gewerkt. Het gedrag van sommige jongeren is totaal respectloos tegenover alle kinderen, handelaars en actieve bewoners die Borgerhout zaterdag in een feestelijk daglicht wilden stellen”, zegt Alain Herremans, districtlijsttrekker voor N-VA in Borgerhout. Juist. Maar Bart De Wever gaat dan verder: “De leidraad kan niet langer zijn dat het stad van iedereen is. Voor de N-VA is de stad alleen van die mensen die een inspanning leveren om ertoe te behoren.” Ja, en? Moeten de opgepakte jongeren dan gedeporteerd worden, of wat moet er gebeuren? Goedkope slogans zijn geen goede oplossingen.

 

In een persmededeling protesteert Filip Dewinter dat de jongeren “vlaggen van bevriende naties in brand (hebben) gestoken zonder dat de politie optrad”. Volgens televisiebeelden is er één Amerikaanse vlag in brand gestoken, maar het goede voorbeeld zullen de geviseerde jongeren alleszins niet vinden bij het Vlaams Belang. Daar vindt men het normaal dat men letterlijk zijn voeten veegt aan de Belgische vlag, en bij de kampen van het Vlaams Nationaal jeugdverbond (VNJ) behoort het tot de pedagogische opdrachten om een Belgische vlag in brand te steken. Volgens Dewinter liep de Borgerhoutse Reuzenstoet door de samenscholing van de moslimjongeren “in het honderd”. Blijkbaar was Dewinter er niet zelf, of anders scheelt er iets aan zijn linkeroog. Vandaag zal Filip Dewinter burgemeester Janssens over de gebeurtenissen interpelleren in de gemeenteraadscommissie Veiligheid. We hadden natuurlijk niet anders verwacht.

 

Wordt vervolgd en wordt uitgemolken, in plaats van de schitterende Reuzenstoet en het al even prachtige Reuzenjaar in de kijker te stellen.